avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Procedura infiintarii reprezentantei
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Procedura infiintarii reprezentantei

In practica, ma intereseaza cat de facila sau anevoioasa este procedura infiintarii unei reprezentante (a unei asociatii straine in Romania). Redau aici ceea ce am aflat deja si poate mai sunt persoane care ma pot completa cu ce am omis, mai ales privind aspectele esentiale.

Procedura deschiderii unei reprezentante a unei asociatii straine, in Romania

Pasii necesari:

1. Alegere denumire
2. Alegere si cerere formulata la Ministerul de resort
3. Proiectul ministerului va fi adoptat printr-o Hotarare de Guvern (HG)
4. Se publica in Monitorul Oficial
5. Se depune la Tribunal cererea de recunoastere a Reprezentantei



1. Denumirea aleasa trebuie sa fie exact aceeasi ca si la asociatia-mama, tradusa in romana, urmata de denumirea “Romania”. Nu se face rezervare de denumire, deoarece procedura este similara cu cea de la filiale: in hotararea de infiintare asociatii vor scrie numele viitoarei reprezentante.

2. Trebuie ales un Minister de resort, care va trimite Guvernului un proiect de lege pentru recunoasterea reprezentantei. Ministerul trebuie ales in functie de obiectivele din statut si activitatea asociatiei.

Asa cum spuneam, Ministerul de Resort va compune el acel proiect de lege, si il va trimite SGG (Secretariatului General al Guvernului).

3. SGG primeste proiectul de lege de la Minister, si il supune aprobarii Guvernului, ce va emite o Hotarare Guvernamentala.

Proiectul va fi adoptat de Guvern cam in 1 sau 3 luni, in functie de alte prioritati si de comisiile care vor aproba proiectul.

4. Noua HG se publica in Monitorul Oficial in 3 zile.
5. Se merge la Tribunalul Bucuresti si se depune toata documentatia. Legea face niste derogari pentru reprezentanta astfel incat se va ocupa T. Bucuresti de aprobare indiferent de judetul in care va fi sediul.

De principiu la Tribunal se va depune, pe langa actele uzuale infiintarii un ONG clasic, o hotarare a asociatiei - mama care hotaraste solicitarea recunoasterii in Romania, o copie legalizata dupa Articles of Association, precum si Actul Constitutiv + Statut noua reprezentanta. Actele vor fi traduse legalizat la un birou de traduceri din Romania.
Cel mai recent răspuns: LUCk33ro , utilizator 16:52, 2 Iunie 2011
Pe mine ma intereseaza deschiderea unei reprezentante (sau alta forma juridica) pentru o firma din Malta, care are ca obiect de activitate pariuri sportive. In acest caz, reprezentanta, poate deschide la randul ei puncte de lucru pe teritoriul Romaniei? O astfel de reprezentanta se supune legilor fiscale din Romania in totalitale?
Gasiti aici pasii necesarii infiintarii unei reprezentante a unei societati comerciale
[ link extern ] /
Stiti unde gasesc niste birouri specializate, ptr. reprezentante persoane juridice straine, in Bucuresti.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul functionarii unui offshore in romania bluepointx bluepointx Buna ziua, As dori sa clarific niste chestiuni legate mai mult sau mai putin de folclorul urban. Exista o societate comerciala offshore care are clienti ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu firma din ue george2008 george2008 Buna ziua, Am primit un contract de munca din partea unei firme care nu este inca inmatriculata in Romania. Firma are sediul intr-un stat membru al UE. ... (vezi toată discuția)
Firma din ue - sediu in romania mik_zoltan mik_zoltan Buna ziua, Colaborez cu o firma de traduceri dintr-o alta tara din UE. Firma respectiva vrea sa-si infiinteze un office in Romania pentru a angaja traducatori ... (vezi toată discuția)