avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce act trebuie sa fac?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce act trebuie sa fac?

o persoana doreste sa o ingrijesc pe durata vietii sale(are 76ani) si imi va lasa apt ulterior.am procedat la efectuarea tuturor demersurilor necesare(succesiune{nu are copii , nici parinti in viata, ci doar nepoti din partea fratilor sotului decedat}, am depus actele pt cadastru, am fost la .INML, pt programare ex discernamant, etc)
Ce act sa intocmesc cu dumneaei?Precizez ca ma voi muta cu sotia acasa la dansa dupa intocmirea actelor.Act de vanzare-cumparare nu pot, k nu dispunem de bani, nici contract de intretinere, sa nu ne trezim pe drumuri.
Se poate act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere? Si eventual o renta viagera pt respectiva?
Puteti face testament, intrucat nu exista descendenti, ascendenti privilegiati ( adica tata si mama pers. respective) si nici sot supravietuitor.

Insist pe faptul ca poate sa faca testament sau donatie, intrucat nu exista banii necesari pentru vanzare-cumparare.
Avand in vedere varsta inaintata a persoanei respective, lipsa descendentilor, nu exista motive de ingrijorare ( revocare, etc.)
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Diana, testamentul poate fi revocat oricând şi fără înştiinţarea celor în favoarea cărora testatoarea a testat......
Puteţi face un contract de vânzare-cumpărare numai dacă vânzarea are loc în realitate, respectiv plata preţului, în caz contrar, acest contract poate fi anulat de persoanele interesate, moştenitorii persoanei. Ori, chiar dv. aţi recunoscut că nu aveţi bani să cumpăraţi imobilul...astfel vânzarea este fictivă...:D
Vă recomand un contract de întreţinere în schimbul căreia întreţinuta vă transmite dreptul de proprietate asupra imobilului. Nu puteţi fi dat afară dacă vă îndepliniţi obligaţia de întreţinere cu atât mai mult cu cât veţi locui împreună cu acea persoană...
Am mai postat şi pe alt topic precizări cu privire la contractul de vânzare cu clauză de întreţinere. Acesta este o struţo-cămilă...pentru că, în drept nu există decât contract de vânzare sau contract de întreţinere.
Astfel, prin contractul de vânzare se transmite dreptul de proprietate asupra unui bun în schimbul plăţii unei sume de bani, iar prin contractul de întreţinere se transmite dreptul de proprietate asupra unui bun în schimbul prestării întreţinerii transmiţătoarei cu titlu permanent, nu ocazional şi în natură, nu prin plăţi lunare/trimestriale/anuale...
Am văzut astfel la unii notari astfel de contracte aberante, iar în caz de litigiu instanţa este obligată să califice obiectul contractului nu după denumirea sa ci după conţinutul său...;)
:( deci cade si faza cu renta viagera... am fost un pic indus in eroare si de faptul ca a mai fost postat aici , pe forum, actul despre care vb, v-c cu clauza, chiar mi-a fost recomandat:hm:
dar dc fac contractul de intretinere, in timpul vietii dansei il poate ataca cineva?( are doar nepoti din partea cumnatilor)
dar dupa decesul acesteia? are cineva calitatea procesuala sa poata faca lucrul asta?
va multumesc
Contractul de rentă viageră este convenţia prin care o persoană (debirentier) se obligă să plătească periodic o sumă de bani (numită rentă) unei alte persoane (credirentier) până la decesul acesteia. În acest caz, în schimbul transmiterii de către credirentier a unei sume de bani (capital) sau a unui bun, debirentierul se obligă la plata periodică către transmiţător, până la încetarea acestuia din viaţă, a unei sume de bani, numite rentă.
Contractul de întreţinere este convenţia prin care o persoană se obligă să hrănească şi să întreţină o altă persoană pe durata vieţii acesteia, în schimbul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui bun sau al plăţii unei sume de bani.

Foarte frecvent în practică, părţile (din păcate, chiar dacă încheie contractul în faţa unui notar public) îşi intitulează contractul ca fiind „vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere”, formulă derutantă pentru juristul confruntat cu soluţionarea problemelor puse ulterior, datorate neexecutării corespunzătoare a unui asemenea contract. Din acest punct de vedere, se impune o calificare corectă a convenţiei încheiate de părţi, deoarece între vânzare şi întreţinere există şi asemănări şi deosebiri.
Asemănarea constă în faptul că ambele contracte sunt consensuale, cu titlu oneros, translative de proprietate, iar deosebirea constă în faptul că la contractul de vânzare-cumpărare existenţa şi întinderea obligaţiilor părţilor sunt cunoscute de la încheierea acestuia, la contractul de întreţinere, nu.
Interpretarea clauzelor neclare din contractul de vânzare-cumpărare se face în contra vânzătorului, iar la contractul de întreţinere, clauzele neclare se interpretează în favoarea celui ce se obligă (întreţinătorului).
În situaţia neexecutării la timp a obligaţiei, în cazul contractului de vânzare-cumpărare, după punerea în întârziere, instanţa poate acorda un termen de graţie debitorului pentru executarea obligaţiei asumate, împiedicând astfel rezoluţiunea, dar în cazul contractului de întreţinere, debitorul este de drept în întârziere, astfel că instanţa poate să pronunţe direct rezoluţiunea, fără a mai acorda un termen de graţie.
În lipsă de stipulaţie contrară, cheltuielile cu încheierea contractului de vânzare sunt datorate de cumpărător, dar în cazul întreţinerii, cheltuielile sunt suportate de ambele părţi, debitorul şi creditorul întreţinerii.
În timp ce renta viageră dă naştere – în sarcina debitorului – unei obligaţii de a da, periodic, o sumă de bani, prin încheierea unui contract de întreţinere, debitorul se obligă la a face, asigurând în natură şi permanent întreţinerea creditorului.

Contractul de întreţinere poate fi desfiinţat pentru neexecutarea culpabilă a obligaţiilor de către oricare dintre părţile contractante. Acţiunea în rezoluţiune poate fi introdusă de creditorul întreţinerii - întreţinut sau de alte persoane interesate, care trebuie să dovedească neexecutarea obligaţiei de a face de către întreţinător.;)
sunt mai multe forme: testement, contract de donatie, contract de intretinere sau cel mai sigur act care se poate incheia este contract de vanzare-cumparare (prin care aceasta sa va instraineze nuda proprietate iar proprietara sa ramana cu dreptul de uzufruct viager care se stinge prin decesul uzufructuarului). O zi buna. Succes ;)

Alte discuții în legătură

Reziliere notariala contract vanzare-cumparare uri uri In ce conditii se poate rezilia la notar un contract vanzare-cumparare, cu clauza de intretinere, constand intr-o suma lunara pe care vanzatorul urma sa o ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)