Doresc sa fac testament si sa donez un imobil sotiei si copilului minor,un avocat mi-a spus ca este preferabil sa scot si un act care sa ateste discernamantul mintal,pt.a intari actele pt.o viitoare actiune a celor doi copiii majori avuti din prima casatorie,in cazul decesului meu,eu suferind oncologic.Ce ma sfatuiti sa fac?Va multumesc.
In primul rand va doresc acum, in preajma sarbatorilor de Pasti, MULTA SANATATE !
Colegii au raspuns temeinic. Achiesez la opinia @adutescu. Cel mai bine este o donatie cu scutire de raport asupra cotitatii disponibile. Notarul va face aceste calcule. Tot notarul va aprecia daca aveti nevoie de acel act medical. Legea 36/1995 il obliga sa solicite un astfel de act in situatia in care are dubii cu privire la sanatatea mintala a unei persoane care doreste sa incheie un act.
Nu-l faceti dinainte, e posibil sa n-aveti nevoie de el.
Donatia cu scutire de raport inseamna ca ceilalti doi fii ai dv. pot veni la mostenire, dar nu pot cere o bucatica din casa, insa pot cere o bucatica din contravaloarea ei. Ceea ce e cam tot aia.
E drept ca bucatica scade in caz de donatie a bunului.
PIerderea discernamantului se poate intampla si temporar, din cauza unor medicamente etc. asa incat acel certificat ar fi de dorit.
In toate cazurile, sa scoateti ceilalti doi copii de tot de la mostenire nu se poate, e ilegal.
Testament
Vlad2013
O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)