avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Poate fi solicitata pensie de intretinere pentru minor parintelui care refuza sa participe la cheltuielile de crestere a axestuia in cadrul casatoriei, chiar daca nu exista inca o actiune de divort?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:03, 10 Aprilie 2011
Art. 86C.fam
Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.

Art. 94C.fam
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Da, pensia de intretinere in favoarea minorului poate fi stabilita cand unul dintre parinti nu contribuie la cresterea si educarea minorului, chiar daca parintii sai nu sunt divortati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pensiei alimentare grigoritza grigoritza Buna ziua. Exista vreo reglementare legala care sa stipuleze unde sau cum se transfera pensia alimentara (cand aceasta este retinuta automat din salariul ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere a parintilor de catre copii total3r total3r in anul 1992 mam casatorit cu o doamna care avea un baiat in varsta de 7 ani pe care lam infiat. dupa 15 ani am divortat.el avand drept de mostenitor.in prezen ... (vezi toată discuția)
Articolele in baza carora se stabileste pensia de intretinere minor. ContSters114133 ContSters114133 exista si alte articole in afara de art.42 al.3,art.86,art.94 si art.107 codul familiei ,in baza carora se poate stabili pensia de intretinere minor? (vezi toată discuția)