avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Participare la un proces
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Participare la un proces

Buna ziua,

Am cautat in legislatia muncii si nu am gasit un raspuns la urmatoarea problema.
Sora mea intentioneaza sa actioneze in justitie cf 554/2004 si 137/2000 statul roman, in speta Ministerul Educatiei, pe o speta care se refera la o categorie profesionala, dar in nume propriu. Ea intentioneaza sa isi asigure reprezentare legala, dar doreste sa participe la infatisari si sa depuna marturie.

Cum sedintele din instante nu au loc la orele dupa-amiezii, este logic ca sora mea sa fie in situatia de a se invoi de la scoala in vederea participarii la proces.

INTREBARE:
Exista legislatie care sa oblige angajatorul (directorul, in acest caz) sa o invoiasca pe sora mea in zilele cand au loc aceste sedinte de judecata ?
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 12:50, 14 Aprilie 2011
Sunt profesii in care nu se acorda nici concediu fara plata, nici concediu, inafara unei anumite perioade din an. Un ordin al ministrului Funeriu :sorry: arata ca in invatamant nu se mai pot acorda, in timpul anului scolar, niciun fel de invoiri, concediu de odihna, fara plata, cu exceptia perioadelor de vacanta in cazul personalului didactic si fara nicio exceptie in cazul celui didactic auxiliar.

Mie mi se pare o incalcare absolut grosonala a dreptului cetateanului de a avea acces la justitie. Nu cred ca este nevoie sa amintesc de sistemul cu jurati in care cand iti vine citatie de la judecatorie, te prezinti, si daca esti acceptat de partile implicate in proces, poti sta un an de zile la hotel, cu totul asigurat si platit de catre stat, plus salariul pe care firma unde lucrezi este obligata sa ti-l verse in continuare in cont. Evident ca angajatorul nu are dreptul sa te opreasca din a-ti face datoria de jurat (sau de martor, parte in proces samd).

Da, e adevarat, noi suntem in criza. Mare de tot.

Si tot nu am inteles cum faci cand te cheama politia la Satu Mare. Le dai cu flit, zicand ca nu te invoieste sefu' ?
noiklosa a scris:

.....

Si tot nu am inteles cum faci cand te cheama politia la Satu Mare. Le dai cu flit, zicand ca nu te invoieste sefu' ?

Simplu se poate solicita Politiei ca luarea declaratiei sa se faca prin comisie rogatorie ... in acest caz, declaratia se poate lua de catre Politia in a carei raza domiciliaza persoana sau lucreaza.
Multumesc. Interesant e ca trebuie sa afli asa ceva de pe internet, si nu de la militianul care suna si te cheama la mama naibii.

Pe zi ce trece iubesc mai mult tara asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezentarea in justitie VS57SNI VS57SNI As dori sa stiu ,daca poate cineva sa ma ajute,daca angajatorul are obligatia sa ma invoiasca (cu plata sau fara plata)in ziua cand sunt citat la tribunal la ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea prezentarii in proces a reclamantului (urgent) jacqueline_k jacqueline_k Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste obligatia de a ma prezenta la un proces. Sunt reclamant, am primit citatia, dar nu am cum sa ma invoiesc de la ... (vezi toată discuția)
Urmeaza sa fiu data afara de la locul de munca prin umilinta ... Lorena2 Lorena2 Urmeaza sa fiu data afara de la locul de munca prin umilinta si discriminare sau sa fiu pusa in situatia sa ma faca psihic ca sa-mi dau demisia. Mai exact ... (vezi toată discuția)