avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum sa intocmesc un testament?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum sa intocmesc un testament?

Problema mea este:
sunt recent casatorit si nu am copii.
daca mor maine (doamne fer'! :), vocatie succesorala au: sotia, mama, tatal (divortati intre ei) si o sora vitrega(adoptata de tata intr-o casatorie ulterioara). As vrea sa inlatur de la mostenire pe tata si pe sora. Cum fac ?- varianta mai ieftina, ca totusi nu ma astept sa foloseasca cineva testamentul asta :))
sunt 2 probleme:
1. sotia oricum este mostenitor rezervatar dar nu unicul, mai sunt si parintii dvs, dar sora nu este.

2. asadar orice testament care i l-ati face sotiei poate fi atacat de catre ceilalti mostenitori rezervatari.

puteti face un testament prin care fiecaruia sa-i lasati cate ceva.

oricum sotiei nu-i puteti vinde lucrurile dvs. deoarece vanzarea intre soti este interzisa.

model de testament:

Testament
Subsemnatul [__________________________________________________] domiciliat în [__________________________________________________] de bună voie şi nesilit de nimeni, aflându-mă în deplinătatea facultăţilor mele mintale, dispun următoarele în cazul încetării mele din viaţă:
Las întreaga mea avere, mobilă şi imobilă, care va rămâne la data încetării mele din viaţă, lui [__________________________________________________]
domiciliat în [__________________________________________________] pe care îl institui legatar universal, în baza art. 888 şi urm. C. civ.
Precizez că nu am moştenitori rezervatari.
Urmează ca legatarul universal [__________________________________________________] să [__________________________________________________].
Numesc executor testamentar pe [__________________________________________________], domiciliat în [__________________________________________________].
Redactat azi [__________________________________________________].
Semnătura testatorului [__________________________________________________]

av. vasilescu:luck:
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Nimeni nu va opreste sa faceti un testament la notar prin care sa va lasati bunurile sotiei si mamei dupa bunul plac. Da, se poate ataca dar riscuri exista intotdeauna. Va sumati un risc mai mare daca nu il faceti.
Domnule, nu conteaza sa folositi un formular ori altul, conteaza numai sa... cititi legile in domeniu (nu prea multe, Codul civil putin, o lege despre drepturile sotului...), apoi sa vedeti putina doctrina ca sa intelegeti ce ati citit si, daca ceea ce scrieti dv. pe hartie este in deplina concordanta cu legile in vigoare, atunci... e ok si ati dat cei mai putini bani, numai pe cateva carti...

In rest, puteti consulta un avocat care sa va spuna in ce masura puteti micsora cotele tatalui si surorii. Dar... inlaturarea rezervatarilor de la mostenire este... nula! Nu se poate.
Daca doriti sa faceti un testament ce nu se poate desface (roscuri extrem de mici), este cel cu resprectarea exacta a legii.
Apoi, in functie de cat vi se pare ca merita o anumita cheltuiala sa faceti testamentul raportat la ce anume obtineti, mergeti mai departe ori nu.
Va recomand testamentul autentificat pentru ca si in caz ca cineva il distruge, exista o copie intr-un registru centralizat la nivel national.
Ok - multumesc pentru sfaturi (si pentru cele tehnice, si pentru cele omenesti)

Am inteles asa:
tatalui tot ii va ramane ceva (rezerva minima). sorei pot sa nu ii las nimic, iar prevederea va fi valabila, pentru ca nu e rezevatar.
daca eu fac un testament din care il exclud pe tata complet, pentru a obtine totusi ceva el trebuie sa il atace - deci trebuie sa decid in privinta acestui risc (1. fac testamentul cu mai putine riscuri dar cu certitudiena ca tata primeste ceva 2. il fac atacabil si sper ca tata sa nu il atace vs. plimbat mama si sotia prin tribunale).
nu ma intereseaza nici sa las totul sotiei, si nici mamei in mod special (am incredere ca se vor intelege ele) as vrea doar sa nu le las sa descurce singure incurcaturile facute de tatal meu :(.

Partea a doua a problemei: cum si eu si sotia suntem tineri, tot dobandim bunuri. Este valabil un testament care sa cuprinda generic toate bunurile pe care le-as avea in momentul unui eventual deces (dar pe care inca nu le am la data intocmirii)? Ceva cam cum vezi in filme "toata averea mea, prezenta si viitoare"?

Si ultima intrebare: este ok sa scriu eu de mana ce si cum, si doar sa inregistrez la notar?

Multumesc mult!
daca eu fac un testament din care il exclud pe tata complet, pentru a obtine totusi ceva el trebuie sa il atace - deci trebuie sa decid in privinta acestui risc (1. fac testamentul cu mai putine riscuri dar cu certitudiena ca tata primeste ceva 2. il fac atacabil si sper ca tata sa nu il atace vs. plimbat mama si sotia prin tribunale).

Daca il excludeti total de la mostenire va primi doar rezerva, indiferent daca ataca testamentul sau nu.
Per a contrario, poate ataca testamentul si in cazul punctului nr.1

Este valabil un testament care sa cuprinda generic toate bunurile pe care le-as avea in momentul unui eventual deces (dar pe care inca nu le am la data intocmirii)? Ceva cam cum vezi in filme "toata averea mea, prezenta si viitoare"?

Este suficenta exprimarea: toate bunurile mele mobile si imobile sau toata averea mea.

ste ok sa scriu eu de mana ce si cum, si doar sa inregistrez la notar?

Nu este obligatorie autentificarea testamentului.
Si testamentul olograf are aceeasi valabilitate.

Alte discuții în legătură

Contestare testament sot supravietuitor george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copillor din familii cu divort bogdana10 bogdana10 Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Suntem 2 surori iar parintii nostri au divortat in urma cu 21 ani. Noi am fost crescute de mama noastra, tatal nostru s-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament ... Khaine Khaine Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament primit prin donatie(mama are uzufruct viager) dar nu se foloseste de el,am si o sora care este la ... (vezi toată discuția)