avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Societatea noastra a pierdut serviciul de salubritate in urma castigarii
licitatiei de catre o alta firma.Ca urmare a protocolului inceiat,noua firma trebuie sa ne preia cei aprox.30 de oameni din cadrul acestui serviciu..problema este ca o parte dintre ei refuza plecarea la noul operator pe motiv ca salariile sun mai mici,nu dau sporuri,s.a.Eu ca unitate nu pot sa-i mai tin.
Intrebare:
Am putea incheia CIM-ul conf.art.65(1) C.M.(pt.a putea sa primesca somaj)dar sa nu le dam preavizul de 20 de zile lucratoare ,pt.-ca nu mai avem resurse finaciare,nici sa le oferim un alt loc de munca.
Dati-mi va rog mai multe solutii,in asa fel incat sa nu am probleme legale.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 13 Aprilie 2011
1. Codul muncii spune:
Art. 73 - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
...
Art. 38
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

2. Si daca ati fi in insolventa legea 85/2006 tot prevede acordarea preavizului:
Art.86...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
Dar,Legea privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, Legea nr 67/2006 , prevede in art. 7 ca, transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

De asemenea, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Prin urmare, nu le vor fi modificate salariile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)
Ajutor,va rog!!! mirusaby mirusaby Buna ziua, Am si eu o mica problema: societatea la care lucrez vinde locatia cu tot cu activitatea care se desfasoara aici ( reprezentanta +service auto). 1. ... (vezi toată discuția)
Firma la care lucrez urmeaza a fi vanduta blitzblitz blitzblitz Buna ziua, Firma la care lucrez urmeaza a fi vanduta catre un o alta firma (in acest moment aceasta firma ne este concurent pe piata). Foarte probabil ... (vezi toată discuția)