avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MANDATARUL MANDATARULUI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MANDATARUL MANDATARULUI

Poate fi realizata din partea mandatarului o procura prin care sa numeasca un alt mandatar?
Unele notariate consimt la aceasta altele nu. Cine are dreptate si cine nu. Si daca se poate da o procura de catre un mandatar unui alt mandatar /NU avocat/ care este baza legala?
mandatul poate fi gratuit sau nu (pentru indeplinirea lui poate sa primeasca bani sau o face in mod gratuit), transmisibil sau netransmisibil (in cazul in care mandatarul nu mai poate indeplini mandatul, el poate mandata pe altcineva in cazul in care mandantul sau a fost de acord ca mandatul sa fie transmisibil)
bukinst a scris:

Mandatarul mandatarului, actualmente avocat a fost si JUDECATOR.


Asa? Si? Ce anume urmariti sa aflati DIN ori sa ne transmiteti PRIN acest topic deschis?

- picanterii biografice?
- dezvaluiri de-un senzational ieftin?

bukinst a scris:

curiozitatea este aceea ca dupa ce ai luat intr-un faimos contract un onorariu de 5 MILIOANE Euro de ce te ascunzi in spatele unei procuri de mandatar fara sa iei niciun onorariu ?


Pentru ca nu-l obliga nimeni sa-si puna un euro in locul "Nordului" de pe busola vietii lui de maine, ca sa se mire unii de ce a luat-o "razna". E ...fix treaba lui.

Aveti si vreo problema DE DREPT de dezbatut / de decantat? Puteti sa o exprimati cu ...toate vorbele deodata si nu servite cu lingurita? (cum bine a puctat @eclair mai sus). Sau ...vreti sa discutam asa ...ca sa ne aflam in treaba.

Da, intr-un anume CONTEXT se poate discuta despre o problema legata de exercitarea profesiei de avocat. Dar ne lipseste CONTEXTUL.

Avocaţii - foşti judecători nu pot pune concluzii la instanţele unde au funcţionat, (...), timp de 5 ani de la încetarea funcţiei respective.


Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
romascanu, moderator
Un MANDATAT nu are cum sa-si delege raspunderile acordand altei persoane MANDATUL.
MANDATUL este personal.
In situatia in care doreste, numai, sa-si instraineze drepturile si obligatiile pe care si le-a asumat prin acceptarea mandatului inseamna ca face o tentativa de inselaciune la adresa celui ce l-a MANDATAT.
Restul sunt VORBEeeeeee!
MirceaSCALAT a scris:

Un MANDATAT nu are cum sa-si delege raspunderile acordand altei persoane MANDATUL.
MANDATUL este personal.
In situatia in care doreste, numai, sa-si instraineze drepturile si obligatiile pe care si le-a asumat prin acceptarea mandatului inseamna ca face o tentativa de inselaciune la adresa celui ce l-a MANDATAT.
Restul sunt VORBEeeeeee!


Ba se poate, si scrie in art. 1542 din Codul civil.Mai trebuie si specificat in contractul de mandat ca mandatarul are dreptul de a-si substitui o alta persoana pentru a prelua insarcinarile l-a care s-a obligat.
Daca acest drept este prevazut in contract, nu se poate prezuma ca mandatarul a urmarit sa il insele pe mandant.In plus, mandantul , in caz ca este prejudiciat, se poate indrepta cu o actiune impotriva persoanei substituite.
Citat Cod Civil v.1993 completari modificari ulterioare:
.....................................
Art. 1542. - Mandatarul este raspunzator pentru acela pe care a substituit in gestiunea sa:
1. cand nu i s-a conces facultatea de a-si substitui pe cineva;
2. cand i s-a conces o atare facultate fara aratarea persoanei, si cea aleasa de dansul era cunoscuta de necapabila si nesolvabila.
In toate cazurile, mandantul poate sa intenteze direct actiunea contra persoanei ce mandatarul si-a substituit.
.................................
De unde rezulta faptul ca LEGIUITORUL a prevazut ca situatia in care MANDATATUL isi deleaga gestiunea mandatului ori parti ale acestia IN CONSES acceptat de MANDANT.
Daca bine am inteles intrebarea, situatia prezentata in aceasta nu specifica CENCENS-ul MANDANTULUI.
Deci acolo unde cineva nu specifica ceva NU AM DREPTUL DE A PRESUPUNE caluze ori situatii nespecificate.
Totusi imi place LOGOUL
«Fiat justitia et pereat mundus!»
Cred ca si in latina ca si in românã in fata conjunctiei «si» situata intr-o propozitie simpla nu se pune virgula.

Alte discuții în legătură

Vinzare teren,fara titlu de proprietate braselton braselton Soacra mea a detinut un teren extravilan pentru care nu a primuit titlu de proprietate doar o adeverinta de la Primarie prin care se atesta ca detine acel ... (vezi toată discuția)
Delegatia de substituire, drept de reprezentare Micaly Micaly Buna ziua Va rog un sfat cu privire la urmatoarea speta intr-un proces civil: Avocatul X al societatii de avocatura A&B este substituit prin avocat Y din ... (vezi toată discuția)
Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)