avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii concediu prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii concediu prenatal si postnatal

Buna,

Sunt insarcinata si am 31 de saptamani si conform legislatiei pot sa intru in concediu prenatal de 63 zile incepand cu sap. viit., iar dupa nastere la fel 63 de zile, sau cel putin asa am inteles.Imi puteti spune, va rog, ce contributii va plati angajatorul si angajatul pentru aceasta perioada de 126 zile. Sunt diferite aceste doua perioade din punct de vedere al calcularii indemnizatiei de concediu, respectiv contributiilor?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:41, 13 Aprilie 2011
1. Va redau din OUG 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, si veti intelege totul despre concediul de maternitate (pre si postnatal = sarcina si lauzie):

Art. 2. -
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
...
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
...
Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(2) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.

(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

(4) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.

(5) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 44. - Concediul medical pentru maternitate se acordã numai pentru sarcinã şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fãrã legãturã cu aceasta.

Art. 45. - (1) Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pentru cel mult 30 de zile calendaristice de cãtre medicul de familie sau de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, care ia în evidenţã şi urmãreşte pe parcursul sarcinii gravida, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.

(2) Certificatul de concediu medical pentru lãuzie se elibereazã de medicul curant de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lãuzie pânã la durata maximã prevãzutã de lege se face de medicul de familie care are în urmãrire lãuza.

Art. 46. - În situaţia în care survine decesul mamei, la naştere sau imediat dupã aceasta, tatãl beneficiazã de restul concediului neefectuat de cãtre mamã, în condiţiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, dupã caz.

Art. 47. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate se determinã conform art. 25 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

Art. 48. - Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

3. Asadar discutati cu medicul de familie si cu medicul curant ginecolog si vedeti cum luati concediul de maternitate.

4. Certificatele medicale le duceti la angajator care le calculeaza si le plateste si recupereaza intraga suma de la Casa de Asigurari de Sanatate.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Doar o nelamurire mai am. Nu stiu exact daca se plateste CAS angajat si angajator sau si altceva? ma intereseaza pentru ca practic eu lucrez cu salariile.
Asteptati sa va raspunda un contabil su intrati, cu aceasta intrebare, pe forumul "Fiscalitate-salarii".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate adrian23 adrian23 cand poate sa intre sotia in prenatal,la cate saptamani (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate - intrebari adela05 adela05 Buna ziua, 1.Concediul de maternitate este concediul de 126 zile? 2. Se poate lua oricand incepand cu sapt 28 de sarcina? 3. Se poate lua, integral, dupa ... (vezi toată discuția)