avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna in cazul CIM pe perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna in cazul CIM pe perioada determinata mai mica de 6 luni

Buna ziua,

Am anumite nelamuriri asupra concediului de odihna, deoarece in lege nu am gasit articol(e) care sa detalieze exact acestui lucru :
Sunt angajat pe perioada determinata de 3 luni si jumatate (21.03 - 30.06); din cauza starii de sanatate, am lipsit o zi din luna Martie si pt o zi din Aprilie am facut cerere de concediu fara plata.
Angajatorul mi-a spus ca am lipsit nemotivat, in ambele zile....cea din martie si cea din aprilie, cand am cerut CFS.
As dori sa stiu urmatoarele:
1. La cate zile de concediu de odihna am dreptul, daca lucrez numai 3 luni de zile, pe perioada determinata ?
2. Angajatorul mi-a spus ca am dreptul la 6 zile de concediu de odihna, cate 2 pe luna, dar numai la sfarsitul CIM, deoarece nu am nu stiu cate luni lucrate si CIM nu este pe cel putin 6 luni; este adevarat ?
3. Am dreptul sa-mi iau concediu de odihna in timpul derularii CIM ? de ex., din alea 6 zile la cat as avea dreptul, o zi, doua sau trei sa mi le iau pana la sfarsitul CIM.

Va multumesc

Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
flexmuscle, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:15, 8 Octombrie 2012
Conform codului muncii aveti dreptul la 21 zile co pe an, ceea ce inseamna 1,75 (2) zile co pe luna.
1. La 3 luni lucrate aveti dreptul la 1,75 x 3 = 5 zile co
2. Este adevarat, aveti dreptul la 2 zile co pe luna, bineinteles la sfarsitul lunii. La incheierea CIM nu puteti sa va mai luati co insa se poate compensa in bani aceste zile de co neefectuate.
3. Da.
1. Ce pot face in situatia in care angajatorul mi-a spus ca nu imi pot lua concediu de odihna in timpul derularii CIM, ci numai la sfarsit, sub forma unei compensari in bani ? Si in plus, si asupra concediului fara salariu mi-a dat de inteles ca numai daca vrea el imi da.
2. Eu poate doresc sa-mi iau 1-2 zile de concediu (odihna/CFS) intr-una din lunile de munca, pana la sfarsitul CIM....cu ce argumente (articole din lege) pot veni pentru a combate spusele angajatorului si a-mi sustine drepturile sau cui ma pot adresa ?
3. Este vorba de abuz faptul ca nu doreste sa-mi acorde CO (atat cat am dreptul in fiecare luna) pe motiv ca sunt angajat doar 3 luni pe perioada determinata ? Fiindca atunci cand i-am zis ca am nevoie de o zi libera (CO/CFS) in aprilie, a inceput sa o dea in diverse...ba ca nu am concediu, ba ca am dreptul numai la sfarstul CIM s.a.m.d

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
flexmuscle, utilizator
Concediul de odihna este un drept al dumneavoastra, nu un privilegiu. Teoretic puteti intra in concediu oricand, in timpul derularii contractului. Concediul de odihna nu poate fi obiectul niciunei cesiuni, limitari sau renuntari
Concediul de odihna se acorda in urma unei planificari. Daca angajatorul nu iti poate acorda CO (poate nu are cine sa te inlocuiasca, sau ai vreo lucrare cu caracter urgent etc) nu ai ce face.
In ceea ce priveste concediul fara salariu ai dreptul la acesta pentru rezolvarea unor situatii personale.
Sfatul meu: poti sa faci o cerere de co sau cfs, o inregistrezi si angajatorul o accepta sau o refuza in scris nu verbal. Daca este vorba de abuz poti sa sesizezi ITM-ul.
Am inteles....nu am depus cerere in scris pt co/cfs, am discutat la telefon si cred ca este vorba de abuz, din moment ce imi spune,verbal, ca nu am concediu si dupa ca am, dar numai la incheierea CIM ( adica compensare in bani ); si nu lucrez pe un post care sa necesite prezenta mea neaparat, fiind 2 oameni pe postul de lucru...

Mi s-a spus asa....nu ai permisiunea sa-ti iei co pt ziua x din luna aprilie si cand i-am zis ca sa-mi treaca cfs, la fel mi-a zis...ca nu am acordul nici pt asta; deci nici co si nici cfs nu doreste sa-mi acorde pt ziua respectiva si asta fara un motiv concret.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
flexmuscle, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in perioada de preaviz pt restructurare ContSters88537 ContSters88537 Buna ziua, In perioada preavizului pt restrucurare, concediul de odihna se acorda cu acordul partilor sau este dreptul angajatului? Se scad cele 7 zile de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza zilele de co? Andrei Gica Andrei Gica Cand calculam numarul de zile de CO la care un angajat ar avea dreptul, ne raportam la intreaga perioada pt care el a fost angajat, sau ne raportam numai la ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna laviniao laviniao Buna!As vrea sa stiu dupa cat timp de la angajare se pote lua concediu ?Si unde as putea sa gasesc pe net sa am o dovada!MERSI! (vezi toată discuția)