avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune actiuni
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune actiuni

Revin cu un subiect. Stie cineva exact care este procedura prin care se cesioneaza un numar de actiuni la o societate inchisa? Daca contractul de cesiune trebuie sa imbrace forma autentica, daca se fac inscrieri la Registrul Comertului...etc
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 22:59, 16 Ianuarie 2013
Potrivit art. 98 (1) LSC. dreptul de proprietate asupra acţiunilor nominative emise în formă dematerializată (presupun că, în speţă, este vorba despre acest gen de acţiuni) se transmite prin declaraţie făcută în registrul acţionarilor, semnată de cedent şi de cesionar sau de mandatarii lor.

În practică, declaraţia semnată de cedent şi de cesionar este dublată de încheierea unui contract de vânzare-cumpărare asupra acţiunilor (nu este necesar să fie încheiat în forma autentică).

Conform art. 134 alin. (3) din Norma Metodologică privind ţinerea Registrului Comerţului "transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor nu se înregistrează în registrul comerţului. Dacă, totuşi, se solicită înscrierea unor astfel de menţiuni, acestea se fac în baza extrasului din registrul acţionarilor, certificat de administratorul societăţii". Înregistrarea se va solicita prin completarea formularului-tip "Cerere de depunere şi menţionare acte", la care se adaugă şi dovada privind plata taxelor legale şi timbrul judiciar, în original.
Pe langa extrasul din registrul actionarilor vei avea nevoie si de "confirmarea administratorului". Eu am depus aceasta confirmare sub forma unei declaratii (sub semnatura privata) data de administratorul societatii prin care arata care este structura actionariatului in urma vanzarii de actiuni.
daca societatea este inchisa, actiunile se cesioneaza prin declaratie ,la sediul societatii
multumesc frumos, textele din lege le citisem si eu, art. 98 mi-a parut cam "sarac" si cred eu ca dispozitiile sunt supletive, de aceea am cerut parerile dumneavoastra, explicatiile dumneavoastra imi sunt de ajutor,
unde scrie exact ca este necesara cofirmarea administratorului?
multumesc

Alte discuții în legătură

Modificare actionari societate deacroxana deacroxana Un SA are 5 asociati, unul care este si administrator detine 96% din actiuni, iar restul cate 1 %. Actionarul principal, care este administrator, vrea ca acest ... (vezi toată discuția)
Schimbare asociati la un sa george141414 george141414 Se doreste a se schimba doi asociati la un SA(o persoana fizica si una juridica), cu 3 persoane fizice. Cum se procedeaza? In baza carui articol se poate ... (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni sa Elena070 Elena070 Buna ziua. Imi poate spune cineva ce documente se depun la Registrul Comertului in cazul cesiunii de actiuni intre actionarii unui SA? Va multumesc. (vezi toată discuția)