avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui imobil aflat in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui imobil aflat in indiviziune

Buna ziua, as dori sa stiu procedura in acest caz. Mai exact, se poate vinde un imobil aflat in proprietatea indiviza a 2 mostenitori? Nu mai trebuie facuta iesirea din indiviziune ? Sunt de ajuns certificatele de mostenitor si efectuarea cadastrului ?
De fapt problema este...cum poti vinde un imobil daca mostenitorii nu dispun de bani pentru iesirea din indiviziune si implicit cadastru ?
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
ancristida, utilizator
Cel mai recent răspuns: lazu , utilizator 16:30, 15 Aprilie 2011
Trebuie sa dispuna obligatoriu de banii pentru cadastru, si nu e nevoie sa iasa din indiviziune. Vand amandoi, impreuna si-si impart apoi banii .
Sau daca gasiti un cumparator amabil, va da un avans, care reprezinta suma necesara efectuarii cadastrului, si apoi ii vindeti, evident cu mai putin suma avansata
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
ContSters202274, utilizator
Ca principiu, oricare dintre mostenitori poate instraina cota parte din mostenire ce ii revine..
Vanzarea acestei cote parti se poate face pe baza titlului de proprietate al celui care a lasat mostenirea(contract de vanzare cumparare sau un alt asemenea act care trasfetra dr de prop de la vanzator la cumparator) si pe baza certificatului de mostenitor in care este cuprins imobilul ce face obiectul vanzarii cote parti din mostenire.
Nu este necesara iesirea din indiviziune pentru a vinde cota parte din mostenire.
Totusi, daca sunteti in situatia in care nu aveti posibilitati materiale pentru un eventual proces in justitie, puteti apela la un mediator care va poate ajuta sa incheiati un acord cu care va puteti prezenta in instanta, situatie in care evitati achitarea unei taxe de timbru care este destul de mare.
Discutiile despre solutionarea probelemei dvs, ca si solutiile problemei sunt mai multe.
Av. Mihai Vaduva

Asadar se poate vinde imobilul, prin notariat, fara mediator, cu acordul ambilor mostenitori, fara sa mai fie nevoie de iesirea din indiviziune ?
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
ancristida, utilizator
Daca ambii mostenitori sunt de acord sa-si vanda partea lor de mostenire, merg impreuna la notariat si ii vand celui care doreste sa le cumpere mostenirea, fara a fi nevoie sa iasa din indiviziune.
Conditia este sa aveti cadastrul facut !
In cazul in care masa succesorala este mai mare, adica nu include doar acel imobil, ci si niste terenuri, nu este nici o problema, nu ? Respectivele terenuri raman in proprietate coindiviza si vor fi supuse unei iesiri din indiviziune ulterioare, din care va fi exclus imobilul deja vandut ?

Alte discuții în legătură

Vânzarea unei case Nuts230 Nuts230 Bună ziua, am și eu o întrebare. În urma decesului unor rude părinții mei au moștenit o parte din casa lor (25%). Împreună cu celalalt moștenitor ... (vezi toată discuția)
Vanzare sau schimb cote indivize? Stef0n Stef0n Exista schimb de cote indivize sau doar vanzare cumparare. La vanzarea de cota indiviza trebuie facut cadastru in prealabil? Suntem mai multi mostenitori si ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)