avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... File CEC garantie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

File CEC garantie

Am o firma de prestari servicii si in contractele cu furnizori emit file CEC in alb cu titlul de garantie pe care furnizorii le pot folosi respectand anumite conditii. De cele mai multe ori nu tin pasul cu scadentele facturilor si sunt amenintat de catre unii ca introduc fila CEC. Presupun ca exista pedepse pentru astfel de cazuri dar se poate ajunge chiar si la inchisoare?
Care este 'mersul' in cazul unei file CEC cu refuz la plata?
Cel mai recent răspuns: fitecine , utilizator 03:07, 11 Decembrie 2010
In cazul in care nu exista suficient disponibil in contul emitentului CEC-ului, Banca trasa refuza plata pentru lipsa de dipsonibil , restituind titlul catre beneficiar.
In acest caz, Banca introduce pe emitentul CEC-ului fara acoperire in CIP(Centrala Incidentelor de Plati), cu un incident major. Consecinte: 1. se retrag din circulatie toate filele de CEC eliberate emitentului, acestea fiind anulate (motiv pentru care emitentul nu mai poate emite CEC-uri , fiind in evidenta persoanelor juridice cu incident major); 2. Banca sesizeaza organele penale pentru savarsirea infractiunii prevazute der art. 84 din Legea nr. 59/1934.

Beneficiarul CEC-ului are urmatoarele posibilitati pentru a-si recupera creanta de la emitent:
1. Se prezinta la un executor judecatoresc cu CEC-ul restituit de Banca si solicita executarea silita a averii debitorului emitent;
2. Formuleaza o plangere penala impotriva emitentului pentru savarsirea infractiunii de inselaciune si se constituie parte civila in procesul penal pentru sumele reprezentand contravaloarea CEC-ului.
Adica fila cec se si executa ca un BO dar se si face plangere penala? Credeam ca aceste operatii se exclud, adica executarea silita fiind posibila dupa solutionarea plangerii penale.
Buna ziua!
Pe langa "mersul" civil al problemei (investire cu formula executorie si executare silita a sumei cuprinsa in CEC), mai exista si "mersul" penal: art.215/Cod Penal (inselaciunea). Pedepsele difera in functie de gravitatea faptei (valoarea prejudiciului) si persoana faptuitorului(infractor primar - recidivist).
Cu stima,
av. Silviu Serban
Dar din ce am citit din legea cec-ului, un cec in alb, fara valoare completata nu intruneste conditiile in care un document poate fi definit ca fiind un cec. Ma intreb daca nu e doar o incalcare a legii cec-ului si mai putin o inselaciune. Empiric, pt ca nu sunt jurist, dar e doar o garantie; nu am emis un cec si am fugit cu marfa.
Sunt furnizori care imi cer CEC garantie dar cu valoare trecuta (de regula pragul superior al creditului comercial); in acest caz cred ca se inscrie la inselaciune. Dar doar stampilat si semnat cred ca e doar o incalcare a legii cec-ului.


dar ce pedepse sunt in cazul unei persoane fara antecedente? Adica, revin la intrebarea mea initiala, se poate face si inchisoare pt cec-ri garantie in alb?
nu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statistici Cent Cent Stie cineva cam in cat la suta din cazurile de plangeri penale in urma unor incidente de plata cu file CEC s-a ajuns la efectuarea unor pedepse cu inchisoarea? ... (vezi toată discuția)
Inselaciune cecuri in alb fara acoperire lucretzia2004@yahoo.com lucretzia2004@yahoo.com un beneficiar de al societatii ne a emis un cec in alb,ulterior noi am introdus cecul il banca, fiind refuzat la plata din motivul lipsei totale de disponibil, ... (vezi toată discuția)
Nup la file cec refuzate la plata Cent Cent In ce conditii se da NUP pentru CEC fara acoperire? Daca e fila CEC garantie difera regimul? (vezi toată discuția)