avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... demersuri aflare posesor IP
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

demersuri aflare posesor IP

as dori niste lamuriri:
1. sa zicem ca postezi un mesaj la o stire de presa online(decent) dar acid la adresa unui director de institutie. Nu se cere adresa de email la postare. Acesta vede comentariile acide, dar reale la dresa sa si razbunator din fire doreste sa afle exact cine sunt cei care au avut curajul sa-l conteste anonim pe internet. De aceea ameninta ca-si va folosi influenta pentru a afla ip-urile celor care au postat si apoi numele cu un scop bine definit bineinteles.
2. poate afla aceste informatii? legal sau chiar ilegal? unde se poate opri expeditia sa legal? la administratorul site-lui de presa? la providerul de internet? ce pedeapsa exista pentru o eventuala contraventie sau fapta penala?

multumesc
Cel mai recent răspuns: masayoshi , utilizator 14:56, 5 Martie 2012
Posesorul oricarui site online poate afla foarte usor IP-urile userilor care acceseaza siteul respectiv, deoarece aplicatia sau platforma electronica a siteului ii permite, apoi sunt o multime de alte aplicatii foarte usor de instalat care-ti poate arata, si pe Google map dar si pe alte harti mai mult sau mai putin detaliate, locatia de unde pleaca IP-ul, providerul de internet si multe altele.
Este de recomandat ca mai bine-ti semnezi comentariul daca intradevar consideri ca trebuie luat in consideratie si-ti asumi autenticitatea acestuia, altfel nu va manifestati cu condescendenta la adresa unora sau altora daca nu stiti pe ce taram calcati, sau pe larg, nu va ascundeti in spatele anonimatului facand lucruri nelegale sau afirmatii nefondate la adresa cetatenilor, caci daca sunteti pe net nu va poate afla nimeni.
Nu este cazul d.voastra, dar este util altora, cred, ceea ce am expus mai sus.
Succes!
:-)

Una dintre problemele clare cu care se confrunta aceasta tara este o realitate greu de contestat. Si anume, aceea ca parlamentarii, deci cei care au ajuns prin varii mijloace in situatia de a emana, ca sa spun asa, legi, nu au nicio meserie. Si daca au, nu sunt competenti. Si daca sunt competenti in meseria lor, nu inteleg o chestiune fundamentala - atunci cand vrei sa concepi o lege buna, aplicabila, te consulti cu specialisti din acel domeniu.

Cum ar fi, in cazul acesta, cu ingineri soft. Cu fraierii aceia datorita carora scriem acum pe o tastatura in loc sa racnim unii la altii, de la Cluj la Timisoara si de la Constanta la New York.

Am citit in presa precum ca sotul Elodiei, nu conteaza numele individului, ar fi intrat in puscarie pe motiv ca a spart mailul nevestei. In tarile civilizate, asemenea tampenie este atat de greu de probat incat nici macar nu se pedepseste. Nu am sa intru in amanunte tehnice de specialitate, dar repet, este next to impossible sa probezi fara dubiu ca Popescu a fost cel care a intrat pe un mail. Nu mai spun ca un mail de pe yahoo, de pilda (sau de pe orice hoster general, nu vorbesc aici de adresele de pe servere ale firmelor sau companiilor unde ai cumparat conexie pe net) nu este proprietate, nefiind cumparat. Plus ca informatia in sine este gazduita pe un server aflat pe teritoriul altui stat. In fine, sunt multe de spus despre acest subiect. Putin timp, insa.

In cazul sefului frustrat, iarasi nu am sa intru in amanunte de legislatie romaneasca, pentru ca este un subiect care depaseste logica umana normala. Dar am sa spun ca exista metode simple de a loga cu un proxy, astfel incat daca esti in Australia, sa para ca ai postat din Damaroaia. Pe langa proxy sunt si alte modalitati de a te furisa pe net fara sa poti fi gasit decat de specialisti care sunt online.

Nu, nu este adevarat ca posesorul unui site online poate afla fara putinta de tagada adresele IP ale celor care posteaza comentarii. Poate sti un numar de IP care poate sa apartina unei grupe de computere dintr-o anumita firma cu domeniu dedicat, insa repet, nu e mare filosofie sa maschezi un IP si sa iasa ca postarea a fost facuta de presedintele Rusiei, din cabinetul lui personal.

Oricum, atata vreme cat exista reasonable doubts asupra unei fapte, presupusul faptas trebuie sa fie considerat nevinovat. Iar daca va deranjeaza cineva cu astfel de acuzatii, cautati printre prieteni, printre cunoscuti, un specialist bun in IT. Unul bun, care sa ii trimita sefului un mesaj cu urari de sanatate din partea lui Mos Craciun, cu IP de la Polul Nord. Nu este ilegal sa navighezi pe net cu IP fals, asa ca seful ar face bine sa se preocupe cu cifrele de bilant financiar si mai putin cu militia.

Oricum, seful dv nu va afla nicio data de la un provider serios, de genul romtelecom, rds samd. Astia i-ar da flit imediat, pentru ca singurul caz in care divulga amanunte despre clienti este atunci cand au o cerere a judecatorului pe masa. Se mai intampla ca in cazul providerilor de cartier, gen Ghita care da net la doua blocuri, sa se mai scurga informatii. Dar repet, chestii care pot fi false, in materie de IP.

In sfarsit, da, este corect sa te semnezi cand scrii ceva. Dar este incorect sa umbli dupa unul care te-a injurat pe net. E o vorba, nu de-a celebrului Lincoln, ci a matusii Marghioala din Cocarlatele: cainii latra, caravana merge.
am cerut lamuriri de la provider-ul de internet (o companie nationala importanta) pentru a afla in ce conditii ofera asemenea informatii si cui, precum si in legatura cu nivelul de acces al angajatilor la baza de date (controlul intern), pentru a ma lamuri in ce masura pot aparea „scurgeri„ catre persoane ”curioase”. O sa revin dupa aflarea informatiilor. Merita sa cunoastem macar la ce ne expunem pe internet.
Ce sef frustrat.. cu AOl proxy sox poti schimba ip usor.Uneori chiar trebuie sa spui lucruri din anonimitate ...ca la noi stim bine cum e cu abuzurile...si daca treci printr-un abuz din partea sefului de ex. nu esti in EU sau US sa mergi in instanta si sa ai parte de o judecata corecta. La noi justitia e bolnava si o sa mai ramana asa de vreme ce ne conduc niste incompetenti inganfati... asta e romania pleava europei... din pacate
Se poate pune problema in doua moduri .

Daca acel comentariu a fost dat din interiorul firmei sau extern . Pe IP-ul tau de acasa nu ar trebui dat numele numai in conditiile in care s-a incalcat o lege, trage un ochi peste contract sunt specificate destul de clar.

Nici un ISP nu v-a furniza datele tale personale unor companii , mai precis corelatii IP-Date contact, iar daca sunt cerute astfel de date pot fi cerute doar de organele de ordine.

Pe de alta parte daca acel comentariu a fost facut de la un PC Intern e mai aiurea, deaoarece se afla instant corelatia IP-owner.

Numai bine ,

Daniel

Alte discuții în legătură

Ip meu folosit de altcineva  A ionel A ionel va rog sa-mi raspudeti si mie la urmatoarea problema: Am fost chemat la scoala unde invata copii mei intrucat sa constatat ca de pe calculatorul meu a fost ... (vezi toată discuția)
Calomnie ? shpid3r shpid3r Buna-ziua! Nu lucrez in domeniu, asa ca am sa va rog sa fiti indulgenti cu mine :) Detin un blog (pe domeniu public), pe care postez relativ des si am ... (vezi toată discuția)
Cosecinte juridice ale identificarii ip iora1529 iora1529 Am o cunostinta care ma acuza ca am trimis on line pe site ul unui ziar un anunt ofensator la persoana acesteia si ca mi- a identificat ip. I-am spus sa mi ... (vezi toată discuția)