avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

suntem trei frati, tatal nostru a murit acum un an iar mama de foarte mult timp,tata a avut o a doua casatorie din care nu a rezultat copii.Tata a lasat in urma lui un apartament numai el fiind proprietar,el nu era casatorit cu mama noastra vitrega atunci cand a cumparat apartamentul.La momentul actual , mama vitrega ne interzice sa mai intram in casa tatalui nostru,ea spune ca e casa ei.Am deschis succesiunea prin instanta de un an,am dat o groaza de bani la avocat iar avocatul ne zice ca mama vitrega,care are doar zece ani de casatorie cu tatal nostru va obtine trei sferturi din casa iar noi copii un sfert? cat la suta ii revine fiecaruia tinand cont ca suntem patru persoane?Ea procedeaza corect ca nu ne lasa in casa tatalui nostru?
Cel mai recent răspuns: Ramoon , utilizator 22:56, 15 Aprilie 2011
Potrivit Legii nr. 319/1944 pentru dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor, incidenta in cauza sotul supravietuitor are dreptul atunci cand vine in concurs cu copii la 1/4 din averea defunctului . Nu stiu de ce vi s/a spus asa, dar poate este o cu totul alta situatie de fapt .

ART. 1
Soţul supravieţuitor moşteneşte din averea celuilalt soţ după cum urmează:
a) când vine la succesiune cu copiii legitimi şi recunoscuţi sau numai cu unii din ei, ori cu descendenţii lor, moşteneşte o pătrime;

In urma dezbaterii succesiunii dupa tatal dvs., sotia sa va dobandi un sfert din apartament, iar copiii (toti 3, impreuna) vor dobandi trei sferturi.
ca sotie , doamna mosteneste un sfert.
stiti cumva, daca in timpul vietii i-a vandut sau i-a donat o cota doamnei?
25% are dreptul din casa dansa ca sotie supravietuitoare. restul va revine dvs si celorlalti doi frati ai dvs.nu inteleg de ce avocatul face afirmatia ca trei sferturi revin dansei.
va multumesc pentru raspuns,situatia noastra este in tocmai cum v-am zis nimic in plus,insa cum e posibil ca nici dupa un an sa nu se stabileasca cota fiecaruia,avem impresia ca avocatul nostru urmareste sa ne ia banii stiind ca eu am fost plecat in strainatate si acum ma ameninta ca trebuie sa mai platesc taxa de timbru inca o data adica 3% din valoarea apartamentului,eu am platit o data aceasta taxa i-am dat avocatului banii,el nu mi-a dat chitanta nici pe onorariu pe care l-am platit nici pe taxa,si tot se lungeste procesul?e posibil sa platesc pana acum timp de un an avocatului 60 milioane(onorariu si taxa de timbru ) si el sa zica ca s-ar putea sa mai dau inca pe atat si tot mama vitrega sa fie in avantaj? pana cand va tine acest proces?avocatul nostru ne cere tot felul de dovezi aberate ca sa : chipurile SA CASTIGAM

Alte discuții în legătură

Succesiune mocanuvalentin mocanuvalentin Buna ziua .Mama a decedat am ramas 2 frati tata sa recasatorit cea dea 2 sotie avand 2 copii din alta casatorie.An urma casatoriei cu tatal meu a rezultat un ... (vezi toată discuția)
Intrebare succesiune dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua . daca in urma decedatului au ramas ca mostenitori sotia supravietuitoare si o sora infiata doar de tatal decedatului (mama decedatului fiind ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!fratele meu a murit inaintea lui tata.cand fratele ... mon1998 mon1998 Buna Ziua!Mama a murit prima la 9 ani a murit si Fratele meu DUPA 1 AN a murit tata.Tata nu facuse taxa de succesiune dupa mama. Cand fratele meu a murit ,eu ... (vezi toată discuția)