avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Provizioane pentru garantii acordate clientilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Provizioane pentru garantii acordate clientilor

Buna seara,

Socieatatea noastra vinde tigla metalica, pentru care acorda clientilor garantie, pe o anumita perioada de timp.Aceasta garantie consta in inlocuirea tablei in cazul in care aceasta sufera modificari calitative, imputabile societatii noastre.

Stiu ca OMFP 3055, republicat, permite constituirea de provizioane de acest tip, insa din punct de vedere fiscal care este regimul acestora?

Cu consideratie,
Georgeta Anton
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:53, 18 Aprilie 2011
Buna seara

ART. 22

Provizioane şi rezerve

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:

b) provizioanele pentru garanţii de bună execuţie acordate clienţilor;

norme :
52. Provizioanele pentru garanţii de bună execuţie acordate clienţilor se constituie trimestrial numai pentru bunurile livrate, lucrările executate şi serviciile prestate în cursul trimestrului respectiv pentru care se acordă garanţie în perioadele următoare, la nivelul cotelor prevăzute în contractele încheiate sau la nivelul procentelor de garantare prevăzut în tariful lucrărilor executate ori serviciilor prestate.

Pentru lucrările de construcţii care necesită garanţii de bună execuţie, conform prevederilor din contractele încheiate, astfel de provizioane se constituie trimestrial, în limita cotelor prevăzute în contracte, cu condiţia reflectării integrale la venituri a valorii lucrărilor executate şi confirmate de beneficiar pe baza situaţiilor de lucrări.

Înregistrarea la venituri a provizioanelor constituite pentru garanţiile de bună execuţie se face pe măsura efectuării cheltuielilor cu remedierile sau la expirarea perioadei de garanţie înscrise în contract.

Buna seara,

In primul rand, va multumesc.

Aveam stiinta de prevederea din Norme, insa nu-mi este foarte clar daca provizioanele de la art.22 alin. (1) litera b) se refera numai la activitatea de prestari servicii (pt. constructori, de exemplu), iar societatea noastra este producatoare de tigla metalica, pe care o vinde catre constructori sau end-useri.

Cu consideratie,
Georgeta Anton
Buna dimineata

Ar fi trebuit sa subliniez inca din primul mesaj urmatoarele :
Provizioanele pentru garanţii de bună execuţie acordate clienţilor se constituie trimestrial numai pentru bunurile livrate, lucrările executate şi serviciile prestate în cursul trimestrului respectiv pentru care se acordă garanţie în perioadele următoare

In baza textului subliniat , parerea mea este ca si pentru livrarile pe care dvs le faceti si pentru care acordati garantie , in baza unui contract cu clauze clare privind acest lucru , se pot constitui provizioane .



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

l 227/2015 - tratamentul fiscal al provizioanelor/ ajustarilor constituite ElaDragomir ElaDragomir Buna ziua, Recitind L 227/2015 mai ales tratamentul fiscal al provizioanelor/ ajustarilor constituite, am unele indoieli, referitor la deductibilitatea ... (vezi toată discuția)
Se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti? ioanaep ioanaep se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti daca clientul nostru a intrat in faliment in urma cu 2 ani? dar daca creantele sunt mai vechi de ... (vezi toată discuția)
Contabilitate 1yly 1yly Am de inregistrat o factura catre un client reprezentind garantia de buna executie la terminarea lucrarilor. Este corecta inregistrarea 4111=461? Multumesc! (vezi toată discuția)