Societatea poate pune poprire pe salariul angajatului in baza unui titlu executoriu (hotararea de fond in litigii de munca) daca acesta nu este si irevocabil? (inca nu s-a judecat recursul)
ART. 164
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Se aplica in aceasta situatie prevederile art 164 alin 2?
Dar avand in vedere faptul ca in relatia cu angajatul trebuiesc respectate prevederile codului muncii, eu angajatorul salariatului, nu am obligatia sa solicit executorului ca titlul executoriu, respectiv hotararea judecatoreasca sa fie definitiva si irevocabila, asa cum prevede art. 164 alin 2?
Nu ma poate da in judecata angajatul pentru nerespectarea codului muncii?
Pot face o adresa executorului prin care sa-i transmit ca nu pot infiinta poprirea decat daca titlul executoriu devine irevocabil motivand prevederile art. 164 alin. 2?
Executarea silita a unui titlu executoriu se face dupa Codul de procedura civila , angajtorul este obligat sa respecte intreaga legislatie nu numai Codul Muncii.
Este decizia angajatorul daca va face sau nu retineri din salariu in baza acelei popriri.... atata timp cat decizia este executorie , nu vad care ar fi inconvenientul de a nu se pune in executare , mai ales ca exista si posibilitatea unei plangeri penale in care in care nu se doreste executarea acesteia.