avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contractul de comodat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contractul de comodat

Buna ziua, as dori sa stiu cum trebuie procedat in situatia in care eu detin o societate comerciala, care are punct de lucru pe proprietatea mea (pers. fizica) cu care am incheiat un contract de comodat pentru dare in folosinta a spatiului respectiv pe o durata de 5 ani, care inca nu au expirat, iar acum doresc incheierea unui contract de inchiriere intre societate si pers fizica prin Adm. Financiara (pt. deducere cheltuieli). Este suficient un act aditional prin care si societatea si pers fizica sunt de acord cu intreruperea acestuia. Sau pentru simplul fapt ca ambele sunt ale mele nu are importanta, pot sa inchei cotractul de inchiriere fara nici o probema. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 09:00, 25 Septembrie 2009
Avand in vedere ca dvs sunt prorietarul imobilului si in acelasi timp si asociat al societatii comerciale nu exista riscul unui eventual litigiu intre cele 2 parti contractante, in consecinta nu este necesar un act aditional.
Si prin contractul de comodat se pot efectua cheltuieli deductibile de catre societatea beneficiara a contractului, identic si char mai mult decit prin contractul de inchiriere care presupune sa achitati impzit pe venitul global .
Depinde de clauzele din contractul de comodat si pe de alta parte ce urmariti concret prin contractul de inchiriere .
De esenta contractului de comodat este transmiterea folosintei cu titlu gratuit,prin urmare nu prea aveti ce cheltuieli sa deduceti in afara de utilititati (telefon,intretinere etc).
Inchirierea va poate ajuta sa deduceti si cheltuielile cu chiria .
Pentru aceasta este necesara forma scrisa pentru ca acest contract urmeaza sa fie inscris atat la organul fiscal de catre pers fizica (dvs) cat si in contabilitatea firmei.
In ceea ce priveste tipul de contract ce umeaza sa il incheiati aveti doua variante.Fie act aditional de incetare a contractului de comodat si cu aceeeasi data incheierea unui contract de inchiriere.Fie- si aici se exprima intr-adevar in cel mai curat mod vointa partilor-un act aditional la contractul de comodat ce va avea ca obiect schimbarea obiectului contractului.Acest act va purta numele de novatie prin schimbare de obiect.Cu consideratie.
trebuie facuti doi pasi:
1. Incheierea unui act aditional la contractul de comodat prin care sa se arate ca partile, prin acord, doresc ca acel contract sa inceteze inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat initial;
2. Incheierea contractului de inchiriere si inregistrarea acestuia la administratia financiara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
buna dimineata...ce trebuie facut pt prelungirea contractului de comodat?
va multumesc

Alte discuții în legătură

Mandat administrator, radiere punct de lucru/deschidere punct de lucru nou, prelungire sediu social lavynyaa lavynyaa Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati!! Sunt angajata la o societate comerciala, am descoperit in dosarele de \"corporate\" ale firmei diverse probleme ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat sau inchiriere madalinap80 madalinap80 Buna ziua O pers juridica are in folosinta, cu un contract de comodat, de la o pers fizica, un spatiu comercial. Pers juridica doreste sa dea o parte din ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere spatiu comercial af24 af24 buna seara, urmeaza sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial, insa doresc sa stiu daca e legal: eu,pers fizica detin un spatiu in proprietate pe ... (vezi toată discuția)