avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... E-mail-ul este document oficial?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

E-mail-ul este document oficial?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca exista vreo lege prin care e-mail-ul este considerat document oficial.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Basil , utilizator 20:26, 9 Februarie 2009
Depinde ce intelegeti dvs prin "document oficial"; in acceptiunea comuna "document oficial" inseamna un inscris care emana de la o autoritate publica.
Probabil vreti sa stiti daca un email poate produce efecte juridice; in cazul in care email-ul are atasat o semnatura electronica (a se vedea in acest sens legea 455 din 2001) acesta este considerat inscris sub semnatura privata, deci produce efecte (bineinteles, trebuie analizat continutul email-ului); in caz contrar, email-ul poate fi considerat un inceput de dovada scrisa.
In orice caz, este important continutul email-ului, cele expuse mai sus avand caracter general.
la fel de important ca si continutul este si semnatura electronica de care ati amintit si in care sunt stocate date de identificare ale utilizatorului.
De la inscris sub forma electronica la semnatura electronica este o mare diferenta. ;)
Potrivit art. 4 pct. 2 din Legea nr. 455/2001, înscrisul în formă electronică reprezintă o colecţie de date în formă electronică între care există relaţii logice şi funcţionale şi care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificaţie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar.
Pentru a fi în prezenţa înscrisului electronic în sensul de mijloc de probă, datele trebuie să se refere la acte sau fapte juridice .
Legea română, precum şi Directiva 1999/93/CE nu reglementează aspectele legate de încheierea, validitatea şi efectele actelor juridice încheiate în formă electronică şi nici aspectele privind modalitatea de comunicare, între părţi, a înscrisurilor în formă electronică.
Potrivit art.5 din Legea nr.455/2001 „Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată”.
Potrivit art.6, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată .
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Intrebare : Deci, daca potentialul cumparator al unui Antecontract. ne recunoste prin email text, ca ar dori sa devina "chirias" , intrucit nu mai are posibilitatea continuarii platii imobilului in cauza, emailul acestuia are valoare in cazul procesului de evacuare ? Din cite am inteles, emailul are valoare recunoscuta, oricind putind fi verificat. Deci, ma pot folosi in instanta in procesul de evacuare pe rol, de aceste emailuri traduse in romana de un traducator autorizat ??? ( cumparatorul este cetatean strain ) Multumesc anticipat .
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2008
FamiliaRusu, utilizator
In opinia mea, puteti folosi de acest e-mail in instanta.
Are valoare probatorie in cazul dvs.
Oricum se va corobora si cu alte probe presupun.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. 282-284 c.pr.civ aidu aidu Se includ intre acestea si e-mailurile? Caz in care pot avea forta probatorie a inscrisului sub semnatura privata... chiar si fara semnatura electronica ... (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Emailul ca proba in instanta anonim anonim Va rog frumos, in masura timpului disponibil sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: pot fi emailurile invocate ca proba intr-un proces? Ce ... (vezi toată discuția)