avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale valoarea mailului in instanta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

valoarea mailului in instanta

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata?
Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu care nu avem contract, mentioneaza un termen de livrare intr-un e-mail. Aceste termen a fost transmis de noi, mai departe clientului final.Furnizorul nu-si respecta acest termen iar clientul, pe buna dreptate, ne trage pe noi la raspundere. Putem sa ne indreptam si noi la randul nostru impotriva furnizorului, in baza mailului trimis de el?
Mailul contine antetul firmei si semnatura electronica a managerului de zona.
Va multumesc tare mult!
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 17:51, 17 Septembrie 2009
Mailul poate fi folosit in instanta ca proba - corespondenta comerciala.

Astfel daca furnizorul dumneavoastra si-a asumat prin intermediul acelui email un termen de livrare pe care nu l-a respectat, dumneavoastra puteti sa va adresati instantei cerand obligarea lui la plata de daune interese pentru nerespectarea "contractului". Contractul luand nastere ca urmare a acceptarii de catre dumneavoastra a ofertei de furnizorului, contract completat cu mentiunile din emailul de care vorbiti.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la inscris sub forma electronica la semnatura electronica este o mare diferenta.
Potrivit art. 4 pct. 2 din Legea nr. 455/2001, înscrisul în formă electronică reprezintă o colecţie de date în formă electronică între care există relaţii logice şi funcţionale şi care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificaţie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar.
Pentru a fi în prezenţa înscrisului electronic în sensul de mijloc de probă, datele trebuie să se refere la acte sau fapte juridice .
Legea română, precum şi Directiva 1999/93/CE nu reglementează aspectele legate de încheierea, validitatea şi efectele actelor juridice încheiate în formă electronică şi nici aspectele privind modalitatea de comunicare, între părţi, a înscrisurilor în formă electronică.
Potrivit art.5 din Legea nr.455/2001 „Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată”.
Potrivit art.6, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată .

in cazul in care email-ul are atasat o semnatura electronica (a se vedea in acest sens legea 455 din 2001) acesta este considerat inscris sub semnatura privata, deci produce efecte (bineinteles, trebuie analizat continutul email-ului); in caz contrar, email-ul poate fi considerat un inceput de dovada scrisa.
In orice caz, este important continutul email-ului, cele expuse mai sus avand caracter general.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca este printat si contine datele pe care le-ati precizat, mail-ul respectiv poate fi folosit ca proba in instanta, sub forma unui inscris sub semnatura privata sau macar a unui inceput de dovada scrisa (insa se pot aplica, daca este cazul, prevederile inscrierii in fals)...
Cat timp nu are atasata o semnatura electronica (in sensul definit de lege si mentionat de Monya) mesajul electronic nu poate avea valoare de inscris sub semnatura privata.
Poate intr-adevar constitui inceput de dovada scrisa, insa ar trebui completat cu o expertiza judiciara prin care sa se demonstreze ca acel mesaj a provenit de la cel despre care spuneti dvs ca l-a expediat. Nici asa nu va exista o certitudine ca el a fost expediat de furnizorul dvs., dar macar se va putea face dovada ca a fost expediat de pe calculatorul lui.
Desigur ca judecatorul este liber sa aprecieze asupra probelor administrate in cauza, iar dvs puteti depune mesajele electronice printate (ceea ce nu inseamna ca ele sunt inscrisuri sub semnatura privata).
Atata timp cat emailul cuprinde datele de identificare ale expeditorului si semnatura acestuia, chiar si fara certificat de semnatura digitala, acest email poate fi folosit in instanta ca proba a obligatiilor asumate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E-mail - dovada in instanta petronelabz petronelabz spuneti-mi va rog corespondenta intre 2 persoane (angajat si angajator) are vreo valoare in cazul unui proces? multumesc (vezi toată discuția)
Valabilitate documente electronice in sanatate ginica72 ginica72 Certificate, adeverinte, referate Sunt valabile aceste documentele trimise electronic in sanatate? (vezi toată discuția)