Buna ziua,
Va rog mult, ajutati-ma in urmatoarea problema. Sunt salariata si am, la o alta societate, un contract pe drepturi de autor, in valoare bruta de 1680 lei. Pana acum, primeam in mana (suma neta) 1.364 lei, dupa retinerile aferente (10% impozit aplicat la suma neta si contributiile sociale, 10,5% - CAS si 0,5% - somaj, aplicate la suma care ramanea scazand din valoarea neta suma deductibila de 20%). Colega de la contabilitate mi-a spus, insa, ca din aceasta luna ea nu mai poate sa ia in considerare suma deductibila de 20%, pentru ca... nu o gaseste prevazuta in Declaratia 112 si, ca atare, o sa-mi dea mai putini bani. Va rog mult sa ma ajutati, pentru ca stiu ca aceasta valoare deductibila este prevazuta de lege si nu cred ca poate fi la cheremul cuiva, daca o ia in considerare sau nu. Multumesc foarte mult.
Ma confrunt cu aceeasi problema, am completat D112: la CAS suma datorata am trecut 10,5% din venitul brut, apoi la suma deductibila am trecut diferenta corespunzatoare cotei de cheltuieli deductibile, ca in cele din urma ,la suma de plata sa fie cat am platit. Nu e ok, am primit recipisa cu eroare.Ati aflat cum se face corect cumva?La fel am facut si la somaj.Multumesc.
In baza adeverintei de la societatea careia i-ati prestat serviciile depuneti la sfarsitul anului declaratia anuala 200 la Administratia Financiara de care apartineti si in ea completati suma deductibila corespunzatoare procentului de 20%. In decizia de impunere pe care o veti primi ulterior sa va face regularizarea impozitului.
Trebuie sa treaca la venit brut suma rezultata dupa scaderea a 20% pentru cheltuieli forfetare.
Adica, nu trece, in declaratia 112, 1680 lei la venit brut, ci 1344 lei.