avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... activitate dependenta sau PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

activitate dependenta sau PFA

Sunt agent consiliere la o banca printr-un contract de agent si aceasta activitate este catalogata ca fiind dependenta. banca imi cere sa-mi fac PFA si nu inteleg de ce.
1. mi se retin toate impozitele si taxele ca la un salariat
2. conf. OUG 44/2008 orice activitate econom. independenta se inregistreaza la Reg. Comertului
3. cum sa-mi inregistrez eu comisioanele si retinerile in Reg. Jurnal si sa mai si platesc impozitul si sanatatea anticipat trimestrial cand mie lunar in functie de comisionul incasat mi se retine tot : cas , sanatate, impozit, somaj si banca plateste la randul ei pentru comisionul brut castigat de mine la fel :cas, somaj , sanatate etc.
4. nu vor sa faca diferenta intre activitate independenta (impozit si sanatate trimestrial si regularizare) si activitate dependenta unde se retin si se platesc toate contributiile exact ca la un salariat.
va rog un raspuns conform reglementarilor. Oricum eu i-am cam bagat in ceata cu aceasta problema.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Leo Leonard , Consultant credite si finantari 11:46, 25 Aprilie 2011
In cazul unei activitati reconsiderate ca dependente platitorul de venit aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara functiei de baza, retinand si virand la bugetul statului cota de 16% din baza de calcul determinata ca diferenta între venitul brut si contributiile obligatorii, stabilite potrivit legii.
Tot el depune:
- declaratia de mentiuni 010 pentru includerea in vectorul fiscal a impozitului din salarii daca acest impozit nu este deja in vectorul fiscal.
- lunar declaratia 112, cu completarea pozitiei "impozit pe venituri din salarii" si plateste impozitul pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care datoreaza impozitul;
- anual fisa fiscala - formular 210 pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat.
Contributii datorate, retineri si declaratii:
- contributia de asigurari sociale de sanatate (5,5% angajat si 5,2% angajator);
- contributia de asigurari sociale (10,5% angajat si 20,8% angajator);
- contributia de asigurari pentru somaj (0,5% angajat si 0,5% angajator), cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (0,85% angajator);
- contributia angajatorilor in functie de clasa de risc, pentru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, de la 0,15% la 0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc, conform Legii nr. 346/2002.
Nu se datoreaza contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale art. 296.5 alin. (5) Cod fiscal
Depune lunar declaratia 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care datoreaza contributiile, completand sectiunea A din Anexa 1.2
deci sa inteleg ca nu trebuie sa ma inregistrez ca PFA daca sunt considerat ca un salariat?
Banca imi solicita sa ma inregistrez ca PFA cu toate ca nu voi avea niciodata activitate in acest PFA conf. OUG 44/2008 - orice activitate se inregistreaza la reg. comertului
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja salariati tudorcopat tudorcopat Dacă o PFA poate angaja salariaţi şi care ar fi raporturile cu fiscul (vezi toată discuția)
Contributia cas ChiritescuLidia ChiritescuLidia Cum scot cas din 112 daca asociatia de prop. nu plateste acest impozit? Nu se valideaza. (vezi toată discuția)