avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate/punere in posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate/punere in posesie

Ziua buna,
in urma unei hotarari judecatoresti ramase definitive prefectura x a fost obligata la eliberarea titlului de proprietate pe vechiul amplasament (indentificat cu parcela, lot etc.), lucru pe care institutia cu pricina l-a si executat, conform incheierii instantei. Problema este ca pe acel amplasament existau deja titluri de proprietate emise anterior si chiar constructii ridicate, fapt ce face imposibila punerea in posesie a actualilor proprietari.
1. Care ar fi in aceasta situatie modalitatea de punere in posesie pe un alt amplasament decat cel mentionat in hotararea judecatoreasca definitiva?
2. Daca terenul era deja ocupat de alte titluri de proprietate este legala emiterea noului titlu sau institutia prefectului era obligata sa ofere proprietarilor un nou amplasament, cu valoare echivalenta?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters190226 , utilizator 18:09, 19 Aprilie 2011
Prefectura, mai exact Comisia judeteana de fond funciar, a emis titlul de proprietate conform dispozitivului hotararii judecatoresti. Presupun ca dvs. prin cererea de chemare in judecata ati indicat vechiul amplasament. Acum, intrucat aveti titlu de proprietate aveti posibilitatea sa promovati o actiune in constatarea nulitatii absolute a titlurilor emise pe numele persoanelor neindreptatite si obligarea acestora sa va lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul pe care il aveti inscris in titlul de proprietate.
Posibilitatea de a vi se oferi un alt amplasament intra in contradictie cu hotararea judecatoreasca unde nu este prevazuta alternativa aceasta.
Multumesc pentru raspuns. Problema este ceva mai complicata. Intr-adevar in cursul procesului a fost invocata parcela cu pricina, intrucat la aceasta proprietarii aveau drept, insa cum procesele au durat mai bine de 10 ani, terenul cu pricina a fost atribuit altor persoane, care la randul lor l-au instrainat...Acum terenul este ocupat de constructiii, greu de daramat, iar proprietarii actuali ai terenului nu tin neaparat sa fie pusi in posesia acelei parcele, ci cu una echivalenta. Mi se pare normal ca institutiile statului care in mod eronat au atribuit altor persoane un teren aflat in litigiu sa incerce sa remedize acum situatia, oferind proprietarilor de drept un teren echivalent.
Probabil ca procesele vor continua la nesfarsit...
Ar fi trebuit ca inainte de a porni actiunea civila, reclamantul sa fi stabilit situatia juridica si de fapt a terenului si sa nu ceara parcela cu pricina. Acum nu are alta solutie decat tot la instanta de judecata. Sa ceara anularea propriului titlu, pe considerentul ca terenul este ocupat si sa oblige pe cale de judecata ca statul , prin comisia locala si comisia judeteana de fond funciar, sa va puna in posesie pe un alt amplasament. Dar probabil ca actiunea va fi respinsa pe considerentul -- va spune instanta de judecata - ca are deschisa calea actiunilor posesorii. Sper sa nu intrati intr-un cerc vicios. Eu am avut un proces similar. Mostenitorii unei persoane in favoarea careia se constituise un drept de proprietate asupra unui teren, au chemat comisia locala si cea judeteana sa le ofere un alt amplasament pentru ca amplasamentul din titlu fusese ocupat intre timp cu alte titluri si pe parcelele respective se construisera case. Singurul castig in acest proces a fost ca instanta nu i-a anulat titlul desi comisia locala a invocat faptul ca titlul a fost emis ilegal iar actiunea a fost respinsa ca inadmisibila pe considerentul ca au deschisa calea actiunilor posesorii. Incercati. Poate un alt judecator va judeca altfel.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
ContSters190226, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in revendicare 2009radu 2009radu De la bun inceput precizez ca imi cer scuze daca am postat aceasta speta acolo unde nu-si are locul. Rog sa ma ajutati intr-o problema ivita de curand. Soaca ... (vezi toată discuția)
Intervenient principal fond funciar cristi7848 cristi7848 Am achizitionat un teren in anul 2007 de la mostenitorii proprietarului care avea terenul in urma unui titlu de proprietate conform legii nr.18/1991.In urma cu ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare/ modificarea/ constatarea nulitatii titlului de proprietate Minodora Sorian Minodora Sorian Buna ziua. S-a emis un titlu de proprietate in baza Legii 18/1991. Ulterior se constata de catre Comisia Locala de fond funciar ca una dintre parcelele ... (vezi toată discuția)