avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... drepturi ale asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

drepturi ale asociatiei de proprietari

Sunt persoana juridica si detin un spatiu comercial la parterul unui bloc de locuinte (mentionez ca este spatiu comercial din constructie, cu intrare separata de scara blocului). Am incheiat contract de furnizare/prestare a serviciului de apa si canalizare cu operatorul orasenesc, de cand acesta a fost infiintat. Lunar acesta imi factureaza apa si canalul conform indexisilor cititi de pe apometru, apometru ce a fost sigilat de reprezentantii sai. Acum cateva saptamani s-a constituit doar pe scara blocului respectiv asociatie de proprietari (mentionez ca blocul are mai multe scari, pe celelalte scari nu s-a constituit asociatie) Operatorul local ce-mi furnizeaza apa, nu mai vrea sa-mi factureze apa spunand ca este de datoria asociatiei de proprietari. In argumentatia sa imi mentioneaza art. 27(alin.1) din Legea 241 din 22.06.2006. Totusi din analiza articolului deduc ca utilizatorii casnici pot fi persoane fizice si asociatii de proprietari, eu incadrandu-ma ca operator economic. Mentionez ca am contract separat cu operatorul ce ridica gunoiul respectiv furnizorii de gaze, energie electrica si nu mi se pare normal ca aceasta asociatie sa-mi refactureze doar apa, care o platesc la consum real si nu pausal. Mai mult, pentru apa consumata, asociatia mi-ar da doar o chitanta si nu as putea deduce nici macar TVA pentru cheltuiala realizata. Care este punctul dvs de vedere si cum as putea sa raman client al operatorului orasenesc de apa si nu al asociatiei de proprietari?
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 10:46, 27 Aprilie 2011
fiind spatiu comercial prin destinatie cu instalatie de furnizare utilitati separate, acel operator trebuie sa va factureze utilitatile separat de asociatie. pentru acesta e mai comoda aceasta modalitate ....
imi puteti sugera legislatia ce prevede aceasta. Operatorul de apa nu doreste sa-mi mai factureze iar asociatia ma streseaza sa platesc la ei.
daca spatiul se afla la parterul scarii intra in vigoare L 230

ART. 3
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) clădire-bloc de locuinţe-condominiu - proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe, şi proprietatea comună indiviză. Poate fi definit condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună;

f) proprietar al spaţiului, respectiv al apartamentului - persoana fizică sau juridică, de drept public ori de drept privat, care are în proprietate acel spaţiu, respectiv apartament, într-un condominiu;

i) cheltuieli ale asociaţiei de proprietari - cheltuielile sau obligaţiile financiare ale asociaţiei care sunt legate de exploatarea, reparaţia ori întreţinerea proprietăţii comune, precum şi cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale

asta este de luat in seama...

furnizorul va incheia un singur contract de servicii cu asociatia, astfel incat ve-ti fi inclus si dvs tot acolo
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
valitinu, utilizator
Pana la separarea pe asociatii, probabil operatorul s-a folosit de alin.2 din art.27 care i-a permis dpdv tehnic sa va contorizeze individual.
In situatia prezentata daca dpdv tehnic nu se poate realiza o racordare la teava scarii pentru contorizarea individuala si dupa care sa incheiati contract cu noua asociatie, singura varianta este sa va executati un bransament propriu cu operatorul.
Mai cereti detalii la operator.
Din pacate pentru dv nu se doreste facturarea individuala de catre operatorul individual din motive simple.
1 Pentru oricine este mai usor sa ia banii toti o sin gura data decat sa ii adune treeptat.
2 Daca pana acum furnizorul avea contract individual cu fiecare el avea de suportat anumite pierderi.Acum diferentele de apa dintre suma apometrlor individuale si bransamentul general este lasata in grija asociatiei.
3 Pe langa apa+diferente trebuie sa platiti obligatoriu si salariul administratorului si presedintelui daca se plateste si presedintele precum si cheltuielile comune pentru care va elibereaza o chitanta pe numele proprietarului sau pe firma daca apartamentul este cumparat pe firma.

Alte discuții în legătură

Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Legalitate asociatie proprietari mdutan mdutan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire.... Locuim de 3 ani intr-un ansamblu rezidential nou format din 4 blocuri, pe aceeasi strada. Pana astazi nu ... (vezi toată discuția)
Separare apa rece SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Blocul meu are contor general de apa rece la 2 scari si am cerut sa avem fiecare scara cate un contor , pentru ca asa mi se pare normal, dar ... (vezi toată discuția)