avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... drepturi ale asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

drepturi ale asociatiei de proprietari

Sunt persoana juridica si detin un spatiu comercial la parterul unui bloc de locuinte (mentionez ca este spatiu comercial din constructie, cu intrare separata de scara blocului). Am incheiat contract de furnizare/prestare a serviciului de apa si canalizare cu operatorul orasenesc, de cand acesta a fost infiintat. Lunar acesta imi factureaza apa si canalul conform indexisilor cititi de pe apometru, apometru ce a fost sigilat de reprezentantii sai. Acum cateva saptamani s-a constituit doar pe scara blocului respectiv asociatie de proprietari (mentionez ca blocul are mai multe scari, pe celelalte scari nu s-a constituit asociatie) Operatorul local ce-mi furnizeaza apa, nu mai vrea sa-mi factureze apa spunand ca este de datoria asociatiei de proprietari. In argumentatia sa imi mentioneaza art. 27(alin.1) din Legea 241 din 22.06.2006. Totusi din analiza articolului deduc ca utilizatorii casnici pot fi persoane fizice si asociatii de proprietari, eu incadrandu-ma ca operator economic. Mentionez ca am contract separat cu operatorul ce ridica gunoiul respectiv furnizorii de gaze, energie electrica si nu mi se pare normal ca aceasta asociatie sa-mi refactureze doar apa, care o platesc la consum real si nu pausal. Mai mult, pentru apa consumata, asociatia mi-ar da doar o chitanta si nu as putea deduce nici macar TVA pentru cheltuiala realizata. Care este punctul dvs de vedere si cum as putea sa raman client al operatorului orasenesc de apa si nu al asociatiei de proprietari?
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 10:46, 27 Aprilie 2011
Orice contract cu furnizorii de utilitati,se face numai in urma unui bransament separat,exceptie doar facand firma furnizoare de agent termic,cum e RADET,de exemplu.
Aceasta incheie contract cu un agent economic,este un contract obligatoriu,deoarece firmele au alt tarif al Gcal,furnizate.
ec_alin a scris:

...nu mi se pare normal ca aceasta asociatie sa-mi refactureze doar apa, care o platesc la consum real si nu pausal. Mai mult, pentru apa consumata, asociatia mi-ar da doar o chitanta si nu as putea deduce nici macar TVA pentru cheltuiala realizata. Care este punctul dvs de vedere si cum as putea sa raman client al operatorului orasenesc de apa si nu al asociatiei de proprietari?

Asociatia de proprietari o sa va factureze, asa cum spuneti, adica o sa va emita factura si nu doar chitanta, iar plata o puteti face prin banca sau numerar pe baza de chitanta.
Apoi asociatia, in afara de consumul de apa, o sa va emita factura conform listei lunare de plata si pentru celelalte cheltuieli. Asa cum prevede legea 230/2007 si HG 1588/2007, pe baza conventiei incheiata cu asociatia o sa platiti lunar cheltuieli gospodaresti, canalizare, reparatii ale partilor comune (subsol, terase, instalatii...), remuneratii presedinte, cenzor, casier, administrator..., toate repartizate si dumneavoastra conform cotei indivize sau suprafetei utile a spatiului comercial.
Toate acestea le inregistrati firesc pe cheltuielile societatii dumneavoastra in baza conventiei si a facturilor emise de asociatie. Daca la o factura purtatoare de TVA inregistrati suma fara TVA pe cheltuieli si TVA-ul aferent in TVA deductibil, la o factura emisa de asociatie (neplatitoare de TVA), intreaga suma o inregistrati pe cheltuieli. Nu pierdeti nimic din acest punct de vedere.
Daca nu aveti bransament separat fata de asociatia noua ar trebui sa va faceti pentru a evita incurcatura. Tot regiei de apa trebuie sa va adresati cu o solicitare scrisa.

In rest daca aveti intrare separata si toate utilitatile cu contract separat ar mai ramane in viitor sa platiti eventualele curatenii pe la subsolul comun (daca vor fi si numai cand sunteti cautat). Va doresc succes in afacere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Legalitate asociatie proprietari mdutan mdutan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire.... Locuim de 3 ani intr-un ansamblu rezidential nou format din 4 blocuri, pe aceeasi strada. Pana astazi nu ... (vezi toată discuția)
Separare apa rece SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Blocul meu are contor general de apa rece la 2 scari si am cerut sa avem fiecare scara cate un contor , pentru ca asa mi se pare normal, dar ... (vezi toată discuția)