ec_alin a scris:
...nu mi se pare normal ca aceasta asociatie sa-mi refactureze doar apa, care o platesc la consum real si nu pausal. Mai mult, pentru apa consumata, asociatia mi-ar da doar o chitanta si nu as putea deduce nici macar TVA pentru cheltuiala realizata. Care este punctul dvs de vedere si cum as putea sa raman client al operatorului orasenesc de apa si nu al asociatiei de proprietari?
Asociatia de proprietari o sa va
factureze, asa cum spuneti, adica o sa va emita factura si nu doar chitanta, iar plata o puteti face prin banca sau numerar pe baza de chitanta.
Apoi asociatia, in afara de consumul de apa, o sa va emita factura conform listei lunare de plata si pentru celelalte cheltuieli. Asa cum prevede legea 230/2007 si HG 1588/2007, pe baza conventiei incheiata cu asociatia o sa platiti lunar cheltuieli gospodaresti, canalizare, reparatii ale partilor comune (subsol, terase, instalatii...), remuneratii presedinte, cenzor, casier, administrator..., toate repartizate si dumneavoastra conform cotei indivize sau suprafetei utile a spatiului comercial.
Toate acestea le inregistrati firesc pe cheltuielile societatii dumneavoastra in baza conventiei si a facturilor emise de asociatie. Daca la o factura purtatoare de TVA inregistrati suma fara TVA pe cheltuieli si TVA-ul aferent in TVA deductibil, la o factura emisa de asociatie (neplatitoare de TVA), intreaga suma o inregistrati pe cheltuieli. Nu pierdeti nimic din acest punct de vedere.