avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retragere donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retragere donatie

buna seara

va prezint pe scurt situatia:

detin in proprietate un apartament obtinut prin donatie de la parintii mei, cu pastrarea dreptului de uzufruct in favoarea parintilor... intre timp, tatal meu a decedat, iar in acest moment ANAF a solicitat atragerea raspunderii administratorului pentru un debit(40.000RON) al unui SRL pe care eu l-am avut... ANAF a avut castig de cauza in prima instanta... acum eu am facut recurs si astept sa vad ce va urma...

intrebarile mele sunt:
1.poate in acest moment mama mea sa-si retraga donatia(lucru cu care as fi total de acord) astfel incat sa fiu mai linistit in eventualitatea pierderii procesului cu ANAF?
2. ar putea fi atacata(cu succes) de catre ANAF aceasta retragere a donatiei?

multumesc
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
blitzmate, utilizator
Cel mai recent răspuns: blitzmate , utilizator 22:42, 19 Aprilie 2011
Sa nu va suparati pe mine, dar:

1) Ceea ce a scris dl. lazu mai sus, au scris si ceilalti colegi, dar fara a indica articolele din codul civil;

2) Parerea mea este ca incercati marea cu degetul oricum. Veti avea o lupta destul de grea cu ANAF-ul, care cu siguranta ca nu se va lasa usor.

Ok, sa zicem ca sora dv. inscrie litigiul si blocheaza actiunile ANAF. Si? Procesul nu va dura o vesnicie.
Apoi, daca sora reuseste sa obtina o cota-parte din imobil, dumneavoastra tot veti ramane cu o alta cota-parte. Daca intrati intr-un partaj (fortat sau nu) pentru a-i da intreg imobilul, ANAF-ul o sa urmareasca sa "puna mana" pe sulta care vi se cuvine.

Ar fi fost mai sigura solutia cu reintoarcerea bunului in patrimoniul donatorului.
Daca actul de vanzare-cumparare este nul absolut fiind facut pentru fraudarea statului, as fi curios cum s-ar cataloga si o astfel de actiune in instanta cu efect similar :duh: (care, de altfel, tot pentru fraudarea statului se face).

Problema este ca, tatal dv. fiind decedat, bunul nu s-ar reintoarce decat pe jumatate, in patrimoniul donatoarei ramase in viata. Deci, tot nu aveti o solutie "la cheie".
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
da... domnule nicu, nu am de ce sa ma supar... orice parere ajuta... dupa cum ati pus problema observ ca situatia e mult mai complicata decat speram... probabil imi va ramane sa valorific la maxim sansa de a castiga procesul cu ANAF

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil obtinut prin act de donatie... Cezar66 Cezar66 Poate fi instrainat (vandut) un imobil obtinut prin act de donatie acum un an jumatate ???.Ce se poate face in caz ca persoana care a facut actul de donatie ... (vezi toată discuția)
Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)