avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. In blocul unde locuiesc se strange fond de reparatii de 5 ani si nu s-au facut decat 2 reparatii respectiv terasa si cateva tevi uzate de apa calda. Acum am aflat ca din acesti bani administratorul a platit restantele la facturile de UTILITATI neachitate din cauza restantierilor.
Intrebarile mele sunt;
- este necesar ca acest fond sa fie oprit la infinit sau pe fiecare an sa se stranga o anumita suma fixa.
- din aceasta suma administratorul hataraste ce plateste?
- daca refuz sa mai achit aceasta suma tocmai pentru ca nu sunt de acord sa se plateasca sumele restantierilor ce trebuie sa fac?
_ cui ma pot adresa sa se rezolve cumva aceasta neregula?
Cel mai recent răspuns: elena_vasile , utilizator 09:40, 24 Aprilie 2011
Constituirea, alimentarea si utilizarea fondului se stabileste de catre comitetul executiv. Anual se da raport in AG, printre altele, si despre fondul de reparatii.

Este posibil ca sa existe multi restantieri, cu sume mai mici, mai mari....si asta inseamna o presiune foarte mare asupra banilor asociatiei.
Restantierii se cheama in instanta, dar daca comitetul executiv nu este prea eficient in acest sens, administratorul nu are incotro si trebuie sa foloseasca banii adunati in cele doua fonduri si sa plateasca utilitatile, altfel e posibil ca furnizorii sa le opreasca.

Nu cred ca refuzul de a plati aceasta cota la fondul de reparatii rezolva problema din asociatia dv. Puteti intreba presedintele asociatiei ce se intampla cu restantierii, daca sunt chemati in judecata, daca se recupereaza sumele etc....
Este posibil sa mai aveti si alte reparatii de facut si atunci strange bani pentru asa ceva.
Administratorul in mod normal nu are voie sa ia din fondul de reparatii pentru plata facturilor. Dar, pe de alta parte daca nu are bani sa le plateasca s-ar putea sa va treziti cu utilitatile oprite. Multa lume ruleaza banii dintr-o parte in alta ca sa supravietuiasca.Trebuie vazut si cat au costat acele reparatii, poate mai mult decat aveati in acel moment in fondul de reparatii, si o fi luat din fondul de rulment ca sa acopere diferenta. Si acum trebuiesc pusi la loc.
In schimb aveti dreptul sa cereti devizul final la reparatiile facute, care este suma stransa in fondul de reparatii, de ce nu se dau in judecata restantierii pentru recuperarea banilor?
1-Art 24 Din HG nr 1588/2007 (5)
Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

2-Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari ,care nu detine autoritatea sa dispuna modul de utilizare a sumelor financiare,ci numai sa execute dispozitiile presedintelui,comitetului executiv si adunariii generale
3-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie,
care trebuie sa fie legal sesizat referitor la nereguli sau incalcarea normelor in vigoare
4-Daca intampinati dezinterez,refuz la nivelul asociatiei -dupa cum se intampla in majoritatea cazurilor,sesizati oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primarie
Va multumesc , numai ca de dat in judecata pe restantieri nu vor sa-i dea pe motiv ca nu sunt bani si avocatii sunt foarte scumpi.
Asa ca nu-mi ramane decat sa cotizez la fondul de reparatii in continuare pana la adanci batraneti ajutand in continuare la plata facturilor restante.
Asta pentru ca proprietarii acestui bloc nu sunt uniti, nu vin la sedinte si le este teama de restantieri pentru ca sunt oameni lipsiti de orice carora le place cearta si bataia.
Pai procesele nu costa nimic. Nu trebuie neaparat angajat avocat!
Presedintele asociatiei sau administratorul sau altcineva din bloc se poate interesa cum se procedeaza si ce documente trebuie, inclusiv aici pe forum, puteti intreba, in sectiunea noastra, cum se procedeaza ca sa se prezinte la judecatorie cu un dosar pentru recuperarea restantelor si....problemele se pot rezolva.
Mai greu e la primul, la al doilea...apoi se invata ce trebuie facut.

Daca se angajeaza avocat, plateste asociatia si apoi recupereaza banii de la restantier.

Alte discuții în legătură

Hotaririle luate de fostul comitet de bloc, de anul trecut, mai sunt in vigoare si in prezent ? androidu androidu Buna ziua. Din administratia blocului de anul trecu a mai ramas administratora care este angajata si cenzoul care acum e presedinte. Anul trecut comitetul ... (vezi toată discuția)
Acte necesare la predarea gestiunii de la un administrator la altul vivi23ro vivi23ro sotul meu a fost ales administrator desi nu are atestarea obligatorie, s a oferit sa faca gratis calculele, deci fara contract si fara plata blocul fiind numai ... (vezi toată discuția)
Administrator bloc dida1076@yahoo.com dida1076@yahoo.com Vă rog sa imi dati un sfat.Administratorul nostru nu plateste facturile la timp nici la valmax nici la apa unde avem penalitati din 2007 numai factura la zi ... (vezi toată discuția)