avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Soarta unui om batran - ce obligatii are statul?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Soarta unui om batran - ce obligatii are statul?

Buna ziua, Hristos a-nviat !

Problema pe care vreau sa o expun este un pic mai complexa, motiv pentru care o si expun atentiei celor care poate ca au o idee.

Este vorba despre persoanele in varsta fara apartinatori. Asadar, in cazul unui batran care nu are nicio ruda apropiata, dar nici alte persoane care sa poata sa aiba grija de acesta, ce obligatii are statul roman inafara de cele ce tin de plata unei pensii ? Este vorba despre un batran cu grave deficiente de sanatate mentala (termenii medicali, diagnosticul, nu il cunosc), cauzate de cateva accidente provocate prin cazaturi. Omul nu este in stare sa rationeze corect, sa aiba grija de el insusi, desi primeste o pensie considerabila, dupa o viata de munca si de taxe platite statului roman.
Batranul refuza categoric sa se mute intr-un asezamant particular de ingrijire, si repet, nu are apartinatori. Are reactii destul de violente in ceea ce priveste orice intruziune in viata sa, insa in mod clar nu poate sa se sustina, pierde sume enorme atunci cand isi cumpara alimente (vanzatorii ii dau un suc pe 100 de roni, de pilda), se misca extrem de greu dar umbla toata ziua si toata noaptea prin oras, a fost internat la urgente in repetate randuri, ca urmare a cazaturilor si faptului ca a fost gasit lat pe strada...

Intrebarea mea se refera strict la aspectul legal, deci la legislatie, in sensul daca exista o obligatie a statului roman de a prelua astfel de cazuri, la sesizarea unui vecin, de pilda, sau a unui om care cunoaste situatia trista in care se afla batranul, si care sa nu implice in niciun fel vreo implicare de genul preluare a tutelei, acte facute pe casa batranului si altele de genul acesta. Pur si simplu, statul roman lasa astfel de persoane sa piara ?

PS: am avut dificultati sa incadrez intrebarea intr-una dintre categoriile forumului, si de aceea apreciez daca un moderator ar putea sa o posteze acolo unde ar fi cel mai potrivit - in cazul in care locul unde am pus-o eu nu este cel mai indicat. Multumesc inca o data.
Conform Constitutiei Romaniei,art.4, art.17, art.34-statul trebuie sa aiba grije de catatenii sai.Statul este obligat sa ia masuri pt.asigurarea igienei si sanatatii publice, dreptul de proprietate este garantat de stat.etc.
Acestea n-ar trebui sa fie simple vorbe , fiind in Constitutia tarii.
Concret, fata de problema ridicata de d-voastra(este laudabil ca mai sunt persoane care se mai uita in jur si incearca sa ia atitudine fata de problemele altora) puteti sa sesizati serviciul de Asistenta sociala a persoanelor varstnice, care functioneaza in sectorul respectiv, asistenta asigurata prin L.17/2000. SI este asigurata pe baza de ancheta sociala,care are in comisia respectiva si un medic(mai avem medici?)
Asistenta sociala pentru persoana varstnica se acorda la cererea persoanei varstnice interesate, a reprezentantului legal al acesteia, a instantei judecatoresti, a personalului de specialitate din cadrul consiliului local, a politiei, a organizatiei pensionarilor, a unitatilor de cult recunoscute in Romania sau a organizatiilor neguvernamentale care au obiect de activitate asistenta sociala a persoanelor varstnice-Ministerul muncii , familiei si protectiei sociale.D-voastra puteti sesiza serviciul respectiv. care, va demara ancheta.
Nu ar strica , daca ati putea , sa va adresati in scris cu memorii Ministerului Muncii , Familiei si Protectiei Sociale cat si celor de la asistenta sociala , din cadrul primariei , unde se afla arondata locuinta persoanei varstinice pentru ase intreprinde diligentele necesare prevazute de legea susmentionata.
Cel mai simplu, mergeti la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si depuneti o sesizare cu nr de inregistrare, insa ar fi bine ca pe langa aceasta sa fiti si ascultata de un asistent social de acolo. Este important sa se constate ca acesta nu poate avea grija de el singur si ca are si o suferinta mentala. Mai mult ca sigur va fi institutionalizat, in urma unei anchete sociale, iar pensia sa si toata averea va intra in patrimoniul statului.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
aly_yoana, utilizator
Legislatia care afirma ca in urma unei astfel de anchete si internarea batranului intr-o institutie a statului, pensia sa considerabila si averea sunt preluate de catre stat, fiind ?...
Revin-LEGEA 705/2001 privind asistenta sociala, LEGEA 448/2006-privitoare la persoanele cu disabilitati, L.17/2000-privitoare la persoanele in varsta si H.G 886/2000, L.272/2004-privitoare la drepturile copiilor, cu actualizari si mai sunt astfel de legi care apartin domeniului de asistenta sociala.(Nu raspund la intrebarea daca se pun sau nu in practica, desi sunt legi). Domeniul de asistenta sociala cuprinde mule ramuri dar privitor la intrebarea pusa este L.17/2000.

Alte discuții în legătură

Mostenitori care nu isi respecta obligatiile conform contractului adriana798 adriana798 Buna ziua Va rog frumos sa imi spuneti ce se poate face intr-o situatie in care mostenitorii legali ai unei persoane varstnice nu isi respecta obligatia ... (vezi toată discuția)
Decesul debitorului obligatiei de intretinere.....ce e de facut??? licamirela licamirela Buna seara! Va rog cu respect, daca ma puteti indruma in urmatoarea problema a unei batrane: Contract de v-c, vanzatori- batranii , cumparator- fiul, pretul ... (vezi toată discuția)
Intrebare avocatnet - anularea unui contract v- c cu uzufruct viager Valy956 Valy956 Buna Seara , 1. Am si eu 2 intrebari pentru 2 batrani care m-au rugat sa ma interesez in numele lor , acestia au varsta de 81 si respectiv 75 de ani fara ... (vezi toată discuția)