Cred ca problema a fost pusa gresit- pensionarul cu pensie mica, mare sau cum o fi si care este internat intr-un camin sau mai urat spus, intr-un azil, trebuie sa contribuie la intretinerea sa, asa cum ar face-o si acasa, daca ar sta.Nimeni nu te tine gratis pt.ca nu se poate.A oferi un suport material pt.o perioada, a subventiona intretinerea acestor batrani sau dece nu, chiar si a copiilor(vorbesc de gradinite, la care se plateste destul de mult, vorbesc de scoli, la facultati mai exista burse in anumite conditii) este una si altceva este intretinerea pe viata care a mai ramas, a acestor batrani.Ar fi statul ideal, care nu exista- ati vazut filme cu persoane in varsta, care sunt in diferite astfel de "case"-depinde ce conditii ti se ofera si pe baza acestora, plata este pe masura.Absolut nici unde , nu este gratis.
Ar trebui si biserica sa se implice in crearea acestor lacasuri, unde sa poata sta cei fara adapost, cei in varsta, dar si aceasta "implicare" este aproape nula, sau eu, cel putin n-am observat-o.Aceasta, in privinta asistentei sociale si a contributiei cu pensia , pt. intretinere, care mi se pare normal sa existe.
In privinta averii care ramane , este o alta problema-aceasta , revine mostenitorilor, nimeni nu o ia de la cel care se interneaza intr-un azil.In lipsa mostenitorilor, dar numai in lipsa lor, averea respectivului trece ca vacanta succesorala, potrivit art.680 c.civil.
Asupra dreptului statului la mostenirea ramasa(inca o data, de la cei fara mostenitori) sunt 2 teorii-teoria dreptului legal de mostenire si teoria dreptului de suveranitate.Dar aceasta este o alta poveste, In plus, si aceasta vacanta succesorala a statului, poate fi anulata, daca se prezinta un mostenitor, la fel cum se poate anula si un certificat oarecare de mostenitor.
Compasiunea fata de cei in varsta trebuie si exista, trebuie sa-i ajutam cat putem .La fel , si pe cei care se gasesc in nevoie, un ajutor, dupa posibilitatile si intelegerea fiecaruia.
Stiu ca multa lume vorbeste din auzite, eu caut sa spun ceea ce stiu direct.
Afirmatia ca nu exista state unde batranii sa fie intretinuti de catre stat nu este sustinuta de realitate.
In Canada, in momentul in care iesi la pensie, devii cel mai respectat membru al societatii. Asistenta medicala, oricum impecabila, este complet gratuita, la fel cum este, in cazul pensionarilor, orice reteta medicala. Nu cred ca am auzit sau vazut vreodata cozi la medicamente, motivatii tembele precum ca nu a decontat statul nu stiu ce facturi ale farmanciilor si ca atare gata, nu se mai dau "compensate" samd.
Batranii care au venituri mici din pensie au chiria subventionata de stat, sunt cazati in cladiri gen ANL care arata a hotel de patru stele. Cunosc cazuri in care unii romani si-au sponzorizat parintii sa vina in Canada, dupa care au spus ca gata, nu ii mai intretin, iar statul canadian le-a dat acestor batrani din Romania (care aveau doar statul de rezident permanent) nu numai o gramada de bani lunar, ci si cum spuneam, subventie pentru chirie (in Canada, intretinerea nu se plateste separat decat in cazuri foarte rare, asadar e inclusa in cuantumul chiriei).
Asadar, se poate. Evident, cazul Canadei este exagerta, insa culmea, Canada nu a fost condusa niciodata de un guvern de stanga sau de centru-stanga. In schimb, daca se nimereste vreun polotician sa se ia de batrani, sa spuna ca vai, este recesiune si trebuie sa taiem din drepturile "seniorilor"", acel politician si-a semnat sentinta la moarte. Este luat la injuraturi de TOATA presa, inclusiv de cea conservatoare, este repudiat de propriul partid si in mod cert, nu va mai reusi in veci sa castige un loc de reprezentant al poporului, indiferent la ce nivel.
In ceea ce priveste cazul de fatza... eu intreb sincer. OK, tara asta are o gramada de probleme, dar pe de alta parte, sincer vorbind, si spun asta fara sa am nici pe departe varsta pensionarii, deci vi se pare corect ca acesti oameni care au construit Romania sa fie scuipati intre ochi si lasati sa moara pe marginea strazii ?! Cate obiective economice, intreprinderi, baraje, combinate, lucrari hidrotehnice au fost construite de catre acesti batrani si au fost PLATITE de catre ei, din impozitele pe care statul comunist le-a incasat pe vremea aceea ? In ultimii 20 de ani, in Romania s-au construit mall-uri.
Situatia Canadei nu este caracteristica numai acelei tari, ci si Australiei, Noii Zeelande, nordului Europei, Marii Britanii, Frantei, in fine, sunt o gramada de state care isi respecta seniorii. Bravo lor. Acestea sunt popoare civilizate, care traiesc in alta era a evolutiei umane. Noi, in Romania, suntem la nivelul unei conceptii de grota.