avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Soarta unui om batran - ce obligatii are statul?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Soarta unui om batran - ce obligatii are statul?

Buna ziua, Hristos a-nviat !

Problema pe care vreau sa o expun este un pic mai complexa, motiv pentru care o si expun atentiei celor care poate ca au o idee.

Este vorba despre persoanele in varsta fara apartinatori. Asadar, in cazul unui batran care nu are nicio ruda apropiata, dar nici alte persoane care sa poata sa aiba grija de acesta, ce obligatii are statul roman inafara de cele ce tin de plata unei pensii ? Este vorba despre un batran cu grave deficiente de sanatate mentala (termenii medicali, diagnosticul, nu il cunosc), cauzate de cateva accidente provocate prin cazaturi. Omul nu este in stare sa rationeze corect, sa aiba grija de el insusi, desi primeste o pensie considerabila, dupa o viata de munca si de taxe platite statului roman.
Batranul refuza categoric sa se mute intr-un asezamant particular de ingrijire, si repet, nu are apartinatori. Are reactii destul de violente in ceea ce priveste orice intruziune in viata sa, insa in mod clar nu poate sa se sustina, pierde sume enorme atunci cand isi cumpara alimente (vanzatorii ii dau un suc pe 100 de roni, de pilda), se misca extrem de greu dar umbla toata ziua si toata noaptea prin oras, a fost internat la urgente in repetate randuri, ca urmare a cazaturilor si faptului ca a fost gasit lat pe strada...

Intrebarea mea se refera strict la aspectul legal, deci la legislatie, in sensul daca exista o obligatie a statului roman de a prelua astfel de cazuri, la sesizarea unui vecin, de pilda, sau a unui om care cunoaste situatia trista in care se afla batranul, si care sa nu implice in niciun fel vreo implicare de genul preluare a tutelei, acte facute pe casa batranului si altele de genul acesta. Pur si simplu, statul roman lasa astfel de persoane sa piara ?

PS: am avut dificultati sa incadrez intrebarea intr-una dintre categoriile forumului, si de aceea apreciez daca un moderator ar putea sa o posteze acolo unde ar fi cel mai potrivit - in cazul in care locul unde am pus-o eu nu este cel mai indicat. Multumesc inca o data.
Daca intrebarea e: ar trebui ca batranii cu pensie mare care nu pot avea grija de ea si de ei insisi sa primeasca inca o pensie/sprijin, raspunsul este nu. In acelasi timp, statul nu ii ia pensia la internare in camin, cel putin asta rezulta din Legea 17/2000.

In principiu exista obligatia de a plati contributia de intretinere, dar nu mai mult de 60% din pensia proprie. Va citez articolele din lege.

Art. 24. - (1) Persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii şi sunt îngrijite în căminele organizate potrivit prezentei legi, precum şi susţinătorii legali ai acestora au obligaţia să plătească lunar o contribuţie de întreţinere, stabilită pe baza costului mediu lunar de întreţinere.
(2) Persoanele vârstnice care nu au venituri şi nici susţinători legali nu datorează contribuţia de întreţinere, aceasta fiind asigurată din bugetele locale sau judeţene, după caz, în limita hotărâtă de acestea.
(3) Consiliile locale sau judeţene hotărăsc cu privire la cuantumul contribuţiei lunare de întreţinere datorate de persoanele vârstnice îngrijite în cămine şi/sau de susţinătorii legali şi în situaţia în care veniturile acestor persoane sunt insuficiente pentru acoperirea costului mediu lunar de întreţinere.
Art. 25. - (1) Costul mediu lunar de întreţinere se stabileşte anual de către consiliile locale şi/sau judeţene, după caz, înainte de adoptarea bugetelor proprii.
.....
(5) Acoperirea valorii integrale a contribuţiei lunare se stabileşte astfel:
a) persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în cămin datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăşi costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare cămin;
b) diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare de 600 lei;
Cred ca problema a fost pusa gresit- pensionarul cu pensie mica, mare sau cum o fi si care este internat intr-un camin sau mai urat spus, intr-un azil, trebuie sa contribuie la intretinerea sa, asa cum ar face-o si acasa, daca ar sta.Nimeni nu te tine gratis pt.ca nu se poate.A oferi un suport material pt.o perioada, a subventiona intretinerea acestor batrani sau dece nu, chiar si a copiilor(vorbesc de gradinite, la care se plateste destul de mult, vorbesc de scoli, la facultati mai exista burse in anumite conditii) este una si altceva este intretinerea pe viata care a mai ramas, a acestor batrani.Ar fi statul ideal, care nu exista- ati vazut filme cu persoane in varsta, care sunt in diferite astfel de "case"-depinde ce conditii ti se ofera si pe baza acestora, plata este pe masura.Absolut nici unde , nu este gratis.
Ar trebui si biserica sa se implice in crearea acestor lacasuri, unde sa poata sta cei fara adapost, cei in varsta, dar si aceasta "implicare" este aproape nula, sau eu, cel putin n-am observat-o.Aceasta, in privinta asistentei sociale si a contributiei cu pensia , pt. intretinere, care mi se pare normal sa existe.
In privinta averii care ramane , este o alta problema-aceasta , revine mostenitorilor, nimeni nu o ia de la cel care se interneaza intr-un azil.In lipsa mostenitorilor, dar numai in lipsa lor, averea respectivului trece ca vacanta succesorala, potrivit art.680 c.civil.
Asupra dreptului statului la mostenirea ramasa(inca o data, de la cei fara mostenitori) sunt 2 teorii-teoria dreptului legal de mostenire si teoria dreptului de suveranitate.Dar aceasta este o alta poveste, In plus, si aceasta vacanta succesorala a statului, poate fi anulata, daca se prezinta un mostenitor, la fel cum se poate anula si un certificat oarecare de mostenitor.
Compasiunea fata de cei in varsta trebuie si exista, trebuie sa-i ajutam cat putem .La fel , si pe cei care se gasesc in nevoie, un ajutor, dupa posibilitatile si intelegerea fiecaruia.
Stiu ca multa lume vorbeste din auzite, eu caut sa spun ceea ce stiu direct.
Afirmatia ca nu exista state unde batranii sa fie intretinuti de catre stat nu este sustinuta de realitate.
In Canada, in momentul in care iesi la pensie, devii cel mai respectat membru al societatii. Asistenta medicala, oricum impecabila, este complet gratuita, la fel cum este, in cazul pensionarilor, orice reteta medicala. Nu cred ca am auzit sau vazut vreodata cozi la medicamente, motivatii tembele precum ca nu a decontat statul nu stiu ce facturi ale farmanciilor si ca atare gata, nu se mai dau "compensate" samd.
Batranii care au venituri mici din pensie au chiria subventionata de stat, sunt cazati in cladiri gen ANL care arata a hotel de patru stele. Cunosc cazuri in care unii romani si-au sponzorizat parintii sa vina in Canada, dupa care au spus ca gata, nu ii mai intretin, iar statul canadian le-a dat acestor batrani din Romania (care aveau doar statul de rezident permanent) nu numai o gramada de bani lunar, ci si cum spuneam, subventie pentru chirie (in Canada, intretinerea nu se plateste separat decat in cazuri foarte rare, asadar e inclusa in cuantumul chiriei).

Asadar, se poate. Evident, cazul Canadei este exagerta, insa culmea, Canada nu a fost condusa niciodata de un guvern de stanga sau de centru-stanga. In schimb, daca se nimereste vreun polotician sa se ia de batrani, sa spuna ca vai, este recesiune si trebuie sa taiem din drepturile "seniorilor"", acel politician si-a semnat sentinta la moarte. Este luat la injuraturi de TOATA presa, inclusiv de cea conservatoare, este repudiat de propriul partid si in mod cert, nu va mai reusi in veci sa castige un loc de reprezentant al poporului, indiferent la ce nivel.

In ceea ce priveste cazul de fatza... eu intreb sincer. OK, tara asta are o gramada de probleme, dar pe de alta parte, sincer vorbind, si spun asta fara sa am nici pe departe varsta pensionarii, deci vi se pare corect ca acesti oameni care au construit Romania sa fie scuipati intre ochi si lasati sa moara pe marginea strazii ?! Cate obiective economice, intreprinderi, baraje, combinate, lucrari hidrotehnice au fost construite de catre acesti batrani si au fost PLATITE de catre ei, din impozitele pe care statul comunist le-a incasat pe vremea aceea ? In ultimii 20 de ani, in Romania s-au construit mall-uri.

Situatia Canadei nu este caracteristica numai acelei tari, ci si Australiei, Noii Zeelande, nordului Europei, Marii Britanii, Frantei, in fine, sunt o gramada de state care isi respecta seniorii. Bravo lor. Acestea sunt popoare civilizate, care traiesc in alta era a evolutiei umane. Noi, in Romania, suntem la nivelul unei conceptii de grota.
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
noiklosa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori care nu isi respecta obligatiile conform contractului adriana798 adriana798 Buna ziua Va rog frumos sa imi spuneti ce se poate face intr-o situatie in care mostenitorii legali ai unei persoane varstnice nu isi respecta obligatia ... (vezi toată discuția)
Decesul debitorului obligatiei de intretinere.....ce e de facut??? licamirela licamirela Buna seara! Va rog cu respect, daca ma puteti indruma in urmatoarea problema a unei batrane: Contract de v-c, vanzatori- batranii , cumparator- fiul, pretul ... (vezi toată discuția)
Intrebare avocatnet - anularea unui contract v- c cu uzufruct viager Valy956 Valy956 Buna Seara , 1. Am si eu 2 intrebari pentru 2 batrani care m-au rugat sa ma interesez in numele lor , acestia au varsta de 81 si respectiv 75 de ani fara ... (vezi toată discuția)