In calitate de parte parata-recurenta am facut recurs la sentinta civila prin care, prima instanta a dat castig de cauza partii reclamante-intimate (pe baza unei interpretari gresite a unui inscris incomplet, obtinut ilegal si falsificat in parte, prezentat de partea reclamanta), intr-o cauza in care nu se poate face apel, ci direct recurs. Recursul a fost admis si se va judeca in curand in instanta superioara (tribunal) unde eu, partea parata-recurenta voi prezenta copia inscrisului original.
Partea reclamanta-intimata se lauda ca la judecarea recursului:
1. va cere instantei, ca aceasta sa solicite un nou inscris, care se poate obtine doar la cererea unui judecator, s-au la cererea titularului.
2. caci daca nu i se va admite aceasta cerere, oricum va prezenta acel inscris nou, pt ca are cunostinte si cu ajutorul lor la obtinut deja
Indoielile mele sunt:
1. partea reclamanta-intimata poate cere instantei de recurs asa ceva?
2. in cazul ca partea reclamanta-intimata va prezenta acest nou inscris pe care nu l-a putut obtine pe calea legala, cum pot impugna aceasta proba?
3. dupa ce aceasta sentinta va deveni definitiva (pe care sper sa-mi dea castig de cauza) ce actiune trebuie sa intreprind (deja am depus plangere penala impotriva partii reclamante-intimate, pt ca a obtinut ilegal si a falsificat inscrisul, dar cercetarea merge extrem de lent)?
Sa inteleg ca partea reclamanta-intimata trebuie sa se adreseze instantei de recurs cu o cerere prin care sa solicite ca instanta de recurs sa solicite acel inscris de la institutia respectiva? Dar asta nu inseamna ca partea reclamanta-intimata va solicita instantei efectuarea de probe noi, care nu este acelasi lucru cu depunerea de probe (inscrisuri) noi?
Cred ca ar fi mai bine sa fiu mai explicit.
Partea reclamanta introduce actiune de marirea pensiei alimentare si obtine sentinta in favoarea sa. Nu pune sentinta in executare, niciodata.
Dupa 5 ani, in urma altui litigiu cu partea parata, face plangerea penala impotriva partii parate si cere diferenta de pensie. Abia atunci partea parata afla de existenta procesului si a sentintei, face recurs si obtine rejudecarea cauzei.
In prima instanta: rejudecarea dupa 7 ani a unui proces de marirea pensiei alimentare.
Partea reclamanta a introdus actiunea de marirea pensiei alimentare la data de ............. in baza a doua probe:
copia ilegala a unui fluturas de salar datat cu 7 luni in urma datei cand se introduce actiunea;
copia ilegala a unui document care face referinta la contractul de munca incheiat cu 2 ani in urma, datei cand se introduce actiunea.
Partea parata, probeaza ca fluturasul era falsificat (modificat), deci ca nu probeaza un venit real, si desi sustine, nu poate proba in acel moment, ca contractul mentionat era un contract pe durata determinata si era expirat la data introducerii actiunii. Instanta nu tine cont de fluturas, dar totusi dicteaza sentinta de marirea pensiei "conform contractului de munca nr ......incheiat la data de ............".
Partea parata face recurs declarand ca va aduce in instanta superioara acel contract de munca (in copie si original) pt ca sa se constate ca la data cand partea reclamanta a introdus actiunea de marirea pensiei, acel contract era reziliat (era un contract pe durata determinata) si deci sentinta data nu are nici o baza legala.
Deci la judecarea recursului partea parata-recurenta va face proba ca singura proba luata in seama de prima instanta, nu are absolut nici o valoare.
In schimb partea reclamanta-intimata incearca acum sa dovedeasca ca partea parata-recurenta realiza totusi venituri mai mari, chiar daca pe baza altui contract posterior acelui care era expirat la data cand a introdus actiunea prin care cerea marirea pensiei.
In recurs, instanta se va pronunta numai asupra motivelor de recurs care au fost invocate - contractul de munca care a fost luat in considerare de instanta de fond la stabilirea pensiei era expirat. Numai cu privire la acest aspect se pot produce probe noi in recurs.
Instanta de recurs nu poate lua in considerare eventuale dovezi noi ale intimatei reclamante cu privire la existenta unor venituri obtinute in baza altui contract, intrucat nu a fost investita cu analizarea unui motiv de recurs in acest sens.
Eu consider ca instanta de recurs nu va incuviinta cererea intimatei reclamante de a se depune inscrisuri noi cu privire la alt contract de munca sau de a emite adresa pentru comunicarea unui astfel de contract, intrucat depaseste cadrul procesual stabilit prin motivele de recurs.