avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA factura cu tva gresita
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

factura cu tva gresita

Buna ziua, in luna martie anul acesta, am redeschis activitatea unui srl al carui administrator si asociat unic sunt, in ideea de a vinde camionul ce se afla inca pe firma. Am urmat demersurile necesare la onrc si finante, am intocmit factura etc. Luna aceasta cand sa depun decontul de tva pe martie, mi se spune ca nu figurez ca platitor de tva. Mi se explica de la ghiseu ca trebuia sa ma redeclar platitor de tva si abia apoi sa tai factura cu tva, deoarece in urma incetarii activitatii am renuntat la calitatea de platitor de tva. Tot de la ghiseu mi s-a recomandat sa anulez factura emisa in martie 2011 cu tva, sa depun declaratia 010 in care sa ma redeclar platitor de tva si abia apoi sa facturez iar cu tva.
As vrea sa va intreb este totusi posibil sa facturez si fara tva, respectiv sa anulez factura emisa in martie cu tva si sa facturez cu aceeasi data insa fara tva (sa nu ma mai declar platitor de tva deorece intentionez sa inchid firma)?
Poate e bine de precizat ca am achizitionat camionul de la o persoana fizica.

In speranta unui raspuns, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 17:31, 26 Aprilie 2011
Da, se poate.
Insa, in urma declararii inactivitatii, in ultimul decont de tva depus inainte de inactivitate, trebuia facuta ajustarea bunurilor de capital cf art 149 (precum si a celorlalte stocuri). Pt ca mentionati ca s-a achizitionat camionul de la pers fizica si deci nu s-a dedus tva, pt acest bun de capital nu aveati ce ajusta.
Deci, in ceea ce priveste vinzare camionului, la acest moment va este avantajos sa ramineti neplatitor de tva. Trebuie insa sa verificati ce alte implicatii are trecerea la neplatitor de tva si eventuala revenire la platitor asupra firmei dvoastra, in functie de situatia existenta.
parerea mea este ca nu se poate, deoarece sunteti obligat sa va inregistrati ca platitor de tva in momentul in care reincepeti activitatea.

art. 153, alin 9 cod fiscal
Organele fiscale competente pot anula înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol, dacă, potrivit prevederilor prezentului titlu, persoana nu era obligată să solicite înregistrarea sau nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol. De asemenea, organele fiscale competente pot anula din oficiu înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol, în cazul persoanelor impozabile care figurează în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit art. 11, precum şi al persoanelor impozabile în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii. Procedura de scoatere din evidenţă este stabilită prin normele procedurale în vigoare. După anularea înregistrării în scopuri de TVA, au obligaţia să solicite organelor fiscale competente înregistrarea în scopuri de TVA, dacă încetează situaţia care a condus la scoaterea din evidenţă, fără a fi aplicabile prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici întreprinderi prevăzut la art. 152 în anul calendaristic respectiv.
Colegul Xerxes are dreptate, eu insa am gindit ca, neavind activitate, putea in acelasi timp sa opteze pt neplatitor de tva cf art 152 alin 7 (desi nu mi-am exprimat "gindul" asa cum trebuia :D) si fara a fi atenta ca reactivarea a avut loc in martie anul acesta.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplatitor de tva reluare activitate in 10 ianuarie 2011 contexaudit contexaudit daca o firma avea activitatea suspendata la 31.12.2010 si isi reia activitatea in 10 ian 2001 mai poate opta pentru neplatitoare de tva (vezi toată discuția)
Trecere de la platitor de tva la neplatitor mirunadinu mirunadinu Doresc sa trec o SC de la platitor de tva la neplatitor. Daca in perioada urmatoare, in care SC este neplatitoare de TVA doresc sa vand din mijloacele de ... (vezi toată discuția)
Devin platitor de tva daca vand un teren la 36000 euro? DiaD DiaD Daca am firma suspenda si reiau activitatea sa pot vinde un teren si cladirea aferenta cu 36000 euro devin platitor de tva? Terenul se vinde cu tva sau ... (vezi toată discuția)