avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere rezolutie - cale de atac
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere rezolutie - cale de atac

Am o rugaminte. Clarificati-mi acest aspect:
În urma cu un an am avut un proces in care contestam decizia Parchetului la Judecatorie. Mi-a fost admisa plangerea, s-a mers cu faza de fond la J1, apoi s-a mers cu recurs la TB. La TB cei care au facut recurs am fost eu si Parchetul concomitent. Din cauza ca insusi Parchetul a facut recurs s-a transformat in faza de APEL, iar apoi a urmat o a treia faza procesuala (RECURS) care s-a judecat la Curtea de Apel pentru minori si familie, ca recurs (al doilea)

Avocatul meu actual spune ca asa ceva nu e prevazut in codul de procedura cel nou, dar s-a intamplat acum 1 an sau doi.

Puteti sa-mi specificati un numar, un alineat, ceva? Multumesc
Cel mai recent răspuns: PARTEVATAMATA2010 , utilizator 01:37, 28 Aprilie 2011
Parchetul are aceeasi cale de atac ca si dumneavoastra, nu exista posibilitatea ca din cauza faptului ca Parchetul a facut recurs sa se schimbe calea de atac in aceea a apelului.

Probabil ca in situatia dumneavoastra s-a indicat gresit in sentinta calea de atac a recursului, sentinta fiind atacabila in fapt cu apel, si s-a recalificat de catre instanta drept apel, cu toate ca dumneavoastra si Parchetul ati intitulat calea de atac drept recurs.

Intr-adevar dupa modificarea Codului de Procedura Penala prin Legea 202/2010, modificare ce a intervenit in luna noiembrie 2010, calea de atac impotriva sentintelor pronuntate de Judecatorii este numai recursul.

Pana la aceasta modificare insa sentintele erau atacabile cu apel, mai putin cele pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Asadar, apelul era regula, si doar in situatia de mai sus se ataca direct cu recurs. In momentul de fata, sentintele pronuntate de judecatorii, fara exceptie, se ataca numai cu recurs.

Ca sa va convingeti, uitati-va la art. 361, alin. 1 Cod Procedura Penala, inainte si dupa modificarea adusa de legea 202/2010.

:)
Ca sa sintetizez : fond, apel, recurs...aceasta e ordinea (respectiv. era ordinea). ªi nu exista nicio exceptie de procedura la cazul meu, compus din urmatoarele faze
1.- contest la judecatorie o decizie a procuraturii,
2plangerea mea prealabila este acceptata,
3 se trimite dosarul la instantza, incepe procesul (pe fond), se termina.....
4. prima etapa e apelul
5 se ataca apelul cu recurs

MAI AM O INTREBARE:
Apelul s-a judecat la TB, iar recursul la CAB.
De ce se judeca recursul la Curtea de Apel? Se numeste Curtea de Apel, nu Curtea de Recurs.

SI INCA UNA: unde se va judeca recursul dupa noul Cod: la TB sau la CAB?
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
PARTEVATAMATA2010, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentințele supuse apelului george_puchiu george_puchiu nelămurire mea constă în interpretarea art 361 alin. (1) lit a) Cod procedură penală, articol reglementat prin legea 202/2010 și care statuează că ... (vezi toată discuția)
Cale extraordinara de atac PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 Va salut! Mai multi membri ai comunitatii online avocatnet -au sfatuit sa recurg la o cale extraordinara de atac. In opinia lor, faptul ca pentru un recurs am ... (vezi toată discuția)
Costuri de judecata inalta curte PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 A avut cineva un recurs la Inlata Curte pe care l-a pierdut? Cat au fost cheltuielile de judecata? La CAB au fost 200 lei per recurent. O alta intrebare: ... (vezi toată discuția)