avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program formare profesionala

Buna ziua,

Sper sa gasesc raspunsuri si solutii concrete la intrebarile mele.

In cadrul firmei unde lucrez exista un program de formare profesionala pentru tineri. Acest program dureaza 3 ani, timp in care de doua ori pe an tinerii au 2 sesiuni de cursuri (training-uri interne) sustinute de colegii mei (angajati). Din 6 in 6 luni tinerii se ruleaza din departament in departament astfel incat dupa 3 ani sa cunoasca toate aspectele unei case de expeditii. Problema este ca trebuie sa semneze un acord prin care dupa perioada de formare se obliga sa mai ramana in cadrul firmei inca 3 ani, in caz contrar va trebui imputata o suma de bani. Mentionez ca tinerii din program au semnat contract individual de munca pe o perioada nedeterminata.

Care ar fi varianta cea mai buna pentru intocmirea unui acord sau act aditional tinand cont de faptul ca nu se pot dovedi costurile efective ale programului pentru ca toate cursurile sunt sustinute intern?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:02, 30 Iunie 2008
din punctul meu de vedere aspectul prezentat este destul de complicat.
Legislatia in domeniu privind formarea profesionala la adulti se refera la cursuri de formare profesinala efectuate de furnizori de formare profesionala.
Formarea profesională a adulţilor se organizează în mod distinct pe niveluri de pregătire, profesii, ocupaţii, meserii şi specialităţi, ţinându-se seama de nevoile angajatorilor, de competenţele de bază ale adulţilor, de cerinţele posturilor pe care aceştia le ocupă şi de posibilităţile lor de promovare sau de încadrare în muncă, precum şi de cerinţele de pe piaţa muncii şi aspiraţiile adulţilor. În cadrul formării profesionale a adulţilor funcţionează sistemul de credite transferabile. Pe baza cumulării acestora se poate atesta dobândirea de competenţe profesionale noi.
(2) Formele de realizare a formării profesionale a adulţilor sunt:
a) cursuri organizate de furnizorii de formare profesională;
b) cursuri organizate de angajatori în cadrul unităţilor proprii;
c) stagii de practică şi specializare în unităţi din ţară sau din străinătate;
d) alte forme de pregătire profesională prevăzute de lege.
ar trebui sa faceti act aditional pentru fiecare cursant in parte, pentru fiecare curs si pentru fiecare post ocupat (binenteles act aditional de modificare a functiei - in curma cursului - pe fiecare departament) pt. ca ati spus ca rulati angajatii- cursanti din 6 in 6 luni intre deparatmente
Formarea profesionala esre reglementata de Legea nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor si de H.G. nr.522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii susmentionate.

Art.195 din Codul Muncii stabileste faptul ca salariatii care au beneficiat de un curs sau de un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile, nu pot avea initiativa incetarii contractului de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.

Chiar daca stagiul de formare profesionala se organizeaza in cadrul institutiei dvs, acest lucru nu inseamna ca nu se poate determina costul efectiv aferent fiecarui cursant. Se poate face un centralizator in care sa fie cuprinse costurile cu rechizite, materii prime, lectori, etc. Aceste costuri trebuie sa fie reale, adica sa existe facturi fiscale in acest sens.

Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat chletuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin ACT ADITIONAL la contractul de munca.










schenker a scris:
In cadrul firmei unde lucrez exista un program de formare profesionala pentru tineri. Acest program dureaza 3 ani, timp in care de doua ori pe an tinerii au 2 sesiuni de cursuri (training-uri interne) sustinute de colegii mei (angajati). Din 6 in 6 luni tinerii se ruleaza din departament in departament astfel incat dupa 3 ani sa cunoasca toate aspectele unei case de expeditii.


Aveti un managnent de calitate daca se face o astfel de pregatire a tinerilor. Personal am beneficiat de o astfel de formare a caror efecte benefice le constat si astazi. Toti acesti tineri au sanse sporite in ocuparea unui post bun si bine platit in viitor.
Sistemul de pregatire prezinta avantaje bilaterale angajator angajat, dar in acealsi timp si mari riscuri pentru firma daca
managmetul se schimba brusc sau nu e atenta la evolutiile comportamentale ale beneficiarilor si la evolutia pietei salarizarii.

Problema este ca trebuie sa semneze un acord prin care dupa perioada de formare se obliga sa mai ramana in cadrul firmei inca 3 ani, in caz contrar va trebui imputata o suma de bani. Mentionez ca tinerii din program au semnat contract individual de munca pe o perioada nedeterminata.


Sunt de parere ca problema reala nu este conceperea si semnarea actului aditional ci stabilizarea lor in firma. Modalitatea pe care o doriti in acest scop e o problema cum foarte bine ati sesizat ( probabil experienta in resurse umane isi spune cuvantul ).
Tinerii nu pot fi tinuti in firma decat daca: sunt seriosi in rezolvarea sarcinilor, inteleg ca trebuie sa respecte o intelegere ( contract ), recunosc efortul firmei pentru pregatirea lor, nu au probleme personale care ii obliga sa plece, salarizarea e la nivelul nevoilor personale care sunt foarte diferite si mereu in crestere , nu sunt "racolati" si "sedusi" pentru venituri mai mari, suporta bine tensiunile inerente care apar intro firma in relatia cu sefii, etc. , etc.
Din toti cei pe care ii pregatiti, cati credeti ca vor indeplini intrun viitor de catva ani aceste conditii ?

Care ar fi varianta cea mai buna pentru intocmirea unui acord sau act aditional tinand cont de faptul ca nu se pot dovedi costurile efective ale programului pentru ca toate cursurile sunt sustinute intern?


Sunt de parere ca prin constrangerea unui act aditional angajatul nu poate fi retinut intro firma sau chiar daca sta "sa se epuizeze constrangerea" ca nu poate plati impovararea actului aditional, nu mai da randamentul firesc al capacitatilor sale si poate ca mai face niste lucruri asa numai ca "sa se razbune". Sigur ca actul aditional reprezinta o oarecare franare intro dorinta trecatoare de "evadare" dar cand e constrans sa plece sau considera ca serviciul nu ii da satisfactie profesionala, relationala sau salariala pleaca infruntand toate "piedicile" impuse de actul aditional. Firma ia niste bani din plecare (cat poate sa ia ? ) dar pierde un om pregatit care ii produce pierderi care nu pot acoperi suma care "o scoate cu clestele" de la fostul angajat facandu-si reclama "proasta" pe domeniu angajari prin grija datornicului suparat pe ea.

Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
d-nul Nicole Ciobotaru are dreptate
Si CCMN are prevederi referitoare la Formarea profesională (art.83- 84).
Salariaţii care au încheiat acte adiţionale la contractul individual de muncă şi au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile, cu scoaterea integrală din activitate, dacă părăsesc unitatea din motive imputabile lor înainte de împlinirea unui termen de 3 ani de la data absolvirii cursurilor, sunt obligaţi să suporte cheltuielile ocazionate de aceasta, cu excepţia cazurilor prevăzute de art. 81alin. 3 din CCMN , proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu clauze abuzive? adragut adragut Buna ziua, Am un contract de munca la un angajator si are urmatoarele clauze (intr-un act aditional la contractul de munca inregistrat in registrul de ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contractul de munca Sergui Sergui Ma poate obliga angajatorul sa semnez un act aditional de formare profesionala? Ma constrange sa stau 2 ani după ultimul curs, dacă nu platesc contravaloarea ... (vezi toată discuția)