avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Livrari in Italia
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Livrari in Italia

Buna ziua si Hristos a inviat.
O firma de termopane, platitoare de TVA, va colaboara cu Italia, adica va vinde termopane pt Italia, atat la persoane fizice cat si la pers. juridice.Ex vinde termopane in val de 10000 lei.
1.La pers fizice articolul contabil va fi
411=701 8064.52
411=4427 1935.48
Trebuie sa ne inreg in ROI?
Aceasta livrare nu se trece in decl. 390, nu?
2. La pers juridice-scutit cu drept de deducere
411=701 8064.52
Trebuie sa ne inreg in ROI si sa declaram vanzarea in decl 390.
Factura se poate face in lei si in valuta-euro?
Este pt prima data cand v-om lucra cu exteriorul si as aprecia orice ajutor legat atat de pers fizice cat si de juridice,pt.inceput ni s-a spus ca vom lucra cu pers fizice, iar apoi cu pers juridice.
Multumesc, si la toata lumea un sfarsit de saptamana minunat si multa distractie de 1 Mai.
Cel mai recent răspuns: luciapap , utilizator 08:21, 10 Mai 2011
Când se fac importuri este necesară înregistrarea în ROI. Facturile se fac în valută euro sau în lei. Nu puteţi face şi în lei şi în euro.După părerea mea facturile se fac în lei deoarece avem totuşi o monedă naţională. depinde cum vă înţelegeţi cu italienii. O faceţi în lei şi ei nu au decât să-şi calculeze cursul . La persoane juridice este simplu. Se face o factură normală. La persoane fizice având în vedere că nu sunt plătitoare de TVA faceţi tot o factură cu TVA întrucât sunteţi plătitor de TVA
inscrierea in ROI nu este obligatorie pentru importuri si/sau exporturi, asa cum sustine d-na contabila.
inscrierea in ROI este obligatorie in cazul achizitiilor/prestarilor bunurilor/serviciilor intracomunitare.
pentru persoanele juridice cu cod valid tva, veti factura fara tva si veti inscrie operatiunile in decl. 390, dar numai dupa ce v-ati incris in ROI.
pentru persoanele fizice, veti factura cu tva 24% si nu veti inscrie operatiunile in decl. 390.
facturile le puteti emite in lei sau euro, cum doriti dvs.
daca le emiteti in euro, veti inscrie cursul valutar valabil din ziua facturarii, pentru a determina baza impozabila in jurnal.

atentie insa la plafonul pentru vanzari la distanta stabilit de italia, adica plafonul pentru livrari catre persoane neimpozabile (fizice)
cand veti depasi cifra de 27 889 euro, veti fi obligat sa va inregistrati in scopuri tva in italia, livrarile fiind taxabile in tara clientilor.

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
xerxes, utilizator
Multumesc, la persoane juridice se factureaza fara TVA, asta inseamna ca scot TVA din total , iar la TVA trec scutit cu drept de deducere, clientul din Italia va deduce TVA facand articolul 4426=4427 ????
Ex. vand in valoare de 10000 lei(Inclus TVA)
-factura la pers juridica 411=701 8064.52
Este bine factura?
da, e bine.
Am incasat un avans de 400 euro de la persoana fizica, trebuie sa fac chitanta in euro sau transform in lei in momentul incasarii?
Noi am vrea sa facturam in lei, dar ei vor vira banii in banca in valuta-euro si atunci se poate factura in lei sau trebuie in valuta?
Daca facturam in euro( de preferat ar fi in lei, adr daca nu se poate) pe factura pe care o completam la denumire produs trebuie sa scriem in italiana?
Ne trebuie un alt facturier special pt. valuta?
Multumesc inca odata.

Alte discuții în legătură

Livrari in italia niko 94 niko 94 Trabuie sa fac o factura pt livrare de usi in Italia, factura se face in euro si in lei, sau se face in euro si se trece la valoare si in lei(nu este tva pt ca ... (vezi toată discuția)
Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii - d300 mirelanicola.72 mirelanicola.72 va supun atentiei si va solocit ajutorul pentru urmatoarea situatie: o SC din Romania platitoare de TVA, beneficiaza de servicii efectuate de o SC din ... (vezi toată discuția)