avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de asigurare sociala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de asigurare sociala

plata lor.mai precis ce trebuie sa fac pentru a plati cas-ul eu nefiind angajat dar doresc sa-mi mearga vechimea.Cat se plateste lunar(minim)?
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
LIPCIUC, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:31, 29 Aprilie 2011
Puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

1) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.

2) - Orice persoana este obligata, conform Legii 95/2006, sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (acum = 670 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia lunara este de 37 lei pe luna.

3) - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat deci minimum este 3,35 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte de asigurare in sistemul public de sanatate si in sistemul public de pensii cristina1967 cristina1967 As dori sa stiu unde ma pot adresa pentru a-mi plati cartea de munca in nconditiile in care nu am un loc de munca. (vezi toată discuția)
Pot sa ma asigur la pensii, sanatate si somaj? Leordeanu Leordeanu Un cetatean care se intoarce in Romania dupa o perioada de lucru in Uniunea Europeana (5 ani)se poate asigura la somaj pana in momentul in care gaseste de ... (vezi toată discuția)
Contracte de asigurare in sistemul public de pensii si in cel de sanatate simona3334 simona3334 Buna ziua va rog daca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri.Vreau sa stiu daca dupa terminarea perioadei de soamj si negasirea unui loc de munca pot plati CAS si ... (vezi toată discuția)