avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drum de exploatare agricola teren intravilan????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drum de exploatare agricola teren intravilan????

am un teren care pe o latura are un drum marcat in acte ca DE.Ce fel de drum este acesta ?Poate fi trecut terenul in intravilan si obtine autorizatie de constructie daca singurul acces este pe acest drum?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
florinmihai68_42, utilizator
Cel mai recent răspuns: SiMaria72 , utilizator 10:26, 28 August 2019
Legea 18/1991, care este legea fondului funciar, arata destinatia terenurilor, care indiferent ca sunt proprietate privata sau de stat , apartin fondului funciar al Romaniei.Mai departe, aceeasi lege(si nu numai, ci si Codul fiscal, care impoziteaza terenurile dupa categoria de folosinta)arata care este destinatia terenurilor-si acum sa vorbim despre drumuri-care au si ele o clasificare prin O.43/1997.Am facut acest preambul pt.o mai buna intelegere a raspunsului.
D.e-inseamna drum de exploatare, care poate fi de exploatare agricola, a terenurilor agricole pe care le deserveste, de exploatare forestiera-care deservesc necesitatii transportului lemnelor din exploatare , sau sunt drumuri forestiere de interes turistic(unele sunt inchise publicului, altele sunt puse la dispozitia publicului), drum de exploatare extravilan-care sun drumuri care nu au un caracter permanent, si se atribuie celor care au terenurile agricole in extravilan, pt.exploatarea lor.
Terenul d-voastra, de care vorbiti-unde este, in intravilan sau extravilan?Drumurile,in afara de cele de pe proprietatile private, care apartin proprietarilor, apartin domeniului public, prin lege-L.213/1998-deci apartin statului sau U.A.T, fiind administrate diferit-de comuna, de Regia nationala a padurilor, de compania de drumuri si poduri, (C.N.AD.N.R).-deci D.e al d-voastra apartine domeniului public al statului,(si mai mult ca sigur apare in planurile cadastrale ale localitatii, si in M.O-in care se publica bunurile domeniului public care sunt ale fiecarui judet).
Cam lung raspunsul dar am dorit sa va explic cum este cu drumurile.
multumesc de raspuns .terenul meu este extravilan dar are potential de constructii .Intentionez sa fac demersurile de trecere in intravilan.Intrebarea este daca pot sa fac asta pe baza accesului pe DE sau sa incerc o alta varianta.Mai am posibilitatea sa cedez o parte din teren in favoarea unui vecin pentru a-mi acorda servitute de trecere la un drum judetean .Caut varianta optima .DE este destul de greu de folosit ,aproape impracticabil
Vreau sa va intreb si eu ceva!Am un teren extravilan de aprox 5000 de mp si pe el demult a fost un drum de exploatare care este inchis de cel putin 20 de ani,iar acum vecini mei au mers la primarie ca vor sa redeschida acel drum care trece pe terenul meu?Daca eu nu doresc acest lucru o pot face in instanta?
Ati mai aflat ceva? V-as fi recunoscatoare daca ne-ati spune...
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2019
SiMaria72, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond funciar tiganus2007 tiganus2007 BUNA ZIUA. AM SI EU O INTREBARE ; UN DRUM DE EXPLOATARE AGICOLA POATE FI PROPRIETATEA CUIVA? mentionez ;acest drum apare pe harta cadastrala ca D.E .iar ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan curti - constructii. drept de preemtiune? alex1981 alex1981 Buna seara, pentru vanzarea unui teren extravilan care are categoria de folosinta \"curti-constructii\" se poate face contract de vanzare fara respectarea ... (vezi toată discuția)
Destinatia si folosinta terenului Mihaela Enache Mihaela Enache Care e distinctia intre \"destinatia\" unui teren si \"categoria de folosinta\" a unui teren? Ex: teren cu destinatie forestiera si categoria de folosinta : ... (vezi toată discuția)