avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu repetitie ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu repetitie ?

Am fost doi tineri care ne-am casatorit din dragoste. Am convietuit 9 ani. Din cauza serviciului ambilor soti (plecam de acasa de luni, si ne revedeam vineri sau sambata), incet incet am devenit doar doi colegi de apartament. De comun acord am decis sa divortam. Pentru ca nu aveam …o speta cu scandal, am convenit sa divortam prin ofiterul de stare civila, lucru care s-a si intamplat. Nu am avut probleme de partaj : nu aveam prea multe lucruri agonisite, asa ca fiecare ne-am luat sau oprit ce am crezut ca este necesar. Singurul bun care ne-a mancat toti banii agonisiti de noi a fost un apartament luat prin credit bancar, la care titulari de contract eram amandoi. Inainte de divort, am trecut pe la banca si am intrebat daca, in cazul unui divort unul din titulari poate prelua singur contractul. Era o singura conditie, titularul care preia contractul sa aiba un venit cu care sa poata achita ratele in continuare.
Dupa ce am revenit la banca in postura de…divortati, pentru perfectarea noului contract, au zis ca….nu se poate : au nevoie de o hatarare judecatoreasca de divort si partaj in care sa se scrie negru pe alb ca fosta sotie (asa am convenit) preia contractul. Le-am explicat din nou cum am divortat, ca nu avem ce partaja prin instanta, etc. Mai mult, ne-am oferit sa le aducem un act notarial cu intelegerea noastra, ba chiar mai mult, i-am rugat sa ne recomande un text pe care sa-l contina actul notarial, si care sa satisfaca banca. Au spus ca ei sunt obisnuiti cu hotarari judecatoresti pe care le anexeaza la dosar, si…gata. Au zis ca o sa se mai gandeasca.

Ce este de facut ? Mai divortam odata ? Cine cunoaste o solutie legala, sa le-o aratam si…istetilor de la banca ?
Cel mai recent răspuns: ContSters202274 , utilizator 08:50, 1 Mai 2011
Nu, evident ca nu mai divortati o data. Asa se intampla pe la banci, "multi veniti, putini alesi"....Cum ies putin din banalul cotidian nu mai stiu ce sa faca.....Ar trebui sa faceti o hartie in atentia compartimentului juridic din centrala(la sediul central al bancii)si sa discutati cu ei aceasta situatie. Cautati pe net adresa sediului central, scrieti si pe plic "In atentia compartimentului juridic" si asteptati apoi raspunsul!
iureadan a scris:

Ce este de facut ? Mai divortam odata ?

:)
Divortul si partajul sunt doua ..."povesti" diferite.
Oamenii pot divorta, iar partajul sa-l faca mai tarziu ...sau niciodata. Deci nu se pune problema de a :) "mai divorta odata".

Chiar si atunci cand se promoveaza pe rolul instantelor cerere de divort + partaj e foarte posibil sa nu existe numai o hotarare judecatoareasca de "divort si partaj" (dupa cum zic domniile lor ca "s-au obisnuit sa vada") ci DOUA hot. jud. = una de divort si alta de partaj (in acele cazuri, deloc rare, in care instanta disjunge cererea de partaj de cererea de divort si se formeaza doua dosare diferite).

Dar de ce ziceti ca n-aveti ce imparti?
Apartamentul? Fosta sotie nu preia si ap. si creditul? Vrea doar ...datoria?
Se poate face un partaj voluntar la notar. Actul care cuprinde intelegerea dvs. poate fi in acest caz un act de partaj voluntar incheiat la notar. (de ce sa treceti prin instanta de vreme de dvs. v-ati inteles deja asupra modului in care vreti sa impartiti ce aveti de impartit).

Cred ca ati dat de un domn mai ...distrat sau care n-a mai vazut un certificat de divort obtinut potrivit noilor dispozitii din mica reforma. Cu siguranta ...s-a mai gandit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
romascanu, moderator
Daca vor hotarare judecatoreasca introduceti proces de partaj pe apartament unul impotriva celuilalt iar la primul termen faceti tranzactie si stabiliti cine ia apartamentul si preia ratele ori daca se plateste vreo sulta . Instanta va lua act de tranzactie si va pronunta o hotarare judecatoreasca .Pana la termen veti aduce situatia platilor la apartament si restul de achitat pentru a se mentiona corect in tranzactie sumele .
Incercati sa formulati o adresa de notificare pentru dep. juridic din centrala bancii respective, in care sa expuneti speta dvs. Cu siguranta ca, situatia poate fi rezolvata, in mod favorabil facand acea tranzactie de care s-a amintit mai sus si care trebuie comunicata la primul termen al procesului de partaj ce urmeaza sa-l deschideti. Instanta va lua act de intelegerea dvs si de tranzactia reprezentata prin partajul voluntar si va da o hotarare de expedient, in acest caz, pe care dvs o veti comunica bancii, care trebuie sa procedeze la modificarea contractului de credit printr-un act aditional, iar problema este rezolvata. Oricum succes si rabdare cu ofiterii de credit invatacei din banci..................:)
Daca totusi cei de la banca doresc partaj in toata regula mai exista varianta partajului facut prin mediere in cond. legii 192/2006. In aceasta situatie, daca in instanta veti veni cu un Acord de mediere incheiat la un mediator autorizat pe care-l gasiti in Tabloul mediatorilor, atunci puteti beneficia si de restituirea taxelor de timbru care sunt 3% din valoarea bunurilor partajabile in conformitate cu acest art. din lege 192/2006:
ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia. (sau s-ar putea sa nu mai platiti de la bun inceput)!
In acesta situatie nu mai este nevoie de termene, martori, etc. si pentru a va lamuri in legatura cu procedura medierii puteti apela la INFORMAREA GRATUITA in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort + tranzactie partaj elenusht elenusht Buna ziua, Sunt in curs de divort, fara copii si am ajuns cumva la o intelegere in ceea ce priveste partajul. Urmeaza a doua infatisare a divortului unde ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune hadrian74 hadrian74 Buna ziua, sunt divortat de sotie din anul 2011, iar aceasta acum doreste si procesul de partaj astfel ca; detinem impreuna un apartament achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)
Am bagat actele de divort.ce fac in continuare? ContSters278296 ContSters278296 Buna ziua Am o mare nedumerire si nu stiu ce sa fac.am decis impreuna cu sotul meu sa divortam de comun acord.am depus actele la starea civila si in data de ... (vezi toată discuția)