avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnia
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnia

Calomnia mai este prevazuta de Codul penal?Mai pot depune plangere penala in caz de calomnie?
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 14:54, 30 Aprilie 2011
Infractiunea de calomnie este dezincriminata .In aceasta situatie nu va va fi admisa plangerea penala, insa aveti calea unei actiuni civila daca ati suferit un prejudiciu moral pe care stiti ca il puteti dovedi.
In acest caz se va putea merge pe o raspundere civila delictuala?Prejudiciul nepatrimonial se poate dovedi atat cu martori cat si cu inscrisuri?
Vreau sa intreb daca virgula calomnia este tot una cu denuntul calomnios eventual atunci cand pe langa denuntul calomnios se procura si dovezi contrafacute
Da, pe raspundere civila delictuala se poate merge.Daunele morale reprezinta o compensatie baneasca datorata pentru atingerea adusa unei/unor valorilor care definesc personalitatea umana, valori care se refera la existenta fizica a omului, la sanatatea si integritatea corporala, la cinste, la demnitate, onoare, prestigiul profesional si alte asemenea valori. Stabilirea cuantumului prejudiciului nepatrimonial (dauna morala) se va face de catre instanta judecatoreasca investita cu cererea. Astfel, instanta se va pronunta, in functie de toate probele admise, ( martori, inscrisuri, alte mijloace admise de lege) ,daca cererea referitoare la daunele morale suferite este intemeiata, iar daca constata indeplinite conditiile de tragere la raspundere, admitand cererea, se va pronunta si asupra cuantumului daunelor morale la care are dreptul persoana prejudiciata.Prejudiciul moral va fi apreciat dupa criterii nepatrimoniale: importanta prejudiciului moral; durata si intensitatea durerilor fizice si psihice; tulburarile si neajunsurile suferite de victima prejudiciata moral. Aprecierea trebuie facuta in concreto, de la caz la caz, in functie de toate circumstantele si imprejurarile cazului dat.

Edit: Nu, denuntarea calomnioasa constituie infractiune , iar producerea , ticluirea unor dovezi esteo modalitate agravanta a acestei infractiuni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
ContSters181996, utilizator
1.Instanta competenta din punct de vedere teritorial este instanta domiciliului paratului?
2.Ma pot reprezenta singur in contextul in care in iulie imi iau licenta in drept?

Alte discuții în legătură

Daune morale ioananecula ioananecula Sotul meu a fost acuzat de IJJ Dimbovita si inaintata plingere prealabila la parchet, pentru :fals in declaratii: invocind ca nu a spus adevarul ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Solicitare daune morale alina_vi alina_vi O persoana juridica poate formula actiune in raspundere civila delictuala si sa solicite daune morale? (vezi toată discuția)
Rasp delictuala contract de asistenta jur CI Ioana Butan CI Ioana Butan S-a depus impotriva clientului o plangere pt savarsirea infractiunii de inselaciune. A fost incheiat un contr de asistenta juridica pentru reprezentarea ... (vezi toată discuția)