avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 150 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dilema legata de termenul de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dilema legata de termenul de preaviz

Buna ziua,
daca am un salariat (funcie de executie) cu CIM incheiat pe Codul muncii asa cum era inainte de data de 02.05.2011 si isi da demisia: ce termen de preaviz se aplica: cele 15 zile calendaristice din contract sau noul termen de 20 zile lucratoare?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 2 Mai 2011
noile prevederi legale sunt aplicabile raporturilor juridice existente de la data intrarii acestora in vigoare, daca nu se prevede expres altfel in cuprinsul acestora
Angajatorul poate renunta din proprie intiativa la preaviz in cazul in care salariatul nu doreste sa mai stea inca cele 20 de zile? E vorba de muncitori necalificati care lasa o hartie scrisa - in cel mai bun caz - si pleaca fara sa-i mai intereseze nimic in urma. Ca sa nu mai desfaca contracte disciplinar, angajatorul hotaraste sa-i lase sa plece fara sa-i mai tina in preaviz si noteaza acest lucru in decizia de desfacere a CIM. Este corect pentru angajator acest lucru? Adica poate fi tras la raspundere pentru acest fapt?
A rt.79 alin.7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Da, poate inceta cu 79 lit 7, operabil si in Revisal. Este ok: 1. angajatorul este obligat sa-i primeasca demisia, 2. nu mai lungesc raportul de colaborare prin procedura de disciplinare care oricum este sensibila, si nu mai "dai" de cel care a plecat...
relidaniela a scris:

noile prevederi legale sunt aplicabile raporturilor juridice existente de la data intrarii acestora in vigoare, daca nu se prevede expres altfel in cuprinsul acestora

totusi sunt nelamurita: daca omu are in CIM preaviz in caz de demisie 15/30 zile calendaristice si azi vrea sa-si dea demisia cu respectarea termenului de preaviz pe care-l respecta? cel prevazut in prin Legea 40/2011, adica 20/45 zile lucratoare?

Alte discuții în legătură

Decizii de incetare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu buna seara, In situatia in care un salariat isi da demisia si in cim este specificat 15 zile calendaristice de preaviz, respectiv 30 ptr fct de conducere, ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 2 functii - ce preaviz trebuie sa dea? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca un angajat are CIM de baza pe functie de executie - 15 zile la preaviz in caz de 79 (1) si act aditional pe functie de conducere - 30 de ... (vezi toată discuția)
Act aditional cm morys morys Este posibila si legala modificarea termenului de preaviz in cazul demisiei, de la 15 la 25 zile si de la 30 zile calendaristice la 45 zile lucratoare, ... (vezi toată discuția)