avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional CM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional CM

Este posibila si legala modificarea termenului de preaviz in cazul demisiei, de la 15 la 25 zile si de la 30 zile calendaristice la 45 zile lucratoare, justificandu-se aceasta operatiune ca fiind in conformitate cu art 41 alin (1) si (3) lit. e) si f)?
Cel mai recent răspuns: morys , utilizator 16:37, 10 Ianuarie 2013
Art. 41.
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Art. 79.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In primul rand, aliniatul (3) literele e) si f) ale art. 41 C Mun se refera la salariul, respectiv timpul de munca/odihna.:) In plus, dupa cum observati, intre elemetele CIM care pot suferi modificari nu se regaseste si perioda de preaviz.
Dar raspunsul mai concret pentru intrebarea dvs este dat art 79(4), care stabileste limita preavizului in cazul demisiei la maxim de 15 zile/45 zile calendaristice (in functie de functia ocupata.)
Ca urmare nu este legala modificarea termenului de preaviz in cazul demisiei de la 15 zile la 25 sau de la 30 zile la 45, indiferent care ar fi justificarea.
poate 15/30 zile calendaristice?
Ce cauta art.79 aici ? .. termenul de preaviz este reglementat, in prezent, de art.81 alin.4 C.mun., si anume:
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Termenele de preaviz stipulate de art. 81 C. muncii au caracter imperativ ca durata maxima, ceea ce inseamna ca partile pot negocia o durata mai mica.

Asadar, partile pot negocia un termen de preaviz mai mic decat durata maxima stabilita prin lege, dar Codul Muncii nu pevede obligativitatea modificaii acestuia.

@ morys
Termenul de preaviz poate fi cel mentionat de dvs ...
Am intrat , din greseala, pe vechiul C.Mun:((
Dar interpretarea e aceeasi, atat timp cat termenele de preaviz in cazul demisiei au caracter imperativ doar ca durata maxima, trecerea de la 15 zile lucratoare la 25 nu e legala.
Cealalta varianta, cu 45 zile, se incadreaza in prevederile art.81(4).
Corect , daca este functie de executie preavizul in cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare ...

Alte discuții în legătură

Programator cu 30 zile calendaristice pentru demisie ? pm_35 pm_35 Buna ziua ! In luna decembrie 2010 am semnat un Contract individual de munca pentru functia de programator, cod 213102 conform COR, care prevede un termen ... (vezi toată discuția)
Demisie - cate zile stau in preaviz? teodoru12 teodoru12 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns avizat. In CIM pe care l-am semnat in 2010 este prevazut ca preavizul in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice. ... (vezi toată discuția)
Demisie: termenul de preaviz modificat de angajator contrar c.i.m . fara act additional. cum trebuie sa procedez? cristian80 cristian80 Salut, Sunt angajat din 2009 la o corporatie multinationala si marti, 8 Noiembrie 2011, mi-am dat demisia. Desi mi-am anuntat demisia inca de dimineata am ... (vezi toată discuția)