avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act de vanzare cumparare

recent am cerut anularea unui contract ce viza un bun imobil vandut de fostul meu sot fara a mi se aduce la cunostinta si care era bun comun;
as vrea daca puteti sa imi spuneti cate taxe de timbru trebuiesc platite si cum se calculeaza acestea;
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 19:33, 3 Mai 2011
trebuie formulata actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare. taxa de timbru se stabileste la valoarea imobilului. la inceput se aplica la valoarea estimata de reclamant. apoi se completeaza (taxa) la valoarea stabilita prin expertiza evaluatoare (proba ce se edministreaza intr-o astfel de cauza. taxele de timbru sant cele prevazute in lg. 146/1997 actualizata

Read more: [ link extern ]
Citeste mai mult pe EuroAvocatura.ro:

Art. 2.-(1)Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a)pana la valoarea de 50 lei - 6 lei;
b)intre 51 lei si 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depaseste 50 lei;
c)intre 501 lei si 5.000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depaseste 500 lei;
d)intre 5.001 lei si 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depaseste 5.000 lei;
e)intre 25.001 lei si 50.000 lei - 1.611 lei + 4% pentru ce depaseste 25.000 lei;
f)intre 50.001 lei si 250.000 lei - 2.611 lei + 2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
g)peste 250.000 lei - 6.611 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.
In afara acestor taxe se mai adauga onorariul de avocat. Daca castigati procesul toate aceste taxe/onorarii sant cheltuieli de judecata care trebuie solicitate prin actiune.
Daca aveti venituri mici, se poate acorda reducere sau scutire taxa de timbru astfel:
- reducere in totalitate pt.5oo ron lunar net pe membru de familie(dupa ce se scad cheltuielile curente)
-reducere cu 1/2 din taxa de timbru pt. 800 ron lunar net pe membtru de familie.
Nvisan a scris:

trebuie formulata actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare. taxa de timbru se stabileste la valoarea imobilului.

Puteti indica si temeiul legal al nulitatii absolute, sau acceptati ca este vorba despre nulitatea relativa a actului? Atata vreme cat sotia poate ratifica actul incheiat de sot, nulitatea este si ramane una relativa.

Desigur, e doar o opinie. Intemeiata pe multe alte opinii similare. Si pe interesul ocrotit. Unul privat.

buna ziua,
nu este vorba de o cauza de nulitate absoluta a actului de vanzare cumparare, ci de una relativa.
in cazul dvs se promoveaza o actiune de partaj (asta este practica Curtii supreme)
daca bunul va cadea in lotul coproprietarului care a instrainat atunci vanzarea se consolideaza cu efect retroactiv.
in cazul in care va cadea in lotul dvs, atunci se va desfiinta retroactiv pentru lipsa calitatii de proprietar a vanzatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent Mihai Strimbeanu Mihai Strimbeanu Cat se platea in anul 2007 taxa judiciara de timbru la 50000 ron? Care era procentu? Mutumesc mult. (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru si timbru judiciar pentru o actiune in pretentii lorenzo29 lorenzo29 buna ziua,mama mea are probleme cu un IFN,detaliile se pot vedea in sectiune ,recuperare creante,datorii banci,intrebarea mea este cat ar costa taxele ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru crysha crysha Cum se calculeaza taxa de timbru? De exemplu intr-un proces in care o persoana da in judecata o alta persoana pentru o suma de bani care i se cuvine. (vezi toată discuția)