avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie si termen preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie si termen preaviz

Va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat in urmatoarea situatie: sotul meu lucreaza in sistemul penitenciar de 6 ani, in momentul de fata fiind plecat din tara, iar la serviciul de aici este in concediu fara plata pana pe 28.05.2011 (inclusiv). In strainatate si-a gasit un loc de munca ok si nu mai doreste sa revina in tara. Eu am acasa demisia scrisa de el dar nu stiu exact cand sa o trimit la locul lui de munca in asa fel incat perioada de preaviz sa se incadreze in perioada de concediu fara plata, adica raporturile lui de serviciu sa inceteze din data de 29.05.2011.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: camelia_cazan77 , utilizator 14:32, 3 Mai 2011
Daca este functionar public, este prea tarziu pentru demisie deoarece:

Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici

Funcţionarul public poate să comunice încetarea raporturilor de serviciu prin demisie, notificată în scris persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică. Demisia nu trebuie motivată şi produce efecte după 30 de zile calendaristice de la înregistrare.

Cel mai bine ar fi sa solicitati incetarea raportului de serviciu prin acordul partilor conform art. 97 lit. b) :
Încetarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici se face prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică şi are loc în următoarele condiţii:
b) prin acordul părţilor, consemnat în scris;

Daca este angajat cu cim, verificati care este perioada de preaviz inscrisa in acesta.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Tanjiani, utilizator
Multumesc pentru promptitudinea si pertinenta raspunsului; voi lua legatura cu angajatorul lui pentru a ajunge la un punct de vedere convenabil pentru ambele parti.
am la scoala o profesoara care vrea sa plece din invatamant incepand cu 1 iulie 2011. cum e cel mai bine si mai usor pentru ea, sa-si dea demisia sau sa faca cerere de incetare a cim cu acordul partilor ( art. 55 lit. b)?
Legea 293/2004 privind Statutul Functionarilor Publici din ANP zice la ART. 62:
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pot solicita, în scris, încetarea raporturilor de serviciu prin demisie.
(2) Demisia produce efecte după 15 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, dacă funcţionarul public cu statut special în cauză şi directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau, după caz, conducătorul unităţii din subordinea acesteia nu au convenit alt termen mai scurt.

Putem sa invocam aceasta lege? intrucat pe ea se bazeaza sistemul ANP.
Da, coroborat cu

ART. 5 din Legea nr. 188/1999

(1) Pot beneficia de statute speciale functionarii publici care isi desfasoara activitatea in cadrul urmatoarelor servicii publice:
a) structurile de specialitate ale Parlamentului Romaniei;
b) structurile de specialitate ale Administratiei Prezidentiale;
c) structurile de specialitate ale Consiliului Legislativ;
d) serviciile diplomatice si consulare;
e) autoritatea vamala;
f) politia si alte structuri ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative;
g) alte servicii publice stabilite prin lege.
(2) Prin statutele speciale prevazute la alin. (1) se pot reglementa:
a) drepturi, indatoriri si incompatibilitati specifice, altele decat cele prevazute de prezenta lege;
b) functii publice specifice.
(3) In cazul statutelor speciale aplicabile serviciilor diplomatice si consulare, precum si politistilor si altor structuri ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative, dispozitiile speciale pot reglementa prevederi de natura celor prevazute la alin. (2), precum si cu privire la cariera
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Tanjiani, utilizator

Alte discuții în legătură

Medicii-functionari publici? Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Stie cineva ce se mai intampla cu intentia de a se asimila medicii functionarilor publici? Mi s-a parut o chestie de bun-simt, dar utopica, din ... (vezi toată discuția)
F.p. pensie invaliditate grd.iii Danaioana Danaioana Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti cat mai urgent la urmatoarea speta. Un functionar public prezinta o decizie de invaliditate grd.III, si imi face o cerere ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca ANDREI_oni ANDREI_oni va rog sa imi spuneti care sunt caile de incetare a unui contract de munca, pe perioada nedeterminata, in cazul unui functionar public? (vezi toată discuția)