avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Folosirea unei fotografii fara consimtamantul autorului
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Folosirea unei fotografii fara consimtamantul autorului

Buna seara! Am nevoie de sfatul vostru intr-o problema delicata.

O cantareata relativ cunoscuta si-a ilustrat interviul acordat unui ziar monden cu o fotografie (fotografia unei perne) care apartine unui artizan. Imediat dupa ce a aflat asta, artizanul a contactat respectiva vedeta si a primit un raspuns alambicat din partea managerului acesteia. Simplificat, raspunsul suna cam asa: ''Am luat poza de pe net, nicaieri nu era mentionat autorul ei, iar daca insisti te dam in judecata pentru defaimare.''

Ce poate face artizanul? Nu a fost pagubit direct prin faptul ca poza sa a aparut in respectivul ziar, dar se considera umilit si tine foarte mult la prestigiul de a crea obiecte unicat. Perna respectiva este de vanzare, cine va crede ca este unica daca altcineva sustine ca o are primita cadou de la bunica ei?

Si nu este vorba doar de acest caz in particular, este o situatie cu care artizanii se confrunta frecvent.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
MarianG, utilizator
Cel mai recent răspuns: balisdanconstantin , utilizator 21:47, 12 Mai 2011
In opinia mea, pernele artizanilor nu sunt opere de arta plastica in sensul legii 8/1996 privind dreptul de autor (corectati-ma daca gresesc). Nefiind opere de arta plastica, creatorul nu retine drepturi asupra reproducerilor / fotografiilor operei sale.

Din momentul in care a vandut perna, aceasta poate fi fotografiata, si respectiva fotografie poate fi multiplicata (cu acordul realizatorului fotografiei). Ca la un frigider, daca doriti.

Daca era sculptor, putea limita dreptul de uz al fotografilor, atat prin cerinta mentionarii numelui operei reproduse, cat si pe baza art. 86 alin. 1
(1) Dreptul autorului unei opere fotografice de a utiliza propria opera nu trebuie sa prejudicieze drepturile autorului operei de arta reproduse in opera fotografica.


Repet, aici nu cred ca e cazul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Mai 2011
eumarian, utilizator
(1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra oricaror asemenea opere de creatie intelectuala, este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.Subiectul dreptului de autor
Art. 3.(1) Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
Art. 4.(1) Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica.
(2) Cand opera a fost adusa la cunostinta publica sub forma anonima sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercita de catre persoana fizica sau juridica ce o face publica numai cu consimtamantul autorului, atat timp cat acesta nu-si dezvaluie identitatea.
CAPITOLUL III Obiectul dreptului de autor
Art. 7.Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, grafica, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, precum si operele de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.

Art. 8.Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.


Art. 22.Proprietarul sau posesorul unei opere este dator sa permita accesul autorului si sa o puna la dispozitia acestuia, daca acest fapt este necesar pentru exercitarea dreptului sau de autor si cu conditia ca prin aceasta sa nu se aduca atingere unui interes legitim al proprietarului sau al posesorului. Durata protectiei dreptului de autor
Art. 24.(1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice se naste din momentul crearii operei, oricare ar fi modul sau forma concreta de exprimare.
Art. 47.(6) Dobandirea proprietatii asupra suportului material al operei nu confera prin ea insasi un drept de exploatare asupra operei. Art. 83.(1) Contractul de reproducere a unei opere de arta trebuie sa contina indicasi care sa permita identificarea operei, cum ar fi o descriere sumara, o schita, un desen, o fotografie, precum si referiri la semnatura - autorului.
(2) Reproducerile nu vor putea fi puse in vanzare fara ca titularul dreptului de autor sa fi aprobat exemplarul ce i-a fost supus spre examinare.
(3) Pe toate exemplarele trebuie sa figureze numele ori pseudonimul autorului sau orice alt semn convenit care sa permita identificarea acestuia.
(4) Modelele originale si alte elemente ce au servit celui care a facut reproducerile trebuie sa fie restituite detinatorului cu orice titlu al acestora, daca nu s-a convenit altfel.
Art. 86.(1) Dreptul autorului unei opere fotografice de a exploata propria opera nu trebuie sa prejudicieze drepturile autorului

sper ca acest citat sa te ajute aceste cuvinte de mai sus au fost copiate de pe un alt s© InterLex 2001-2009 precizare ptr incalcarea dreptului de autor
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
balisdanconstantin, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor stanciuu_auco stanciuu_auco am fost asociata cu un indivd, in timpul asocierii am apelat la o firma sa ne faca un site folosind un CD-catalog pentru piese pe care il detine toata ... (vezi toată discuția)
Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)
Drept de autor alinasavin alinasavin Documentatiile pentru finantare realizate de catre o firma de consultanta sunt protejate de dreptul de autor? (vezi toată discuția)