avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nulitatea C.I.M
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nulitatea C.I.M

Buna ziua,

Deschid un nou topic in speranta de a-mi clarifica inca un aspect neclar al Codului Muncii.

Art. 27. - (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat m edical, care
constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.

(3) În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentu l încheierii contractului
individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul
astfel încheiat rămâne valabil.

Neavand studii juridice imi este putin dificil sa interpretez aceasta prima parte din articol.
Intrebare:

Facand referire la articolul citat mai sus, nulitatea CIM in lipsa adeverintei de la medicul de familie si a avizului medicului de medicina muncii se poate constata doar in timpul derularii contractului individual de munca (cu acordul partilor sau in instanta) sau si ulterior incheierii acestuia?
Concret, poate fi considerat nul CIM-ul unui angajat care pe toata perioada derularii contractului de munca nu a adus adeverinta de la medicul de familie si nici nu a fost trimis la un medic de medicina muncii de catre angajator, apoi si-a incetat raporturile de munca (prin demisie)?
In conditiile unui raspuns afirmativ voi mai avea si alte intrebari cu siguranta.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 12:39, 4 Iulie 2008
Ar fi foarte bine daca ati spune exact ce va intereseaza cu privire la nulitate, situatia concreta.........,discutia este ampla cu privire la nulitate.
E greu, nu cred ca pot formula mai exact de atat din moment ce nu astept un anume raspuns care sa intareasca sau sa infirme ceva/o idee preconceputa. Am sa incerc totusi ceva mai concret.

Timp de aproape un an de zile am fost angajata la o firma cu CIM la care am dus toate actele necesare la dosar mai putin adeverinta medicala de la medicul de familie si nici nu am mers la medicina muncii pentru analize, desi am ridicat aceasta problema dar am fost in repetate randuri amanata. In timp, acumuland mai multe nemultumiri am hotarat/facut demersurile si incheiat raporturile de munca cu acel angajator (acum aproximativ 3 luni) si ma intereseaza in momentul de fata sa stiu daca pe toata perioada cat am lucrat la acel angajator CIM al meu poate fi considerat nul (cf art.27 CM) si ce-ar insemna exact acest lucru. Scopul final este acela de-a afla daca in conditiile prezentate de mine mai sus, ca si fost angajat am fost nedreptatita / prejudiciata in vreun fel si daca da, ce pot face eu , la momentul actual pentru a indrepta lucrurile. (daca ar fi ceva de indreptat).
Daca nimeni nu a cerut constatarea nulitatii CIM in timpul derularii lui nu este un CIM nul.
Daca aveti de solicitat drepturi restante o puteti face fara probleme.
Nulitatea unui CIM poate fi acoperita daca se face dovada "apt de munca" anterioara datei de incheiere a CIM.
Se poate face dovada "apt de munca" anterior datei de incheiere a contractului , deci nu ar trebui sa-mi fac probleme.
Drepturi restante nu sunt de solicitat, doar am vrut sa ma asigur ca nu pot fi probleme pe viitor.

Multumesc pentru raspuns.


Dovada "apt de munca" se face prin adeverinta medicala. Cam greu sa gasiti un medic sa va elibereze o adeverinta medicala cu data din urma.
In lipsa certificatului medical care constata faptul ca cel in cauza este apt de munca, incheierea contractului este nula in mod absolut. Nulitatea este insa remediabila in situatia in care salariatul prezinta ulterior certificatul medical, iar din cuprinsul sau rezulta ca este apt de munca.
Art. 28 din Legea nr.98/1994 prervede ca :
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei:
a) angajarea de catre operatorii economici a personalului fara examen medical prealabil si fara confirmarea scrisa a medicului ca locul de munca sau meseria propriu-zisa nu este contraindicata din punct de vedere medical pentru salariat;

Alte discuții în legătură

Cim nul? eujad eujad daca la angajare , nu mi-a fost prezentat certificat medical si nici ulterior, dar toti salariatii sunt \"Verificati \" de catre medicul de medicina muncii, ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii la angajare crmnradu crmnradu Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am ... (vezi toată discuția)
Intrebare preaviz DrThrax2010 DrThrax2010 recent am gasit un loc de munca in strainatate , unde lucrez acum nu ma lasa sa plec fara preaviz pana la sfarsitul lunii , eu lucrez intrun depozit unde e ... (vezi toată discuția)