avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei actiune in instanta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei actiune in instanta

• Am gasit pe net urmatoare cerere:

Subiect: Recalcularea pensiei - actiune in instanta
Domnule Preşedinte

Subsemnatul………………….…,domiciliat în.............jud.Călăraşi,str.........,nr...,bloc....,scara...,ap.....,et.....chem în judecată pe pârâta Casa Judeţeană de Pensii,Călăraşi,cu sediul în municipiul Călăraşi,strada Flacăra,nr 57-59, judeţul Călăraşi, pentru ca, prin sentinţa ce veţi pronunţa, să dispuneţi :

-obligarea pârâtei să îmi emită o decizie de recalculare a pensiei pentru limită de vârstă şi vechime integrală,conform dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr 4 din 01.12.2005,în care ,la stabilirea punctajului mediu anual să fie utilizat un stagiu complet de cotizare de 25 ani

-obligarea pârâtei la plata diferenţelor dintre pensia cuvenită şi pensia încasată începând cu data de …………………………..

MOTIVELE ACŢIUNII

În fapt, sunt pensionat pentru limita de vârstă şi vechime integrală în baza prevederilor din Legea nr 3/1977, drepturi iniţiale stabilite prin decizia nr …………..privind acordarea pensiei pentru muncă depusă şi limită de vârstă începând cu data………………..

Fiind o pensie stabilită anterior intrării în vigoare a legii nr.19/2000,pensia mea a intrat în procesul de recalculare prevazut de HGR nr 1550/2004 şi se încadrează în categoria pensiilor cărora li se aplică recalcularea conform dispoziţiilor OUG nr 4/2005.Astfel potrivit articolului 1 OUG nr 4/2005

» pensiile din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor de stat,stabilite în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001,se recalculează în condiţiile prevazute de prezenta ordonanţa de urgenta ».

Deoarece la recalcularea pensiei trebuiau avute în vedere condiţiile de stagiu şi de vârsta prevazute de nr 3 /1977,fapt care rezulta şi din prevederile HG nr 1550/2004,se confirma principiul potrivit căruia condiţiile de pensionare rămân şi pe perioada recalculărilor cele prevazute la data ieşirii iniţiale la pensie.

Având in vedere ca subsemnatul am desfăşurat activităţi care se încadrează în grupa I-a(aII-a) de munca…………….. consider ca în mod eronat Casa Judeţeana de pensii a utilizat un stagiu complet de cotizare de….. ani în loc de ani ……de ani, deoarece art 2 din normele metodologice de aplicare a HG ne 1550 /2004 arata ca (1)Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual reprezinta vechimea integrala în munca prevazuta de legislaţia în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie de care persoana beneficiază sau care i se cuvine la data începerii operaţiunilor de evaluare. Cf (2) pentru persoanele ale căror drepturi la pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001,stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual va fi cel reglementat de legea nr 3/1977.

Conform articolului nr 14 din legea nr 3 /1977 persoanelor care au lucrat efectiv cel puţin 20 ani în locuri în care, potrivit legii, se încadrează în grupa I de munca., sau cel puţin 25 de ani în grupa a doua de munca ,au dreptul la cerere sa fie pensionate la împlinirea vârstei de

a)52 ani pentru grupa întâi de munca şi 57 de ani pentru grupa a doua, bărbaţii.

b) 50 ani pentru grupa întâi de munca şi 52 ani pentru grupa a doua, femeile.

Persoanele care au o vechime în munca prevazuta de lege şi au lucrat efectiv 15 ani în locurile încadrate în grupa I de munca sau cel puţin 20 de ani în locurile încadrate în gupa a II-a de munca,au dreptul ,la cerere sa li se reducă vârsta de pensionare prevazuta de art 8 alin. 2 în mod proporţional cu anii lucraţi în grupele I sau II de munca ,dar nu mai puţin de 52 de ani,pentru grupa I şi 57 pentru grupa a II-a, bărbaţii sau 50 de ani pentru grupa I sau 52 de ani pentru grupa a II-a ,femeile .

Asa dar pentru o activitate desfăşurată în grupa a II-a de munca de...ani … luni …. zile , stagiul complet de cotizare este de ….. ani şi nu de …ani , sau în grupa I de munca ……ani …..luni…..zile…. . In concluzie,consider ca am fost prejudiciat,in mod nelegal de la stabilirea drepturilor mele de pensie.

In drept îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile din legea nr 3/1977, legea nr 19/200 cu modificările si completările ulterioare ,HG nr 1550 /2004,OUG nr 4/.2005

Depun prezenta în 2 exemplare din care unul pentru a fi comunicat paratei

Solicit judecare cauzei în lipsa mea,conform dispoziţiilor art 242 ali2 din Codul de procedura civila

Data ….. Semnătura......................

DOMNULUI PRESEDINTE AL TRIBUNALULUI CALARASI SECTIA CIVILA , ASIGURARI SOCIALE

Acte necesare :

• Am considerat ca si tatal meu se poate incadra in aceasta categorie ai am trimis catre C.J.P..... CEREREA URMATOARE:
Domnule Director,


Subsemnatul ... domiciliat în ... jud.... str. ... , solicit Casei Judeţene de Pensii, , cu sediul în municipiul... judeţuL...., urmatoarele:
- să îmi emită o decizie de recalculare a pensiei pentru limită de vârstă şi vechime integrală, conform dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr 4 din 01.12.2005, în care , la stabilirea punctajului mediu anual să fie utilizat un stagiu complet de cotizare de 25 ani

- solicit plata diferenţelor dintre pensia cuvenită şi pensia încasată în conformitate cu Legea.
Motivele cererii:
În fapt, sunt pensionat pentru limita de vârstă şi vechime integrală în baza prevederilor din Legea nr 3/1977, drepturi iniţiale stabilite prin decizia nr. 126659, privind acordarea pensiei pentru muncă depusă şi limită de vârstă începând cu data 1.02.2001.
Fiind o pensie stabilită anterior intrării în vigoare a legii nr.19/2000, pensia mea a intrat în procesul de recalculare prevazut de HGR nr 1550/2004 şi se încadrează în categoria pensiilor cărora li se aplică recalcularea conform dispoziţiilor OUG nr 4/2005. Astfel potrivit articolului 1 O.U.G. nr 4/2005
”pensiile din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor de stat,stabilite în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001, se recalculează în condiţiile prevazute de prezenta ordonanţa de urgenta”.
Deoarece la recalcularea pensiei trebuiau avute în vedere condiţiile de stagiu şi de vârsta prevazute de Legea nr 3 /1977, fapt care rezulta şi din prevederile HG nr 1550/2004, se confirma principiul potrivit căruia condiţiile de pensionare rămân şi pe perioada recalculărilor cele prevazute la data ieşirii iniţiale la pensie.
Având in vedere ca subsemnatul am desfăşurat activităţi care se încadrează în grupa a II-a de munca, consider ca în mod eronat Casa Judeţeana de Pensii Neamt a utilizat un stagiu incomplet de cotizare, deoarece art 2 din normele metodologice de aplicare a HG ne 1550 /2004 arata ca (1)Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual reprezinta vechimea integrala în munca prevazuta de legislaţia în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie de care persoana beneficiază sau care i se cuvine la data începerii operaţiunilor de evaluare. Cf (2) pentru persoanele ale căror drepturi la pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001,stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual va fi cel reglementat de legea nr 3/1977.
Conform articolului nr 14 din legea nr 3 /1977 persoanelor care au lucrat efectiv cel puţin 20 ani în locuri în care, potrivit legii, se încadrează în grupa I de munca., sau cel puţin 25 de ani în grupa a doua de munca ,au dreptul la cerere sa fie pensionate la împlinirea vârstei de
a) 52 ani pentru grupa întâi de munca şi 57 de ani pentru grupa a doua, bărbaţii.
b) 50 ani pentru grupa întâi de munca şi 52 ani pentru grupa a doua, femeile.
Persoanele care au o vechime în munca prevazuta de lege şi au lucrat efectiv 15 ani în locurile încadrate în grupa I de munca sau cel puţin 20 de ani în locurile încadrate în gupa a II-a de munca,au dreptul ,la cerere sa li se reducă vârsta de pensionare prevazuta de art 8 alin. 2 în mod proporţional cu anii lucraţi în grupele I sau II de munca ,dar nu mai puţin de 52 de ani, pentru grupa I şi 57 pentru grupa a II-a, bărbaţii sau 50 de ani pentru grupa I sau 52 de ani pentru grupa a II-a ,femeile .
Asa dar pentru o activitate desfăşurată în grupa a II-a de munca de 25 ani, 2 luni, 13 zile , si stagiul complet de cotizare consider ca am fost prejudiciat,in mod nelegal de la stabilirea drepturilor mele de pensie.
In drept îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile din legea nr 3/1977, legea nr 19/2000 cu modificările si completările ulterioare , HG nr 1550 /2004,OUG nr 4/.2005.
Solicit recalcularea cu toate sumele aferente conform Legii.
Un dosar similar a fost depus la Judecatoria Roman.
Acte anexate la cerere:
- cererea de mai sus completata;
- copie Buletin Identitate ;
- copie decizie de pensionare;
- copie ultimul talon de pensie.

Adaug urmatoarele scrise pe decizia mea de pensionare:
- Data emiterii deciziei- 21.06.2001; in baza Legii 3/ 1997;
- Drepturile au fost stabilite incapand cu data de 01.02.2001;
- Vechime totala in muca: - 45 ani, 8 luni si 29 zile , intregita la 46 ani; din care: grupa a II-a : 25 ani, 2 luni si 13 zile si grupa a III-a : 14 ani, 3 luni si 16 zile.
Perioada de contributie la pensie suplimentara: - 32 ani si 9 luni

Data: 9 martie 2011 Semnatura

Domnului Director al Casei Judetene de Pensii ....



• Iata raspunsul Casei Judetene de Pensii :
• (Raspunsul este datat cu nr de inregistrare din - 06.04.2011- dar data postei este 04.05.2011)
Catre dl. ....
Urmare a solicitarii dv adresata C.J.P.... inreg. sub nr . ..........va comnunicam:
Urmare a verificarii prezizam faptul ca drepturile dv de pensie au fost recalculate respectand prevederile legale in vigoare, respectiv H.G. nr. 1550/2004 si O.U.G. nr 4/2005 conform caruia procedura de evaluare s-a efectuat prin determinarea punctajului mediu anula aferent pensiei aflate in plata sau cuvenite , in conformitate cu prevederile legale, evaluarea fiind realizata in functie de anul inscrierii la pensie, incepand cu cele mai vechi dosare aflate in plata.
Conform articolului 2 din H.G. nr. 1550/2004 stagiul complet de cotizare utilizat la punctajul mediu anual l-a reprezentat vechimea integrala in munca prevazuta de legislatia in vigoare la data deschiderii dreptului initial la pensie ; astfel pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in intervalul 1 iulie 1977- 31. marteie 2001 , stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului anula a fost reglementat de Legea nr. 3/1977.
Potrivit art.8 din legea nr 3/1977 avea dreptul al pensie pentru munca depusa si limita de varsta , la implinirea varstei de 62 de ani barbatii si 57 de ani femeile , [ersonalul muncitor care avea o vechime in munca de minimum 30 de ani barbatii si 25 de ani femeile.
Acesta este stagiul de cotizare necesar in vederea deschiderii drepturilor de pensie pt un barbat si nu 25 de ani cat solicitati dv. Articolul 14 la care faceti referire prezinta reducerea varstei de pensionare la cerere, pentru cei ce au lucrat un anumit stagiu in grupele I si II de munca si reglementeaza acordarea sporului de grupa.

Semneaza director executiv.....
Inspector asistent................
Stamplila.................


Cred ca am gresit scriind la inceput “: solicit - să îmi emită o decizie de recalculare a pensiei pentru limită de vârstă şi vechime integrală, conform dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr 4 din 01.12.2005, în care , la stabilirea punctajului mediu anual să fie utilizat un stagiu complet de cotizare de 25 ani”.
Pot rescrie doar :
- solicit plata diferenţelor dintre pensia cuvenită şi pensia încasată în conformitate cu Legea.
Pe mine ma intereseaza sa i se dea tatalui meu drepturile banesti care nu i s-au dat, pe ultimii 3 ani.
Ce ma sfatuiti sa fac?
HRISTOS A INVIAT!
Refaceti adresa,asteptati raspuns si , daca nu va e favorabil, depuneti actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare spor de grupa Alidoi Alidoi Buna ziua, am intrat in pensie de varsta fara limita de varsta in 1996, pentru un handicap locomotor congenital. Vechimea la intrarea in pensie era de 27 ani ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei - actiune in instanta Popa Teapa Popa Teapa Domnule Preşedinte Subsemnatul………………….…,domiciliat ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie grupa i martamihali martamihali Buna seara. Am iesit la pensie in anul 1995 in baza Legii nr.3/1977, am lucrat in grupa I 23 ani.In anul 2007 m-i sa recalculat pensia conf OUG4/2005 aprobata ... (vezi toată discuția)