avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea disciplinara a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea disciplinara a contractului de munca

Buna,

In ceea ce priveste sanctiunile disciplinare ce pot fi aplicate in cazul savarsirii de catre angajati a unor abateri disiplinare, Codul Muncii o prevede in continuare si pe aceea a desfacerii disciplinare a contractului individual de munca.
Astfel, conf. art. 268 alin 3 din Codul Muncii, decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efectele de la data comunicarii ei.

Intrebari :hammer:;
1) CIM se desface la data comunicarii deciziei de sanctionare sau de la data comunicarii acesteia se va emite o alta decizie de incetare a raporturilor de munca in baza deciziei initiale de sanctionare?

2) Cand se opereaza in REVISAL incetarea disciplinara a CIM
a) in ziua comunicarii, sub semnatura, a deciziei de sanctionare?
b) sau la data stabilita in decizia propriu-zisa de incetarea a raporturilor de munca?

3) In situatia 2a), daca un salariat refuza sa semneze pe loc decizia de sanctionare, refuza sa dea in scris acest lucru si refuza sa primeasca sau sa ridice de la posta scrisoarea recomandata, ce solutii am?

4) Cum ma pot apara in cazul unui proces in care un angajat ar sustine;
- ca nu a primit decizia de sanctionare acasa desi avem confirmarea
- ca semnatura de pe confirmarea de primire nu este a lui

4) confirmarea de primire cu orice semnatura pe ea (a mamei, sotiei ...) poate fi folosita de angajator drept dovada de necontestat a faptului ca si-a indeplinit obligatia de a comunica salariatului decizia de sanctionare?

6) Daca salatiatul refuza primirea deciziei de sanctionare, trebuie sa astept intoarcerea confirmarii de primire pentru a opera in REVISAL sau consider CIM desfacut la data trimiterii scrisorii recomandate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:45, 28 Februarie 2012
CIM se considera desfacut de la data precizata in decizia de desfacere a contractului si se comunica pt. REVISAL. Nu are nici o importanta cind se comunica, termenul de 5 zile este de recomandare si nici daca salariatul comtesta decizia. Dovada scrisorii recomandate cu confiormare de primire este suficienta, chiar daca refuza primirea, la fel si daca este semnata de altcineva dfin familie impreuna cu care locuieste, iar contestarea semnaturii sale nu are relevanta decit daca se inscrie in fals
1. C.i.m. va inceta la data prevazuta in decizia de incetare a raportului de munca, iar decizia isi produce efecte de la data comunicarii.

2. Incetarea c.i.m. se inregistreaza si se transmite prin REVISAL la data incetarii contractului individual de munca.

3. Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de raspuns

Deci sa inteleg ca se vor emite doua decizii - una de sanctionare, una de desfacere a CIM cea pe care o pun "in aplicare" in REVISAL fiind cea din urma indiferent daca salariatul o semneaza sau nu.
Se emite o singura decizie, cea de incetare a c.i.m. ... sanctiune este si desfacerea c.i.m. ..
Inteleg aici si eu ca daca refuza semnarea confirmarii de primire, decizia de concediere tot produce efecte, corect?
Dau urmatoru exemplu: Este convocat in data de 07.02.2012 prin convocarea nr x/23.01.2012 cu scrisoare recomandata. Refuza sa semneze confirmarea de primire. Cu ce data va fi concediat? Concret!
Multumesc

Alte discuții în legătură

Abs nemotivate alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, Am urmatoarea problema: un salariat lipseste nemotivat din data de 12.12.2012, vineri 14.12.2012 am primit si inregistrat referatul, cu data de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru abateri disciplinare mihaela_1968 mihaela_1968 Un salariat a facut o abatere grava, prevazuta in Regulamentul intern (absente nemotivate), repetata pe parcursul a 10 luni ( a mai fost sanctionat pt. asta cu ... (vezi toată discuția)
Important cercetare disciplinara alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Va contactez in legatura cu cercetarile disciplinare, si anume: ex : astazi am avut comisie cu o salariata care a lipsit nemotivat de la ... (vezi toată discuția)