avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua,am si eu o antrebare:daca mama traieste si are doi copii poate vreunul dintre cei doi fii sa ai ceara o anumita suma de bani ca fiind dreptul sau de mostenire dupa moartea mamei?multumesc!
Cel mai recent răspuns: vasi49 , utilizator 17:17, 9 Mai 2011
În acest caz, ar trebui ca imobilul respectiv să vă fie înstrăinat astfel:
dreptul mamei să îl obţineţi prin contract de întreţinere;
dreptul sorei să îl obţineţi concomitent prin contract de vânzare-cumpărare, dar să îi plătiţi atât ceea ce i se cuvine pentru acest drept, cât şi ce i s-ar fi cuvenit după mamă. Nu de alta, dar în caz contrar nu va semna, şi atunci rămâneţi în coproprietate cu aceasta.

O altă variantă ar fi ca mama să vă "împartă" dreptul său atât dumneavoastră (prin contract de întreţinere) cât şi sorei (prin contract de vânzare-cumpărare, de exemplu), apoi, sora dumneavoastră vă poate vinde dreptul ei din imobil.

Dezavantajele, în acest caz, sunt următoarele:
1) apare un act suplimentar (atacabil pentru propriile sale "hibe");
2) taxe mai mari.

Poate că singurul avantaj în acest al doilea caz, ar fi acela că este ilustrată mai bine situaţia dumneavoastră. Nu că ar conta cu ceva. Dar există posibilitatea ca sora să aibă reţineri în a semna în prima variantă, şi atunci puteţi recurge la a doua.

În practică, vedem fel de fel de cazuri.

Varianta partajului nu prea merge, pentru că, din ce am înţeles, mama doreşte să fie întreţinută în schimbul dreptului pe care vi-l înstrăinează.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
dupa terminarea succesiunii dupa tata,mama va poate face act de vanzare fara nici-o obligatie fata de sora.in timpul vietii mama poate face ce doreste cu averea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu scutire de raport si contract de intretinere sasuemilia sasuemilia Buna ziua, Bunicul meu a facut cu mama un contract de donatie cu scutire de raport si clauza de uzufruct viager in favoarea lui asupra unui imobil.Mama fiind ... (vezi toată discuția)
Mostenire mihalcicav mihalcicav Buna ziua! Mama mea a decedat in martie 2009, nu am facut inca mostenirea. Mostenitori sunt tata(sotul ei), eu si sora mea(fiice). Tatal locuieste in casa ... (vezi toată discuția)
Succesiune unul din parinti livia234 livia234 Buna ziua! Am o problema legata de succesiunea unuia din parinti! Totul a inceput acum 6 ani dupa moartea tatalui meu cand mama impreuna cu surorile mele au ... (vezi toată discuția)