avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT OLOGRAF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT OLOGRAF

Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si surorii mele prin care cerea, si a obtinut calitatea de unica mostenitoare a mamei noastre.Dupa ce am obtinut o copie dupa dosarul depus la Judecatorie, am aflat ca nepoata nu a mai avut nici o relatie cu noi de cind am plecat din tara (eu in 1984 si mama ei in 1994), lucru care este fals noi (eu si sora mea am avut relatii cu ea in 1992 si 1998 deci a mintit instanta. Tot din dosarul ei am aflat ca mama noastra (care nu i-a adresat nici un cuvant inainte cu 2 ani de decesul ei) i-a lasat prin testament olograf semnat de un martor (asa zisul "omul de incredere" a mamei mele. In 2002 aceiasi nepoata obtine din nou calitatea de unica mostenitoare dupa bunica dupa tata. Pentru ca primaria unde terenurile sint situate terenurile nu au vrut sa i dea terenurile "mostenite", nepoata le a intentat si lor un proces si surpriza, unul din martori este acelasi care a semnat testamentul mamei mele. Dintr o declaratie a sotiei acestui martor, am aflat ca sotul ei (el a decedat in 2005) era un martor profesional, cine ii dadea sa bea sau o suma mica de bani, el se oferea sa devina martor.
Acest martor nu a fost nici o data chemat la judecatorie, declaratiile lui (atat in legatura cu testamentul mamei mele cit si in cel de al doilea proces) au fost date in fata unui notar si ca prin mirare, notarul este acelasi in cele doua cazuri.
Mentionez ca mama noastra a facut 3 accidente cerebrale, era imobilizata la pat si casa parintilor mei era deschisa numai unui numar restrins de persoane (sora mea, cumnatul meu). Atat tatal meu cit si mama mea erau niste persoane inchise, nu aveau prieteni printre vecini, vecinile ca sa poata sa aiba vesti de mama mea bagau biletele pe sub usa, deci este exclus intrarea unui strain.
In plus, scrisul, redactarea nu apartin mamei noastre. In testament, mama noastra ii lasa chiar si imobile pe care ea le a vindut in timpul vietii ei. Mama noastra a decedat in noiembrie 1990, testamentul a fost facut in august 1990, la aceasta data nu cred ca era vorba de o retrocedare a paminturilor.
Tot in dosar nepoata a anexat 3 declaratii de martori (a soacrei, a femeii de serviciu si a unui prieten de familie care "a auzit ca nepoata ne cauta activ) care contrazic declaratiile nepoatei in ceea ce priveste gasirea testamentului si a persoanei care l-a gasit, o declaratie de martor (omul avea 83 ani) depusa in fata unui notar
As vrea sa mi spuneti ce pot sa fac in situatia aceasta,
Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 16:02, 13 Octombrie 2009
buna ziua!
as dori sa raspundeti la o intrebare daca in tremenul de optiune succesorala de 6 luni crae incepe sa curga de la data decesului defunctului ati facut acte de acceptare a succesiunii?
daca ati facut este bine, dar daca exista un testamnet prin care s-a incalcat rezerva termnenulde prescriptie este de 3 ani de la data decesului.
Avokitten a scris:
CORA userul care a scris si cu sora lui sunt mostenitorii rezervatari ai defunctei


Atata timp cat user-ul, chiar mostenitor rezervatar!!!, nu a acceptat succesiunea dupa mama nici expres nici tacit, atata timp cat nepoata a introdus actiune in contradictoriu cu acesta de constatare a calitatii de unic mostenitor al mamei user-ului, care s-a finalizat printr-o hotarare definitiva si irevocabila care a statuat calitatea de unic mostenitor al nepoatei, eventual ar putea invoca o cale extraordinara de atac numai daca ar fi indeplinite conditiile expres si limitativ prevazute de acestea.
Testamentul mamei putea fi atacat in termen de 3 ani de la moartea testatoarei, atacarea acestuia acum este tardiva.
Mai mult, testamentul a fost folosit in procesul de constatare a calitatii de unic mostenitor al nepoatei IN CONTRADICTORIU si cu user-ul care putea sa-si faca apararile in acel proces si sa conteste acel testament, daca mai era in termen, atunci.
Myra, consider ca in conditiile date, faptul ca user-ul a avut calitatea de succesibil rezervatar dupa mama, dar neacceptand succesiunea in termenul de optiune succesorala de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, nici expres nici tacit, acesta nu a mai dobandit calitatea de mostenitor al mamei sale, fiind considerat strain de mostenire. ;)
Multumesc pentru sfaturile Dvs.,tatal meu a facut succesiunea in termen, nepoata a primit calitatea de mostenitor al mamei mele prin declaratii false si un testament olograf fals, am toate documentele care dovedesc asta. Aceasta ne a declarat si pe mine si pe mama ei ca fiind disparute.
Stimata doamna avocat Ioana Stoica, va multumesc pentru raspunsul Dvs. As vrea sa adug ca aceasta nepoata a fost la notar cu testamentul olograf, dar ea nu a depus la dosarul in instanta nici cele 3 pozeindicate in testament, nici procesul verbal de la notar cu starea materiala a testamentului olograf. Este normal acest lucru, merci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dota dupa deces tobescu tobescu Buna seara, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta : mama mea a adus in casatorie o dota, ea a decedat in 1990, au ramas doi copii si sotul supravietuitor. ... (vezi toată discuția)
Testament ContSters129189 ContSters129189 va rog sa-mi spuneti daca e valabil un testament facut de o persoana in varsta, fara fi parafat de un notar , doar scris de mana de persoana in cauza . ... (vezi toată discuția)
Despre martori tobescu tobescu O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a ... (vezi toată discuția)