avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand se da sentinta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand se da sentinta?

Daca recunosc infractiunile de care sunt acuzat pentru a beneficia de reducerea micii reforme, achit si prejudiciul pana la prima infatisare pt proces, cand se va da prima sentinta? In aceeasi zi sau se stabileste un termen ulterior la care mi se comunica sentinta?
Daca se da cu executare din acel moment intru in arest si mai ies doar in cazul unui recurs cu suspendare sau raman in libertate pana cand sentinta ramane definitiva? Cand se depun actele pentru circumstante atenuante (caracterizari de la vecini, de la scoala, de la locul de munca, de la administratia blocului etc)? In ziua primei infatisari sau anterior?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
sigismund1, utilizator
Cel mai recent răspuns: sigismund1 , utilizator 17:18, 10 Mai 2011
Daca e vorba de cazul cu inselaciunea, daca achitati prejudiciul se va aplica o amenda administrativa care se trece in cazier. Daca achitati inainte de sesizarea instantei, ar trebui sa aplice amenda procurorul si nu mai ajungeti in instanta. Va citez aici tot articolul 74 indice 1 din Codul Penal, si ingrosat ce va intereseaza.

Art. 74^1
In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2.

Prin urmare, daca este vorba de inselaciune, recuperati prejudiciul, veti scapa cu o amenda administrativa care se trece in cazier. Daca timp de 5 ani dupa aceea mai comiteti o fapta asemanatoare, nu veti mai avea aceasta optiune, si va intoarceti la discutia despre inchisoare.
Totusi cand se depun dovezile pt circumstante atenuante si cand se achita prejudiciul?
Sentinta se da in aceeasi sedinta daca merg pe reducerea conform micii reforme?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere pedepse noul cod penal. am nevoie va rog de putin ajutor. multumesc sigismund1 sigismund1 Sunt cercetat intr-un dosar penal pentru urmatoarele 3 infractiuni. In vreme ce primele 2 au incadrari de la 6 luni la 5 ani cea mai grava este - ... (vezi toată discuția)
Imi poate spune va rog cinev despre ce este vorba? symynaa symynaa Sora mea este cercetata intr-un dosar penal. A dat declaratie la procuratura si acum asteapta prima infatisare la tribunal. Acolo in declaratie a scris ca ... (vezi toată discuția)
înºelãciune sau fals??? ContSters77368 ContSters77368 Bună ziua. Pe scurt am să povestesc cele întânplate cu rugămintea ca să mă îndrumaţi ce să fac. În anul 2006 mi-am falsificat c.i prin aplicarea ... (vezi toată discuția)