Femeile care nu erau incadrate intr-o forma sociala "omologata" (casatoria), la vremea facerii copiilor lor, se impart din punctul meu de vedere in doua categorii:
1. Femei care reusesc
sa transmita copilului lor (verbal, comportamental, etc.) ideea ca l-au facut cu cine au
DORIT cel mai mult sa-l faca
la vremea cand l-au facut. (indiferent cate pietre au adunat, intre timp, in sufletul lor sau cat de "dobitoc" le-a devenit impricinatul dupa ...dez-vrajire). Si femeile astea merita tot respectul pentru ierarhia
sufleteasca inalta la care vor ajunge copiii lor (inainte chiar de a intelege mecanismele sociale).
si
2. Femei care parca se straduiesc sa transmita copilului lor ideea ca l-au facut cu cine s-a putut sau chiar cu primul "dobitoc" cu care s-a nimerit. (ce altceva sa inteleaga bietul copil daca nici mama-sa nu e in stare sa faca distinctia intre "dobitocul" de pe urma si ala care nu le parea chiar dobitoc la vremea cand executau impreuna exercitiile preliminare facerii copiilor).
Femeile din aceasta categorie poarta vina pentru asta:
agnetha a scris:
caz real: copil cu liniuta,12 ani : se face misto de el la scoala si oriunde merge ,copilul e traumatizat,are complexe de inferioritate si stima de sine praf, fara rezultate cu terapie psihologica
Caci pana sa ajunga copilul sa inteleaga subtilitatea asta aproape avocateasca intre o liniuta si un nume, el are deja sufletul zdrente ..."format" in cei 7 ani de-acasa din pricina
cuvintelor aruncate fara sa gandeasca de "desteapta" de prin preajma. Ca daca nu l-ar avea DEJA zdreanta, atunci n-ar putea sa priceapa ca "piatra" aruncata de un coleg de scoala nu e doar o piatra azvarlita la-ntamplare. Se-ntampla si printre maturi sa vezi cum alunga unul cate-o musca imaginara de pe caciula, desi vorbitorul n-avea nici o intentie (de unde si vorba: unde dai si unde crapa).
Apropo: "aragazul cu patru ochi" (despre care se vorbea pe pagina precedenta) il port din clasa intai, dar eu nu-mi aduc aminte sa ma fi atins vreun "misto". Ba chiar reuseam sa fac si eu "misto" de mine insami (semn ca nu stateam chiar rau la capitolul self-esteem). Poate ca o fi avut si mama vreun merit in treaba asta.
Indiferent pe ce cale o veti apuca dupa ce veti cantari toate variantele, aveti grija ca JURIDIC lucrurile se rezolva pana la urma, dar sufleteste e mai complicat.